Εκδικάζεται η έφεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της ELFE. Κρίνεται το χρονοδιάγραμμα των δεσμευτικών προσφορών

Η έκβαση της δίκης αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς την τύχη της αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου


Του Κωνσταντίνου Φιλίππου


Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019 με την οποία επιδίκαζε στην ELFE αποζημίωση ύψους 61 εκ. ευρώ για τη ρήτρα πετρελαίου.

Η έκβασή της αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς την τύχη της αποκρατικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης αερίου. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους δεν αποκλείεται και η αναβολή της δίκης προκειμένου να συνεκδικαστεί με αντίστοιχη έφεση που άσκησε και η ELFE εναντίον της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου του 2019. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει οριστεί δικάσιμος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τότε δεν αποκλείεται να μετατεθεί ο χρόνος της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κι αυτό καθώς θα εκκρεμεί η τελική απόφαση, η οποία αν είναι υπέρ των συμφερόντων της ELFE τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση από πελάτες της ΔΕΠΑ αποζημιώσεων για τη ρήτρα πετρελαίου στις τιμές πώλησης αερίου.

Αν επίσης εκδικαστεί αύριο η προσφυγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά της ELFE τόσο οι δύο εταιρίες όσο και οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση της απόφασης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά αναφορικά με τη δικαστική διένεξη των δύο εταιριών.

Η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων διεκδικούσε 302 εκ. ευρώ για την επίμαχη περίοδο 2010-2015, με το Πρωτοδικείο Αθηνών να αναγνωρίζει με απόφαση του τον Οκτώβριο του 2019 την καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΠΑ δηλαδή την εφαρμογή ρήτρας πετρελαίου στην τιμολόγηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που πωλούσε στο εργοστάσιο της Καβάλας.

Με την ίδια απόφαση, όμως του 2019, το Πρωτοδικείο συνεκδίκασε και αγωγή της ΔΕΠΑ κατά της ELFE για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 86,7 εκ. ευρώ επιδικάζοντας τότε υπέρ της δημόσιας επιχείρησης αερίου την καταβολή ποσού της τάξης των 59,5 με 60 εκ. ευρώ (μαζί με τους αναλογούντες τόκους).

Η ELFE λένε οι πληροφορίες άσκησε επίσης έφεση κατά της απόφασης του 2019, με τη δικάσιμο να ορίζεται τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων οι δύο εφέσεις δεν αποκλείεται να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο, απόφαση που είναι πιθανό να λάβει το Εφετείο Αθηνών. Πρόκειται για μία πρακτική που ακολουθούν τα δικαστήρια.

Το Ταμείο υπενθυμίζεται ότι έχει προσδιορίσει χρονικά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον Μάρτιο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η δεσμευτική φάση των προσφορών μπορεί να μεταφερθεί για μετά τον Σεπτέμβριο.

Αν και υπάρχει η δυνατότητα της κατάθεσης από τους υποψήφιους επενδυτές οικονομικών προτάσεων με αιρέσεις ως προς το ύψος του τιμήματος, το οποίο βέβαια θα συναρτάται από τη δικαστική απόφαση του Εφετείου.

Όπως και να χει το ενδεχόμενο η ΔΕΠΑ να χάσει την έφεση σε βάρος της ELFE, ίσως ανοίξει το δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης. Τέτοιοι είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί και βιομηχανίες.

Άλλες πηγές θεωρούν ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί είχαν τη δυνατότητα μετακύλισης του κόστους από την εφαρμογή της ρήτρας πετρελαίου στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών. Αντίθετα οι βιομηχανίες δεν είχαν τέτοιο περιθώριο όπως άλλωστε φάνηκε και από την πρωτόδικη απόφαση του Οκτωβρίου του 2019.

Πηγή: energypress.gr