Εκτός (και πάλι) η Καβάλα από το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα

Η χαλαζική προστασία κινείται αντιστρόφως ανάλογα από ό,τι η εμφάνιση του ακραίου καιρικού φαινομένου το οποίο πλήττει ολοένα και πιο συχνά, ειδικά τον δήμο Παγγαίου-Απογοητευμένοι για άλλη μια φορά οι αγρότες της περιοχής από τον ΕΛΓΑ

Από την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 ξεκίνησε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, το φετινό εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Όπως αναφέρει το agronews.gr, το εν λόγω μέτρο, το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικού Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας του Οργανισμού, εφαρμόζεται τα τελευταία 35 χρόνια σε περιοχές της Μακεδονίας (τμήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας ) και της Κεντρικής Ελλάδας (τμήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας) καλύπτοντας συνολικά εκτάσεις 5,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων, εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια στρέμματα περίπου στη Μακεδονία και 2,5 εκατομμύρια στρέμματα περίπου στην Κεντρική Ελλάδα.

Σκοπός του είναι η καταστολή του χαλαζιού και η μείωση των επιπτώσεων στις αγροτικές καλλιέργειες, συμβάλλοντας στην προστασία των προϊόντων των παραγωγών και στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και δη οι αγροτικοί, όπως ο δήμος Νέστου και ο δήμος Παγγαίου, είναι έξω από το πρόγραμμα, τη στιγμή, μάλιστα που οι καλλιέργειες και κυρίως τα αμπέλια του δήμου Παγγαίου βάλλονται σχεδόν κάθε χρόνο από το ακραίο και καταστροφικό καιρικό φαινόμενο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει από το καιρικό «ιστορικό» της περιοχής ο διαχειριστής του Μετεωρολογικού Σταθμού της Νέας Περάμου και πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιός.

Ο κ. Ζουμπλιός, αγρότης και ο ίδιος, επισημαίνει ότι ο Στρυμονικός Κόλπος και η ιδιαίτερη τοπογεωγραφία της περιοχής ευνοεί ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη καταιγίδων και μάλιστα έντονων, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με συνέπεια την πρόκληση ζημιών στις καλλιέργειες.

Επιπλέον, τα αντιχαλαζικά κανόνια ηχοβολής τα οποία είναι τοποθετημένα στον δήμο Παγγαίου, έχουν υποστεί φθορές, ακόμα και κλοπές (διαβάστε σχετικά εδώ) με αποτέλεσμα να έχει αμβλυνθεί εμφανώς η αποτελεσματικότητά τους.

Οι αγρότες της περιοχής εκφράζουν ήδη την απογοήτευσή τους από τον αποκλεισμό της Καβάλας από το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας για άλλη μια χρονιά και εύχονται -επίσης για άλλη μια χρονιά- να μη… βρέξει.