Επιμελητήρια Καβάλας-Δράμας: Λύθηκε το πρόβλημα με τη βεβαίωση οφειλής στον ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ

Το Υπουργείο Εργασίας έστειλε εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει ότι όσες επιχειρήσεις αιτούνται τη βεβαίωση θα μπορούν να το λαμβάνουν από τα τοπικά γραφεία του Φορέα

Τα Επιμελητήρια Καβάλας και Δράμας με ανακοίνωση τους ενημερώνουν τις επιχειρήσεις μέλη τους και ειδικά όσες έχουν υποβάλλει αίτηση στο πρόγραμμα, «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19», ότι μετά την παρέμβαση τους στον ΕΦΚΑ –ΟΑΕΕ και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει σταλεί εγκύκλιος του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, η οποία διευκρινίζει ότι όσες επιχειρήσεις αιτούνται το δικαιολογητικό της «βεβαίωσης οφειλής» θα μπορούν να το λαμβάνουν από τα τοπικά γραφεία του ΕΦΚΑ –ΟΑΕΕ, με αίτηση που μπορεί να υποβληθεί, με χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Λύνεται έτσι ένα σοβαρό ζήτημα, που δημιουργούσε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί και δεν μπορούσαν να λάβουν το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, λόγω της μεταβατικής περιόδου και της μη ολοκληρωμένης  λειτουργίας του e-EFKA.

Εξίσου σημαντικό από την παρέμβαση των Επιμελητηρίων Καβάλας – Δράμας, που έγινε και προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην ΕΦΕΠΑΕ και την ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ, ότι σύμφωνα με τον νόμο 4611/2019 άρθρο 23, δεν είναι υποχρεωτική η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής από τον δικαιούχο, ο οποίος εγκρίθηκε να λάβει ενίσχυση μικρότερη ή ίση των 3.000,00€ ευρώ.

Επισημαίνεται επομένως η άμεση ανάγκη τροποποίησης του οδηγού του προγράμματος «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19″, και καλούνται και τώρα δημόσια, να πράξουν γρήγορα τις αναγκαίες τροποποιήσεις  και να μην ταλαιπωρούν χιλιάδες επιχειρήσεις.

Τα Επιμελητήρια για ακόμη μια φορά, αναδεικνύουν τον ρόλο τους, στήριξης της επιχειρηματικότητας, δίνοντας λύσεις, σε αστοχίες που δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις,  στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μας. Τα Επιμελητήρια έχουν γνώση και εμπειρία, και πρέπει να ερωτώνται και να διαβουλεύονται μαζί τους, οι Φορείς, που εκπονούν δράσεις για την επιχειρηματικότητα και ειδικά χρηματοδοτήσεις.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε, να διορθώνουμε πράξεις και ενέργειες, για το καλό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μας.

Ευχαριστούμε τις Υπηρεσίες στις οποίες απευθυνθήκαμε και ενήργησαν τάχιστα και καλούμε τις επιχειρήσεις να λάβουν πλήρη γνώση αυτών των αποφάσεων» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας.