Καβάλα: Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμπορικός κόσμος «ανοίγουν» αίθουσες για τα μαθήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Ποιες αίθουσες παραχωρούν Αντιπεριφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος-Το «ευχαριστώ», αλλά και τα κωλύματα και οι προβληματισμοί εκ μέρους της Διοίκησης του παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα

Μετά από τη σχετική κινητοποίηση Επιμελητηρίου και Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, ζητώντας την εύρεση χώρων εντός της πόλης για την πραγματοποίηση των μαθημάτων του παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα [διαβάστε εδώ τη σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου προς τους αρμόδιους φορείς], το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη, τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μάρκο Δέμπα, τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλη Λεμονίδη και του Αντιπρύτανη του ΔΙΠΑΕ στο παράρτημα της Καβάλας, Δημήτρη Μπαντέκα, παρουσία του περιφερειακού συμβούλου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Αρχέλαου Γρανά με θέμα: «Παραχώρηση αιθουσών στο ΔΙΠΑΕ προκειμένου να μπορούν να γίνουν μαθήματα και εργαστήρια στους χώρους αυτούς».

Οι εκπρόσωποι των φορέων αποφάσισαν να διαθέσουν το αμφιθέατρο «Γεώργιος Παυλίδης», την αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον κινηματογράφο Όσκαρ, το Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης και την αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, επιδεικνύοντας σύμπνοια και έμπρακτη στήριξη στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, ωστόσο κάποια νομικά και υγειονομικά κωλύματα τα οποία δεν επιτρέπουν -σε πρώτο επίπεδο- τα δια ζώσης μαθήματα εκτός του ΔΙΠΑΕ και σε δεύτερο επίπεδο δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Μπαντέκα.

Ωστόσο οι προτάσεις των εκπροσώπων των φορέων θα συζητηθούν στη σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ στο παράρτημα της Καβάλας η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 και εκεί θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις όσον αφορά την αποδοχή ή μη των προτάσεων των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των φορέων

Κώστας Αντωνιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας
Ευχαριστώ τους κ. κ. Λεμονίδη και Δέμπα χάριν των οποίων σήμερα βρισκόμαστε εδώ με τον κ. Μουριάδη για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να βοηθήσουμε το ΔΙΠΑΕ στον δύσκολο αγώνα που δίνει αντιμετωπίζοντας τον κορονοιό. Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο που συνεδριάζει αύριο, πως η πόλη της Καβάλας, η ΠΕΚ και ο Δήμος με τη βοήθεια του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου είμαστε στη θέση να δώσουμε τους χώρους που έχουμε ως ΠΕΚ, δηλαδή το αμφιθέατρο «Γιώργος Παυλίδης», καθώς και την αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», ώστε οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, τουλάχιστον στον τομέα των τμημάτων που έχουν σχέση με τα εργαστήρια, να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να γίνονται τα μαθήματα δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως. Και αυτό γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε πως σύμφωνα με το ΔΙΠΑΕ ο τζίρος της αγοράς από τους φοιτητές είναι 50 εκ. ευρώ ετησίως, αναφορικά με τη στέγη, τη σίτιση και τη διασκέδαση. Χρήματα χάνονται για το 2020 από τον Νομό της Καβάλας, γι’ αυτόν τον λόγο ενώνουμε τις δυνάμεις μας και εκπέμπουμε το μήνυμα ότι εμείς εδώ θεσμικά μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτόν τον τομέα. Είναι δύσκολο γιατί τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά, αλλά με τη συνεργασία του Δήμαρχου και των δύο θεσμικών φορέων μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα τα τηρήσουμε. Η κοινωνία της Καβάλας είναι δίπλα στο ΔΙΠΑΕ στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει.

Θόδωρος Μουριάδης, Δήμαρχος Καβάλας
Ο Δήμος είναι κοντά στο ΔΙΠΑΕ και αποδέχεται την πρόταση του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε αίθουσες για να γίνουν τα μαθήματα των φοιτητών. Διότι πρόκειται για τα παιδιά μας, για την Παιδεία, οπότε ο Δήμος θα παρέχει την κάθε δυνατή βοήθεια, προσφέροντας την Δημοτική Βιβλιοθήκη και την αίθουσα του κινηματογράφου «Όσκαρ».

Μάρκος Δέμπας, πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας
Είχαμε μια συνάντηση με τον Αντιπρύτανη για να δούμε αν η απόφαση της Συγκλήτου και του Υπουργείου για το εξάμηνο που τρέχει τώρα δε δώσει την εντολή να υπάρχουν δια ζώσης μαθήματα και κρίνοντας πως αυτό θα είναι πλήγμα για την αγορά της Καβάλας, έγινε η συνάντηση για να δούμε ποιες λύσεις υπάρχουν. Μία από αυτές που συζητήθηκε ήταν να βρεθούν αίθουσες μέσα στην πόλη που να πληρούν προδιαγραφές, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα να έρθουν οι φοιτητές μέσα στην πόλη. Και ως Επιμελητήριο και ως Εμπορικός Σύλλογος προτείναμε στον Δήμαρχο και στον Αντιπεριφερειάρχη να παραχωρήσουμε το Εκθεσιακό Κέντρο στην Καρβάλη και την κεντρική αίθουσα του Επιμελητηρίου. Είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές. Ελπίζω και το ΔΙΠΑΕ να είναι θετικό σε αυτήν την πρόταση της Καβάλας.

Βασίλης Λεμονίδης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας
Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος εκπροσωπούμε την αγορά της Καβάλας, με τη βοήθεια του Επιμελητηρίου που είναι η επιχειρηματική μας ομπρέλα. Προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ώστε η απόφαση από το ΔΙΠΑΕ να τροποποιηθεί και να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Εκεί έγινε η συνάντηση με τον κ. Μπαντέκα που είναι ένας άνθρωπος δεκτικός και μας ενημέρωσε για τα προβλήματα που υπάρχουν και εκεί πάνω εμείς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε. Επειδή θα πρέπει να καταλάβουμε πως ο ρόλος του Εμπορικού Συλλόγου δεν είναι μόνον για τα εμπορικά θέματα, αλλά και τα κοινωνικά που έχουν άμεση συνάρτηση με την οικονομία της πόλης, είδαμε πως υπάρχουν δύο θέματα που για να αντιμετωπιστούν έπρεπε να υπάρχει συνεργασία τόσο του Δήμου όσο και της Αντιπεριφέρειας. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς. Ως μοχλός πίεσης οι φορείς ενωμένοι θα λειτουργήσουμε έτσι, ώστε αύριο που θα γίνει η σύγκληση του ΔΙΠΑΕ πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στο ζήτημα των φοιτητών. Το πρώτο εξάμηνο έχει χαθεί, αλλά καλό είναι να μη χαθεί και το δεύτερο. Δέχομαι δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουν το τι χρήματα χάνονται από την αγορά και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει αυτή η απόφαση και να γίνουν τα μαθήματα δια ζώσης για να έρθει αυτή η εισροή χρημάτων που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουμε, ιδίως τους τελευταίους μήνες που βιώνουμε ιστορικά τραγικές στιγμές.

Δημήτρης Μπαντέκας, Αντιπρύτανης του ΔΙΠΑΕ-παράρτημα Καβάλας
Όταν αναλύσαμε στην Οικονομική Υπηρεσία τα πράγματα, είδαμε πως ο τόπος θα χάσει τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ από την απουσία των φοιτητών. Εγώ έκανα την προηγούμενη Τρίτη μια συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής και έθεσα το θέμα σε μια μικρή συζήτηση. Εκεί υπήρχαν κάποιοι προβληματισμοί. Ο πρώτος  ήταν αν μπορούν και νομικά να γίνουν τα μαθήματα εκτός ακαδημαϊκών χώρων. Το θέμα θα το λύσουμε όμως στην επίσημη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής. Το δεύτερο αφορά την υπουργική απόφαση που μας λέει αν τα μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως και αν θα είναι το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Εκεί έρχεται η Διοικούσα να επικυρώσει την απόφαση των τμημάτων». Έγινε μια προσπάθεια στη Σίνδο να φέρουνε κάποιους φοιτητές στα εργαστήριά μας και χθες είχαμε το πρώτο κρούσμα. Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής. Αν φέρεις τα παιδιά να κάνουν εδώ τα θεωρητικά μαθήματα, θα μαζευτούν στην Καβάλα 6-7.000 φοιτητές. Θεωρούμε με τους γιατρούς του ΔΙΠΑΕ, πως είναι φύσει αδύνατον, μέσα σε 10-15 μέρες η Καβάλα να μην έχει lock-down, διότι θα έρθουν πολλοί φοιτητές από την Αθήνα. Δεν θα έπαιρνα την ευθύνη αν σε λίγο καιρό είχαμε νεκρούς στην Καβάλα. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Κατανοώ τους συμπολίτες μας που έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να δούμε προσεκτικά τι μπορεί να συμβεί. Επάνω στο ΔΙΠΑΕ υπάρχουν 5 νέα τμήματα και άλλα 7 παλαιότερα. Όλα μαζί τα μαθήματα είναι περίπου 1000. Αν τα κάνουμε κομματιαστά πώς θα τα γίνει αυτό; Ποιος θα πληρώσει τους διδάσκοντες; Ποιους χώρους θα δώσουμε; Δεν είναι ένα τμήμα να το μοιράσουμε σε 2-3 αίθουσες. Ο υπολογισμός είναι πως χρειάζεται το ΔΙΠΑΕ πάνω από 30 αίθουσες. Έστω να φέρουμε κάποια τμήματα. Τα εργαστήρια δεν μπορούν να γίνουν εκτός του Πανεπιστημίου, γιατί εκεί υπάρχουν τα όργανα και δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε. Είναι πολλά τα προβλήματα, δεν είναι κακό όμως που μαζευόμαστε και τα λέμε, ούτε που προσπαθεί ο ένας για τον άλλον. Με χαροποιεί πάρα πολύ που όλοι οι φορείς βρέθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω κάποια πράγματα στη σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Έστω να προετοιμαστούμε για το δεύτερο εξάμηνο μήπως μπορέσουμε μετά τον Ιανουάριο να σώσουμε κάποια πράγματα. Εκείνο που μας κρατάει όλους πίσω είναι οι συνέπειες του κορονοϊού.