Η ζέστη «σκότωσε» τα μύδια της Καβάλας

Τεράστια η οικονομική ζημία στους μυδοκαλλιεργητές της ΠΕ Καβάλας λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού το καλοκαίρι που έφτασε ακόμα και τους 30 βαθμούς C – Σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη για να βρεθούν τρόποι αποζημίωσης

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Καβάλας Λεωνίδα Καστανά, υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και μυδοκαλλιεργητών της Καβάλας με αφορμή τους μαζικούς θανάτους μυδιών και γόνου σε μονάδες μυδοκαλλιεργειών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε ότι: «είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στις 31/08/2021 από υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας, μαζικοί θάνατοι μυδιών και γόνου σε μονάδες μυδοκαλλιεργειών που λειτουργούν στην Κεραμωτή, στο Αγίασμα, στη Βάσοβα και στη Νέα Ηρακλείτσα της ΠΕ Καβάλας. Ο λόγος είναι ότι ενώ το ανώτερο όριο θερμικής αντοχής των μυδιών είναι περίπου στους 27ο C, καταγραφές τηλεμετρικού σταθμού που έχει εγκατασταθεί σε μονάδα μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή Φαναρίου Ροδόπης κατέγραψε θερμοκρασίες την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου που ξεπερνούσαν τους 30ο C. Επειδή οι μυδοκαλλιεργητές έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημία, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΛΓΑ, γιατί δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του, με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου θα προσπαθήσουμε να βρεθούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες μυδοκαλλιεργητές».