Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ: Οι απαντήσεις για Εργοανάπτυξη και Λουτρά Ελευθερών θα περιμένουν…

Ένταση μεταξύ Καραλίδη και Αντωνιάδη και εισαγωγή του θέματος ως τακτικό σε... επόμενη συνεδρίαση - Αναφορά και στη στήριξη του Φεστιβάλ Φιλίππων

Η μετάθεση της συζήτησης του θέματος της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ και του διαγωνισμού για τα Λουτρά των Ελευθερών, η έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος για τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τα αντισταθμιστικά έργα από την όδευση του ΤΑΡ ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜ-Θ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου άρχισε με ανάγνωση κειμένου-ψηφίσματος από αντιπροσωπεία των αγροτών, με επικεφαλής τον Θέμη Καλπακίδη, που αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγροτών, κυρίως για το Φορολογικό και Ασφαλιστικό και την απαίτηση των αγροτών για διενέργεια έκτακτης συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία των βουλευτών της ΠΑΜ-Θ.

«Ο πρωθυπουργός όταν ήρθε στην Θράκη, υποσχέθηκε ότι θα έρθει ο κ. Αποστόλου να συναντηθούμε και ακόμη τον περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλπακίδης.

Με την πρόταση συμφώνησε η πλειοψηφία των επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά ακολούθησαν οι προσωπικές τοποθετήσεις για το πως και πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση. «Σοφή αντιμετώπιση του ζητήματος» συνέστησε ο κ. Τραϊφόρος, «δεν αρκεί ένα ψήφισμα», υπογράμμισε η κ. Γεροστεργίου. Σύμφωνοι με την πρόταση ήταν και οι κ. κ. Καραλίδης, Τρέλλης, Κιτσόπουλος, Πατακάκης και Πέτροβιτς.

«Το θέμα δεν είναι να συζητήσουμε γενικά το αγροτικό ζήτημα, εδώ το ψήφισμα λέει για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό που μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά το κόστος παραγωγής των αγροτών δεν είναι πεδίο που μπορούμε να τοποθετηθούμε. Να μην αναλωθούμε όμως σε γενικά θέματα της γεωργίας», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος. Τελικά, υιοθετήθηκε το ψήφισμα, η απόφαση για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η πρόσκληση σε αυτό υπουργού ή υφυπουργού της κυβέρνησης.

Από αναβολή σε αναβολή το θέμα της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του Φώτη Καραλίδη και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστα Αντωνιάδη, όταν ο πρώτος διαπίστωσε πως ούτε στην συνεδρίαση της Παρασκευής είχε εισαχθεί ως τακτικό θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη το θέμα της ενημέρωσης-συζήτησης για την ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ και τον διαγωνισμό για τα Λουτρά Ελευθερών.

«Για την ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ σάς υποβάλαμε έγγραφο στις 16 Δεκεμβρίου 2016 να το συζητήσουμε και έπρεπε να είναι ήδη τακτικό θέμα στη πρώτη συνεδρίαση του 2017 και από τακτικό το κάνατε επερώτηση! Όχι, δε το δεχόμαστε, να τεθεί στην ημερήσια διάταξη, πονάει την Καβάλα και υπάρχουν σκιές και πρέπει να μιλήσουμε όλοι», δήλωσε ο κ. Καραλίδης.

Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος και εντάθηκε η διαφωνία ανάμεσα στον κ. Καραλίδη και στον κ. Αντωνιάδη, με επίκεντρο το γιατί δε συζητήθηκε το θέμα τόσο καιρό. Μάλιστα ο κ. Καραλίδης είπε ότι αν δεν έρθει ως τακτικό θέμα, θα κάνει προσφυγή επί της διαδικασίας, κάτι που ανάγκασε τον κ. Αντωνιάδη να δηλώσει ότι το θέμα θα συζητηθεί με την έλευση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Τελικά το θέμα δε συζητήθηκε, με τον κ. Μέτιο να δηλώνει ότι θα συζητηθεί ως τακτικό θέμα στην επόμενη συνεδρίαση.

Ενημέρωση για τον ΤΑΡ

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σταθάκη στην Αθήνα. Είπε πιο συγκεκριμένα: «Μιλήσαμε για τα 32 εκ. ευρώ ως αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΤΑΡ, ώστε να γίνουν αυτά τα χρήματα έργα. Ήδη υπάρχουν συμφωνίες για τους δήμους και οι 3 Περιφέρειες πρέπει να κάνουν προτάσεις για έργα. Οι άλλες 2 Περιφέρειες-Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας-κατέθεσαν τις προτάσεις τους, εμείς αργούμε, γι’ αυτό πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις προτάσεις των δήμων και μαζί με τις δικές μας να τις καταθέσουμε.

»Να επιλέξουμε έργα που θα υλοποιηθούν ως το 2019, χωρίς καθυστερήσεις και να απορροφήσουμε τα 32 εκ. ευρώ οι τρεις Περιφέρειες. Χρειαζόμαστε ασθενοφόρα και άλλους  εξοπλισμούς, έργα περιβάλλοντος, όπως απορριμματοφόρα για δήμους που τα  έχουν ανάγκη, να αναδείξουμε χώρους πολιτισμού και να συναντηθούμε με εκπρόσωπο της εταιρίας για να συμφωνήσουμε στην πρώτη απορρόφηση των χρημάτων».

Απευθυνόμενος στον κ. Γρανά είπε ότι έθεσε το ζήτημα της όδευσης από τα Τενάγη, μετέφερε τα επιχειρήματα της τοπικής κοινωνίας και το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου και ότι τού υποσχέθηκαν ότι θα αναλάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Τροχοπέδη το εισιτήριο για τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ Φιλίππων

Αναφορά έγινε ακόμη στο ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης της ΠΑΜ-Θ,  καθώς και στο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα δράσης δεν έχουν συνυπολογιστεί ποσά για εκδηλώσεις λόγω πίεσης χρόνου και υποχρεώσεις και θα πληρωθούν από το Περιφερειακό Ταμείο, όπως πχ για το καρναβάλι της Ξάνθης, ενώ υπάρχουν πολλά έργα σε  συνέχεια.

Περιλαμβάνονται συνολικά 511 έργα και δράσεις, εκ των οποίων 295 είναι νέα έργα 3,7 εκ. ευρώ. «Ζητώ να το περάσουμε ως έχει και να το συζητήσουμε αναλυτικότερα στο μέλλον. Επείγει να περάσει», είπε ο κ. Μέτιος και ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους επικεφαλής ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Σε ό,τι αφορά δράσεις της Καβάλας που χρηματοδοτούνται ή δεν χρηματοδοτούνται από το εν λόγω πρόγραμμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας υπογράμμισε ότι «παρά το ότι η Περιφέρεια αναγνωρίζει ποιες είναι οι κορυφαίες πολιτιστικές δράσεις και έχει τη διάθεση να τις στηρίξει, πρέπει να ομολογήσετε κι εσείς κι εμείς ότι δεν μπορεί, γιατί δεν περνάνε οι χρηματοδοτήσεις από τον έλεγχο. Η κορυφαία και παλαιότερη δράση, αυτή του Φεστιβάλ Φιλίππων, δεν περνάει επειδή υπάρχει εισιτήριο. Δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε την αξία της».