Η Καβάλα εξακολουθεί να ελπίζει σε μια καλή τουριστικά χρονιά

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας  Αντώνης Μιτζάλης μιλάει για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και για τη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία της Καβάλας

Προσπάθειες γίνονται σε όλη την Ευρώπη για να φιλοξενηθούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από τον πόλεμο. Στη Καβάλα ένας πόλος της όλης οργάνωσης είναι και οι ξενοδόχοι  της πόλης. Για την τοπική αυτή προσπάθεια μίλησε στη «Νέα Εγνατία» ο πρόεδρος του συλλόγου των ξενοδόχων Καβάλας  Αντώνης Μιτζάλης.

Η Ελλάδα  ξέρει από προσφυγιά και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε

Σύμφωνα με όσα λέει ο κ Μιτζάλης: « αναφερόμαστε στα πρώτα αντανακλαστικά που είχαμε από το Ουκρανικό προξενείο για την παροχή κάποιες προσωρινής φιλοξενίας. Εμείς στο αίτημα αυτό απαντήσαμε θετικά. Κάποια ξενοδοχεία προσέφεραν αφιλοκερδώς δωμάτια για προσωρινή φιλοξενία του πρώτου κύματος των Ουκρανών προσφύγων. Μιλάω για πρώτο κύμα, γιατί αυτά που βλέπουμε εμείς εδώ, δεν έχουν καμία σχέση με τις ροές προσφύγων που υπάρχουν σε άλλε χώρες ούτε και με κάτι άλλο που θα δούμε μελλοντικά στη Ελλάδα. Δεν νομίζω όμως πως θα έχουμε τις ίδιες εικόνες που υπάρχουν στην κεντρική Ευρώπη. Στο διάστημα που το κράτος δεν έχει οργανώσει κάποια πράγματα , οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και σε συνεργασία μ ε τον ΟΗΕ.  Εμείς  ανταποκριθήκαμε για καθαρά λόγους ανθρωπιστικούς. Αυτό είναι το λίγο που μπορούμε να κάνουμε και πιστεύω πως σε λίγες εβδομάδες, αν τελειώσει ο πόλεμος και γυρίσουν οι άνθρωποι στο σπίτι τους, θα έχουμε άλλους τρόπους ανταπόκρισης. Υπάρχουν τώρα κάποια ξενοδοχεία που φιλοξενούν κόσμο και στην Καβάλα, Κεραμωτή, N.Πέραμο κλπ. Δεν υπάρχουν βέβαια μόνο ξενοδοχεία, αλλά και καταλύματα. Ο αριθμός των φιλοξενουμένων είναι μικρός και κάποιοι από τους πρόσφυγες έρχονται προσωρινά, γιατί πηγαίνουν τελικά σε σπίτια φίλων ή συγγενών σε άλλες περιοχές. Κάποιοι μάλιστα νοικιάζουν μακροχρόνια σπίτια. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν στο μυαλό τους πως κάποια στιγμή θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο ορισμός των προσφύγων  και όχι των μεταναστών. Είναι μια κατάσταση που η Ελλάδα το έχει γνωρίσει αυτό και οφείλει να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες».

Πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός από τον πόλεμο

Για το πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός στην Καβάλα από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Μιτζάλης είπε πως: «Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον γιατί τα γεγονότα μας ξεπερνούν και τίποτα δεν εξαρτάται από μας. Εμείς, ως ξενοδόχοι, κρατάμε το βασικό σενάριο πως αυτή θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης  και θετική, ελπίζοντας πως θα αποφευχθούν οι μεγάλες ανατροπές . Προς το παρόν στην ψυχολογία μας υπάρχει μια διάθεση αναβολής, γιατί  όλοι οι πελάτες μας δέχονται βομβαρδισμό ειδήσεων και υπάρχει σφίξιμο, ελπίζοντας πως θα είναι παροδικό».

Ο πόλεμος στη Ουκρανία διέλυσε τον φόβο της πανδημίας στην Ρουμανία

Ο κ. Μιτζάλης παραβρέθηκε πριν από λίγο καιρό στην τουριστική έκθεση της Ρουμανίας  και όπως είπε  η έναρξή της συνέπεσε με την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος έφερε ένα «καλό» στην Ρουμανία και αυτό ήταν πως διέλυσε την κακή ψυχολογία της πανδημίας.  Εκεί έχουν καταργήσει όλα τα μέτρα, αλλά σίγουρα τους έχει επηρεάσει πολύ.  Ευχόμαστε όλα να αλλάξουν προς το καλύτερο. Σίγουρα από όλη την κατάσταση και η περιοχή μας επηρεάζεται  τουριστικά από τον πόλεμο. Η Καβάλα και η Θάσος το ξέρουμε πως είναι αγαπημένοι προορισμοί για τη Ρουμανία και ελπίζουμε και εμείς να αλλάξει το σκηνικό και να βρεθούμε σε μια ομαλότητα για να γυρίσουμε στο καλό παρελθόν».

Ο ανταγωνισμός από την Τουρκία κλέβει την μερίδα του λέοντος από τον τουρισμό στην Ελλάδα

«Το κόστος λειτουργίας στα ξενοδοχεία μετά τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, έχει αυξηθεί δυσβάσταχτα  και δεν είναι διαχειρίσιμες οι τιμές που έχουμε, αφού δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ κόστους, τιμών και προσφερόμενων υπηρεσιών. Και εκεί τηρούμε μια στάση αναμονής,  γιατί δεν μπορούμε να πούμε πως ο κόσμος είναι συνηθισμένος να δέχεται τις ανατιμήσεις από τα ξενοδοχεία, οπότε προς το παρόν, τα ξενοδοχεία απορροφούν το κόστος, αλλά δεν θα μπορέσουν να το κάνουν για πολύ  και αυτό είναι πολύ μεγάλη δυσκολία, αφού οι ανταγωνιστές μας στην Τουρκία περιμένουν να πάρουν μερίδα του λέοντος. Από τη μια μεριά θέλουμε τουρίστες, είμαστε  όμως αναγκασμένοι να ζητάμε υψηλότερες τιμές και από την άλλη ο ανταγωνισμός δίνει πολύ χαμηλότερες τιμές από μας.  Από τη μια, έχουμε την ανταγωνιστικότητα που είναι διεθνής και όχι εγχώρια και από την άλλη έχουμε την βιωσιμότητά μας. Και τα δύο αυτά πρέπει να ισορροπήσουν χωρίς να γνωρίζουμε όμως που θα πάνε οι τιμές των πρώτων υλών, γιατί δεν έχουμε μόνο την ενέργεια που την βλέπουμε να σκαρφαλώνει στα ύψη από τον Νοέμβριο. Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής εν μέρει το κοστολόγιο μας, αλλά δεν γνωρίζουμε το μισθολογικό, που εκ των πραγμάτων και αυτό θα αλλάξει  και πρέπει να βγούμε στην αγορά ανταγωνιστικοί. Η ισορροπία λοιπόν σε αυτό το σκοινί είναι πολύ δύσκολη», είπε ο  πρόεδρος του συλλόγου των ξενοδόχων Καβάλας  Αντώνης Μιτζάλης.