Συνάντηση Τσακαλώτου στο Επιμελητήριο με φορείς της Καβάλας [φωτογραφίες]

Ο υπουργός Οικονομικών άκουσε τα προβλήματα, τα παράπονα αλλά και τις προτάσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων του Νομού

Στην έδρα της επιχειρηματικότητας του Νομού Καβάλας, το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Καβάλας ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου 2019 η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στην πόλη μας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το προηγούμενο βράδυ, είχε πραγματοποιήσει ομιλία σε κεντρικό ξενοδοχείο με θέμα «H κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή» (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Παρουσία των τριών βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών άκουσε τα προβλήματα του κόσμου της επιχειρηματικότητας όπως εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, του ΤΕΕ-ΑΜ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Ξενοδόχων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

«Ξεκληρίστηκαν οι επιχειρήσεις, χτυπήθηκε η μεσαία τάξη», είπε στον υπουργό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ζητώντας από τον κ. Τσακαλώτο να μεριμνήσει για την αύξηση της απασχόλησης που θα φέρει την ευημερία. «Όσοι έχουμε αντέξει, έχουμε κουραστεί, απογοητευτήκαμε και θυμώσαμε πολύ. Εξ αιτίας της υπερφολογόγησης κάναμε τεράστιες θυσίες. Η λέξη ανάπτυξη είναι αυτή που πρέπει να έχουμε πια στα χείλη μας. Πρέπει να υπάρξει ένα επενδυτικό κλίμα για τη μνημονιακή πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δέμπας ζήτησε πάταξη της γραφειοκρατίας, του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και μείωση της βαριάς φορολογίας.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Καβάλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην Επιδότηση Κόστους Μισθοδοσίας του 12%, την επιδότηση του ενεργειακού κόστους, το κόστος μεταφοράς, τη μείωση φόρου στα καύσιμα, την επιδότηση εργασίας και τις θέσεις απασχόλησης που πρέπει να αυξηθούν. Για τις υποδομές, ο κ. Δέμπας είπε πως πρέπει να «δούμε» τι θα γίνει με τη σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού «Φίλιππος Β’», τη δημιουργία κτιριακών υποδομών στο λιμάνι, τους κάθετους άξονες, τα βασικά έργα υποδομών, το φυσικό αέριο για τις επιχειρήσεις. Ζήτησε να υπάρξει πιο φιλικό κράτος απέναντι στις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις και ένα ενεργειακό μοντέλο που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων στον υπουργό

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (ΤΕΕ-ΑΜ) ζήτησε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την τακτοποίηση στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που είναι τελματωμένοι, να δει το κράτος πολύ σοβαρά το νέο χωροταξικό πλαίσιο στην Θάσο και τη χωροθέτηση, να δοθούν κίνητρα χρηματοδότησης για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και μεταβατικές διατάξεις για το θέμα αυτό.

Η Μαρία Δαλκίτση (Οικονομικό Επιμελητήριο ΑΜ) ρώτησε τον κ. Τσακαλώτο αν έχει σκοπό το κράτος να κάνει κάτι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις  συναλλαγές μέσω των τραπεζών και αν θα προστατευτούν οι πολίτες. Ζήτησε δε, να «προσεχθούν» ιδιαίτερα οι ακατάσχετοι λογαριασμοί.

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης (ΟΕΒΕΚ) μίλησε για τον  επιχειρηματικό κόσμο που έχει «πληγεί» και ζήτησε να μάθει τι πολιτική σκοπεύει να ακολουθήσει το υπουργείο οικονομικών. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του αφορολόγητου, τον περιορισμό του παρεμπορίου και ζήτησε μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Στο τέλος της σύσκεψης, ο κ. Δέμπας χάρισε στον κ. Τσακαλώτο ένα δέντρο φιλοτεχνημένο από πέτρα του Ακροβουνίου, δημιουργία της εταιρίας Akrolithos.

Να συζητήσουμε για την Ελλάδα που θέλουμε τα επόμενα δέκα χρόνια…

Αφού άκουσε όλους τους φορείς, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Νομίζω πως κάναμε μια καλή συζήτηση, άκουσα τα παράπονα, άκουσα και κάποιους επαίνους χωρίς υπερβολές. Νομίζω πως έχουμε κατανόηση από κοινού στα προβλήματα και είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να συζητήσουμε τις προτεραιότητες. Η πολιτική από δω και πέρα πρέπει να είναι λιγότερο συγκρουσιακή και αυτό το συμφώνησαν και οι δύο πλευρές. Να είμαστε γύρω από ένα τραπέζι για να ξέρουμε τι μακροοικονομικές δυνατότητες έχουμε να συζητήσουμε τις πολλές ανάγκες που έχει ο τόπος μετά από αυτή την μεγάλη κρίση και άρα να μπορούμε και με άλλους κοινωνικούς φορεί ς να συζητήσουμε τις προτεραιότητες για την Ελλάδα που θέλουμε τα επόμενα δέκα χρόνια».