Μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, το αποστακτήριο αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης (ΑΑΠ) στην Καβάλα, έχει μπει στην τελική ευθεία.
Ο Όμιλος Alexandrion ολοκλήρωσε τον κύκλο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι μελέτες και οι φάκελοι που κατατέθηκαν έχουν εγκριθεί, και τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένεται να μπούνε οι… μπουλντόζες για να πιάσουν δουλειά, ώστε το 2023 το αποστακτήριο να είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την λειτουργία του.
Πρόκειται για μία επένδυση η οποία στην πρώτη φάση της μόνο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις του Alexandrion Group στην Ελλάδα, σε ορίζοντα δεκαετίας, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του έργου είναι:
*Η ικανότητα παραγωγής 30 εκατ. λίτρων αιθυλικής αλκοόλης ετησίως, που σε δεύτερη φάση θα φτάσουν τα 60 εκατ. ετησίως και σε τρίτη φάση τα 90 εκατ.
*Η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, καθώς τα υπολείμματα θα μετατρέπονται σε ζωοτροφές
*Η χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας, ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον
*Η στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι αγρότες της περιοχής θα είναι οι βασικοί προμηθευτές πρώτης ύλης για την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης.
Μέσω της επένδυσης στην Καβάλα, ο Όμιλος Alexandrion επιδιώκει να αξιοποιήσει:
*Την αυξανόμενη ζήτηση για αλκοόλη αγροτικής προέλευσης στην Ευρώπη
*Την απουσία σύγχρονων μονάδων παραγωγής ΑΑΠ στην Ελλάδα
*Την αυξανόμενη ζήτηση για ΑΑΠ από την βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών
*Τις δικές του ανάγκες για υψηλής ποιότητας ΑΑΠ, που μπορεί να καλύψει περίπου το 30% της παραγωγής του νέου αποστακτηρίου.
Τι είναι η αιθυλική αλκοόλη
Το ΑΑΠ είναι πιστοποιημένο απόσταγμα όπου όλες οι χημικές ακαθαρσίες απομακρύνονται με απόσταξη στήλης.
Αυτή η διαδικασία παράγει ένα απόσταγμα διαυγές στο χρώμα, άοσμο και σχετικά άγευστο, στους 96,3% abv. Περιέχει αλκοόλ και νερό.
Μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορες πρώτες ύλες όπως καλαμπόκι, σιτάρι, ορό γάλακτος, μελάσα, ζαχαρότευτλα ή οποιαδήποτε πρώτη ύλη με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Είναι μια ιδανική αλκοολούχα βάση για βότκα, τζιν, ούζο, και αρωματικά αλκοολούχα ποτά.
Το DDGS (Dry Distillers Grains with Solubles) είναι προϊόν παραγωγής αλκοόλ που χρησιμοποιεί συνήθως σιτάρι ή καλαμπόκι. Μετά την απόσταξη τα απόβλητα αναμειγνύονται και ξηραίνονται για να σχηματίσουν μια ξηρή μάζα η οποία μπορεί να πωληθεί ως ζωοτροφή σε μορφή κέικ ή σε μορφή σφαιριδίων που μπορεί να συσκευαστεί.
Το DDGS έχει μεγάλη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους υγρούς κόκκους των αποστακτήρων, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τη μεταφορά σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Τεχνική αλκοόλη
Πρόκειται για χημικές ουσίες που αφαιρούνται κατά την απόσταξη του ΑΑΠ, οι οποίες αν δεν αφαιρεθούν θα συσσωρευτούν στις στήλες και θα αρχίσουν να μειώνουν τη χημική ποιότητα του προϊόντος. Η τεχνική αλκοόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιψυκτικό, απολυμαντικό χεριών ή βιομηχανικές εφαρμογές αλλά δεν είναι κατάλληλη για κατανάλωση.
«Από την Ελλάδα θα απευθυνθούμε στην παγκόσμια αγορά»
Η επένδυση του Alexandrion Group στην Καβάλα δεν είναι μόνο μια επιχειρηματική κίνηση. Ασφαλώς και πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή τεράστιας σημασίας για τον φιλέλληνα πρόεδρο του Ομίλου και λάτρη της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, Ναουάφ Σαλαμέχ.
Όμως, για τον Σύριο επιχειρηματία, που η ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον έχουν εμπνεύσει, που η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία ήρθε μετά τις σπουδές του στην Ρουμανία για να κάνει ειδικότητα στην ιατρική αλλά ανακάλυψε το εμπόριο των ποτών και έκανε τα πρώτα επιχειρηματικά βήματά του, αυτή η επένδυση κρύβει πάρα πολύ συναίσθημα.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκαν και τα τρία παιδιά μου. Είναι και οι τρεις Σύριοι με ελληνική υπηκοότητα. Το Alexandrion Group θα μείνει σίγουρα σε ελληνικά χέρια. Οι ρίζες είναι στην Ελλάδα. Από εδώ ξεκίνησα την επιχειρηματική δραστηριότητά μου κι εδώ επιστρέφω. Με την επένδυση στην Καβάλα, όπου θα παράξουμε αιθυλική αλκοόλη, με την εταιρεία διανομής ποτών η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2021 με επικεφαλής τον Γιώργο Στασινόπουλο, με την παραγωγή ποτών (βότκα, τζιν, ρούμι) με ελληνικά ονόματα τα οποία θε εξάγουμε σε όλο τον κόσμο, με τις κάβες που ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε και θέλουμε να κάνουμε τουλάχιστον πενήντα το επόμενο διάστημα. Όπως καταλαβαίνετε, θα δημιουργήσουμε πάρα πολλές θέσεις εργασίας, ενώ θα δώσουμε την δυνατότητα σε όλους τους αγρότες της Μακεδονίας να συνεργαστούν μαζί μας, να μας προμηθεύσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης», μας λέει ο Ναουάφ Σαλαμέχ.
«Είμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το Alexandrion Group κάνει εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τρεις είναι οι στρατηγικές χώρες για τον Όμιλό μας: οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ελλάδα. Η παρουσία μας στην Ελλάδα δεν έχει στόχο μόνο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Είναι προτεραιότητά μας με το αποστακτήριο στην Καβάλα να καταστήσουμε την Ελλάδα ανεξάρτητη στην παραγωγή καθαρής αλκοόλης, ώστε να είναι σίγουρη ότι θα χρησιμοποιεί προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας και να μην χρειάζεται να εισάγει. Ταυτόχρονα, όμως, από την Ελλάδα θα απευθυνθούμε στην παγκόσμια αγορά, όπου υπάρχει ανάγκη αγοράς αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης. Γι’ αυτό και θέλουμε στο τελικό στάδιο του προγραμματισμού μας να είμαστε σε θέση να παράγουμε 100.000.000 λίτρα στην Καβάλα», προσθέτει ο πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group.
«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας»
Δίπλα στον Ναουάφ Σαλαμέχ, ο Κύπριος CEO του Ομίλου, ο Στέλιος Σάββα, μοιράζεται το όραμα του προέδρου, αλλά συμμετέχει, βεβαίως, και σε όλη την προσπάθεια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επένδυσης στην Καβάλα, της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας. Ο πρόεδρος είναι μεγάλος φιλέλληνας, τα περισσότερα από τα στελέχη του Ομίλου είμαστε από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το θέλαμε πάρα πολύ να γυρίσουμε επενδυτικά στην Ελλάδα και, πλέον, είμαστε πλήρως προσανατολισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση», είναι τα πρώτα λόγια του Στέλιου Σάββα, CEO του Ομίλου Alexandrion.
«Θα κατασκευάσουμε στην Καβάλα το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής καθαρής αλκοόλης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ποτοποιία, την φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή καλλυντικών, από τον στρατό για τον καθαρισμό οπλικών συστημάτων», συμπληρώνει ο κ. Σάββα.
«Η επένδυση της Καβάλας θα δημιουργήσει, στην πρώτη φάση, περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας. Η μεγάλη εικόνα, όμως, είναι η δυνατότητα που θα δώσουμε σε όλους τους αγρότες της Μακεδονίας να παράξουν για εμάς την πρώτη ύλη, να είναι, δηλαδή, αυτοί οι προμηθευτές μας. Στη μεγάλη εικόνα, ωστόσο, θα πρέπει να συμπεριλάβετε, νομίζω, και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ελληνικό κράτος θα εισπράττει από την λειτουργία του αποστακτηρίου μας στην Καβάλα περισσότερα από 100.000.000 ευρώ ετησίως από φόρους, χώρια ο ΦΠΑ», επισημαίνει ο CEO του Ομίλου.
Προετοιμασία μακριά από την δημοσιότητα -Ο ρόλος του εν Ελλάδι εκπροσώπου
Οι προετοιμασίες για την επένδυση έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ξεκίνησαν, σχεδόν, πριν από 1,5 χρόνο και σε όλες τις επαφές με τους τοπικούς φορείς στην Ανατολική Μακεδονία πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του εν Ελλάδι εκπροσώπου του Ναουάφ Σαλαμέχ και συμβούλου του δ.σ του Alexandrion Group, Γιάννη Χορόζογλου.
Πρόκειται για το πρόσωπο που είχε καθοριστική συμβολή στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της επένδυσης στην Καβάλα, ακολουθώντας το όραμα του επενδυτή για μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα.
Τα νομικά εμπόδια
Σε μία τόσο μεγάλη επένδυση, με πολλά σύνθετα έως και περίπλοκα θέματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν και να λυθούν για να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα χωρίς να κολλήσει σε σκοπέλους, αποφασιστική ήταν και η συμβολή του Έλληνα νομικού συμβούλου και επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του Alexandrion Group, Ανδρέα Νικηφορίδη, ο οποίος χειρίζεται και επιβλέπει την διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών έως την έναρξη των εργασιών στην Καβάλα.
Η ενέργεια και το Real Estate
Ο όμιλος Alexandrion δεν εξαντλεί το ενδιαφέρον του στην παραγωγή (50.000.000 λίτρα ετησίως) ποτών και την διανομή τους σε όλο τον κόσμο, ούτε μόνο στην επένδυση της Καβάλας για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης.
Δραστηριοποιείται και στην ενέργεια και στο real estate και στον τουρισμό, με επικεφαλής έναν Έλληνα, τον Άρι Γκόγκο, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, με θητεία στην Alpha Bank στην Ρουμανία, πριν συνεργαστεί με το Alexandrion Group.
Όπως με την παραγωγή και την διανομή των ποτών αλλά και με την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης, έτσι και με την ενέργεια, το real estate και τον τουρισμό, το ενδιαφέρον του Ομίλου είναι και στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ρουμανία.
Πηγή: Metrosport.gr