Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ: Επιστολή με παράπονα στον Μάκη Βορίδη

Προβλήματα στην πληρωμή των αιγοπροβατοτρόφων της ενίσχυσης για τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με την οποία του επισημαίνουν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πληρωμή των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν πρόβατα και κατσίκια σε ότι αφορά την ενίσχυση τους από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν. Στην επιστολή αυτή, που κοινοποιήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στους βουλευτές της ΑΜΘ και στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι σύλλογοι τονίζουν στον Μάκη Βορίδη ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες συναδέλφων τους που τέθηκαν εκτός ενισχύσεων και ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να στηριχθούν κι αυτοί.

Ακολουθεί η επιστολή που απέστειλαν οι Κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι, γιατί αυτό είναι σωστό και δίκαιο»

«Κύριε Υπουργέ. Σας αποστείλαμε επανειλημμένα τις προτάσεις μας για τον τρόπο κατανομής  της ενίσχυσης που εγκρίνατε για τις επιπτώσεις από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, στις τιμές των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα. Οι προτάσεις μας δεν έγιναν στην πλειοψηφία τους αποδεκτές και προκρίνατε τον καταμερισμό της ενίσχυσης για τη ζημιά στην τιμή του κρέατος των αμνοεριφίων, με βάση τις παραδόσεις γάλακτος του 2019 !!!

Πολιτική απόφαση για την οποία αναλάβατε την ευθύνη και την σεβόμαστε.

Η πληρωμή της ενίσχυσης έγινε στις 26-10-20 μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε, μετά από παράπονα συναδέλφων, που τελικά δεν πληρώθηκαν, ότι στην πληρωμή δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι όροι που θέτει η ΚΥΑ, για να είναι κάποιος δικαιούχος. Από ότι φαίνεται δικαιούχοι είναι όσοι πληρώθηκαν συνδεδεμένη του 2019, συν τους αιγοπροβατοτρόφους που κατοικούν στα νησιά και δεν έχουν μονάδες μεταποίησης γάλακτος. Έμειναν εκτός πληρωμής :

       όσοι δεν είχαν τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, για τις οποίες δεν ευθύνεται φυσικά ο κτηνοτρόφος, αλλά ο μεταποιητής, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην ΚΥΑ. Φυσικά είναι και πρακτικά μη εφαρμοστέο με το όριο των 100 κιλών που έχει θέσει το υπουργείο και είναι η βάση επιλεξιμότητας για την ενίσχυση, να υπάρχουν 4 δειγματοληψίες, όταν αυτές δεν υπάρχουν σε πολλαπλάσιες ποσοτικά παραδόσεις γάλακτος, και πάλι με ευθύνη των μεταποιητών.

       Επίσης για κτηνοτρόφους που απεβίωσαν μέσα στο 2020, οι κληρονόμοι της εκμετάλλευσής τους, δεν μπόρεσαν καν να αιτηθούν τη συγκεκριμένη ενίσχυση, γιατί το σύστημα δεν επέτρεπε την αίτησή τους.

Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση από λάθος ή αμέλεια των ΚΥΔ, οι οποίες ανέλαβαν να κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, πολλές φορές δωρεάν για τον κτηνοτρόφο. Στις περιπτώσεις αυτές τα ΚΥΔ είναι εκτεθειμένα απέναντι σε αυτούς τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τελικά δεν πληρώθηκαν.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα που προέκυψαν στην πληρωμή, με ή χωρίς ευθύνη των κτηνοτρόφων, ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για :

       Να ανοίξει το σύστημα των αιτήσεων για λίγες μέρες, ώστε να καταχωρηθούν οι αιτήσεις των εναπομεινάντων κτηνοτρόφων

       Να εφαρμοστούν οι όροι επιλεξιμότητας, όπως προβλέπει η ΚΥΑ για τη συγκεκριμένη ενίσχυση, έτσι ώστε να πληρωθούν όσοι έμειναν εκτός πληρωμής.

       Να υπάρξει περίοδος ενστάσεων, ώστε να εξεταστούν ενδελεχώς, όλες οι περιπτώσεις αποκλεισμού από την πληρωμή, όπως η διαδοχή της εκμετάλλευσης λόγω θανάτου, αλλά και όποιο πρόβλημα έχει προκύψει για να μην πληρωθεί ο οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος.

Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τους αιγοπροβατοτρόφους που πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν παρέδωσαν γάλα το 2019, που συνήθως ζουν σε παραμεθόριες και δημογραφικά ευαίσθητες περιοχές. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί αποκλείστηκαν άδικα και χωρίς καμία λογική εξήγηση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν, γιατί αυτό είναι σωστό και δίκαιο.

Αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας».