Αι ειδοί του Μαρτίου, 2.000 και πλέον χρόνια μετά: Υπάρχει περίπτωση το νόμισμα ανεκτίμητης αξίας να «επιστρέψει» στον τόπο όπου κόπηκε;

Ο Χρήστος Μέτιος έστειλε ήδη επιστολή στη Λίνα Μενδώνη ζητώντας το αρχαιολογικό εύρημα να εκτεθεί στην Καβάλα σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής αξίας - Ποιος ο ρόλος του Κώστα Παπακοσμά

Μία από τις 29 λεηλατημένες ελληνικές αρχαιότητες που ανακτήθηκαν στις ΗΠΑ και παραδόθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού για να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έπειτα από ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν και της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας της Νέας Υόρκης, ήταν το χρυσό νόμισμα «Eid Mar».

Η εικονογραφία και η επιγραφή που φέρει το νόμισμα παραπέμπουν στις Ειδούς του Μαρτίου, την ημέρα της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, δηλαδή την «αποφράδα ημέρα». Στη μία όψη απεικονίζεται η κεφαλή του Βρούτου και στην άλλη ο σκούφος της Δημοκρατίας με δύο ξίφη και τις λέξεις «Eid Mar» [Αι ειδοί του Μαρτίου, The Ides of March, Λατινικά: Idus Martiae, Idus Martii, η 74η μέρα στο Ρωμαϊκό Ημερολόγιο που αντιστοιχεί στις 15 Μαρτίου].

Το συγκεκριμένο χρυσό νόμισμα έχει χαρακτηριστεί ως το «ιερό δισκοπότηρο της Νομισματικής» λόγω της εξαιρετικής σπανιότητάς του, καθώς τρία μόνο χρυσά νομίσματα αυτής της κοπής έχουν διασωθεί!

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα διεκδίκησε τον επαναπατρισμό του με την επιχειρηματολογία ότι το νόμισμα κόπηκε σε ελληνικό έδαφος, στο περιοδεύον νομισματοκοπείο που είχε ιδρύσει ο Βρούτος μεταξύ Φιλίππων και Καβάλας κατά τα δύο χρόνια που διεξαγόταν ο πόλεμος με τη Ρώμη [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ και εδώ].

Ένας από τους πρώτους που επεσήμαναν τη σπουδαιότητα του νομίσματος «Eid Mar» για την περιοχή μας ήταν ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος πρότεινε στον Χρήστο Μέτιο να επιδιώξει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ το «Eid Mar» να εκτεθεί στον τόπο όπου «γεννήθηκε», περίπου 2.060 χρόνια πριν!

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποδέχθηκε την πρόταση Παπακοσμά και ήδη έχει στείλει επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με το σχετικό αίτημα. Εάν γίνει αποδεκτό, τότε ο «επαναπατρισμός» του νομίσματος θα έχει σημαντικό αντίκτυπο για την περιοχή της Καβάλας και των Φιλίππων!

Δεν αποκλείεται, βέβαια, η έκθεση του ανεκτίμητης αξίας νομίσματος να γίνει στο πλαίσιο μιας περιοδικής έκθεσης μαζί με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Καβάλας και των Φιλίππων που βρίσκονται σε μουσεία των Αθηνών…