Στην κορυφή του ενδιαφέροντος η επένδυση της Alexandrion Group στην Καβάλα!

Για «Ελληνική επενδυτική «άνοιξη» με σχέδια ύψους 1,1 δισ. ευρώ» κάνει λόγο το newmoney.gr – Τι αναφέρει για την επένδυση της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης του Ναουάφ Σαλάμεχ

Σε μια περίοδο επενδυτικής άνοιξης αρχίζει να εισέρχεται η χώρα. Πέραν των ηχηρών ονομάτων του παγκόσμιου επιχειρείν που έχουν ενεργοποιηθεί στην ελληνική αγορά, δρομολογώντας σημαντικές επενδύσεις, πλέον αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα επενδυτικά σχέδια μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων που σπεύδουν να πάρουν θέση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατάθεση φακέλων στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και των Περιφερειών για ένταξη επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου έχουν πολλαπλασιαστεί. Κάτι που φαίνεται πως θα μεγεθυνθεί ακόμα περισσότερο με την ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού, που αναμένεται να ψηφίσει αυτές τις ημέρες η Βουλή, καθώς επιφέρει ακόμα περισσότερες απλοποιήσεις στις διαδικασίες και παράλληλα διεύρυνση της ομπρέλας των καθεστώτων ενίσχυσης. Αυτό αναφέρει σε μεγάλο του αφιέρωμα το newmoney ξεκινώντας με την εμβληματική επένδυση του Ναουάφ Σαλάμεχ και της Alexandrion Group στην Καβάλα!

Ήδη στην ανατολή του 2022 εντάχθηκαν 104 νέα επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού νόμου μόνο μέσα από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών (πρώην υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης). Πρόκειται για επενδύσεις που ξεπερνούν συνολικά το 1,1 δισ. ευρώ και που για πρώτη φορά αφορούν περισσότερο παραγωγικές και όχι τόσο τουριστικές επενδύσεις. Από νέες εργοστασιακές μονάδες, επέκταση ή εκσυγχρονισμός υφιστάμενων σε διάφορους τομείς της μεταποίησης ως μονάδες επεξεργασίας κάνναβης, μεγάλα συγκροτήματα θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας και λαχανικών και μεγάλα κέντρα logistics…

Ναουάφ Σαλάμεχ / Alexandrion Group – Ο Σύρος γιατρός που θα δημιουργήσει στην Καβάλα ένα μεγάλο αποστακτήριο

Ως το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) και αποστακτηρίου στην Καβάλα από την Alexandrion Group του Σύρου γιατρού Ναουάφ Σαλάμεχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος που έχει έδρα στη Ρουμανία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές του για τη δημιουργία ενός μεγάλου αποστακτηρίου με γραμμή εμφιάλωσης. Η βιομηχανία, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, θα παράγει περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας. Η λειτουργία της αναμένεται το 2023. Η αρχική επένδυση θα είναι 33,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος ετών θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας. Το επενδυτικό σχέδιο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο στον έκτο κύκλο του καθεστώτος Γενικής Επιχειρηματικότητας μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών του τομέα Μακεδονίας – Θράκης. Έτσι θα λάβει επιχορήγηση 8,25 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Alexandrion είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιών και αλκοολούχων ποτών της Ρουμανίας.