ΠΕ Καβάλας: Έτσι μπορείτε να «πολεμήσετε» τα κουνούπια

Ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Καβάλας αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια – Ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού

Από την ΠΕ Καβάλας και ειδικότερα από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Στα πλαίσια αυτά γίνονται γνωστά τα εξής:

Τα κουνούπια, πέραν της όχλησης που προκαλούν, αποτελούν δυνητικά φορείς μετάδοσης επικίνδυνων ασθενειών. Ήδη η Χώρα μας και η περιοχή μας θεωρείται ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται με κουνούπια, όπου έχουμε κρούσματα σχεδόν κάθε καλοκαίρι, ενώ από την αρχή του έτους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει σημαντική αύξηση σε περιστατικά Δάγκειου πυρετού, Chikungunya και Zika που επίσης μεταδίδονται με κουνούπια και δεν είναι απίθανο να εξαπλωθούν και στη Χώρα μας. Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία ο περιορισμός της αναπαραγωγής τους και η προστασία από τα τσιμπήματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλες πρακτικές αποφυγής δημιουργίας εστιών στάσιμου νερού και τη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται από τον καθένα μας, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια για την καταπολέμησή τους.

Με αφορμή λοιπόν την αυξημένη δραστηριότητα των κουνουπιών που παρατηρείται τη τρέχουσα περίοδο στην περιοχή μας και δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η Π.Ε. Καβάλας και συγκεκριμένα η Δ/νση Δημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επιθυμεί να δώσει τις παρακάτω οδηγίες και συστάσεις για εφαρμογή από τους πολίτες:

  • Χρήση εγκεκριμένων από τους αρμόδιους φορείς εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, ιδιαίτερα μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι έντονη. Τα εντομοαπωθητικά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα ή με τραυματισμένο δέρμα και να εφαρμόζονται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή, ειδικά όσον αφορά στην καταλληλότητα εφαρμογής τους στα μικρά παιδιά. Η διάρκεια προστασίας τους ποικίλει ανάλογα με το προϊόν. Τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide), Ιcaridine IR3535 ή Citriodiol or Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized), κρατούν για μερικές ώρες ανάλογα με την περιεκτικότητά τους. Συστήνονται περιεκτικότητες άνω του 20%. Ο ιδρώτας και η υγρασία του δέρματος μειώνει τη διάρκεια δράσης των εντομοαπωθητικών. Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να εφαρμόζονται μετά το αντηλιακό ή άλλα δερματικά σκευάσματα.
  • Χρήση εντομοαπωθητικών χώρου σε διάφορες μορφές (σπρέι, ταμπλέτες, σπιράλ, κ.λ.π.) πάλι σύμφωνα με τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης του κατασκευαστή. Οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος στο σπίτι απωθούν τα κουνούπια, όπως επίσης και φυτά όπως ο βασιλικός, η μέντα, η λεβάντα και το δενδρολίβανο.
  • Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού, διαστάσεων ματιού το πολύ 1,5×1,5mm (ο ψεκασμός τους με εντομοκτόνο τις καθιστά ακόμη πιο αποτελεσματικές), καθώς και κουνουπιέρας πάνω από το παιδικό κρεβάτι. Τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες αποτρέπουν επίσης τα τσιμπήματα από τα κουνούπια.
  • Η έκθεση στα κουνούπια είναι μεγαλύτερη κατά τις ώρες μετά το σούρουπο και μέχρι το ξημέρωμα όπου η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι αυξημένη. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες ή στην ύπαιθρο κατά τη νύκτα. Συστήνεται κατά τις ώρες αυτές η χρήση άνετων και ελαφριών ενδυμάτων που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, πάνω στα οποία μπορεί να γίνει και εφαρμογή εντομοαπωθητικού.
  • Σημαντικός παράγοντας πρόληψης είναι ο περιορισμός των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών γύρω και έξω από το σπίτι σε σημεία που υπάρχουν νερά που παραμένουν στάσιμα για περισσότερο από 2 ημέρες, αφού αποτελούν εστία εναπόθεσης των αυγών των κουνουπιών και ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους. Γι’ αυτό πρέπει να απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από σημεία όπως πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών, φρεάτια οβριών, εγκαταλελειμμένα σιντριβάνια ή πισίνες, εγκαταλελειμμένες και ακάλυπτες βάρκες, γλάστρες, λεκάνες, ποτίστρες ζώων κλπ. Επίσης θα πρέπει να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν διαρροές νερού, να ελέγχονται οι υδρορροές ώστε να μην είναι αποφραγμένες και να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση νερού ειδικά όταν αυτό δεν αποχετεύεται κατάλληλα αλλά παραμένει στάσιμο στο έδαφος. Επίσης πρέπει να σφραγίζονται ερμητικά τα καπάκια στα φρεάτια των βόθρων και να υπάρχει κατάλληλη σίτα στο στόμιο του εξαερισμού τους, ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος και η αναπαραγωγή των κουνουπιών μέσα σ’ αυτούς. Τέλος επιβάλλεται το τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και χόρτων γύρω από τα σπίτι γιατί αποτελούν καταφύγια των κουνουπιών κατά τις θερμές ώρες τις ημέρας.

Η σχολαστική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων μειώνει την όχληση από τα κουνούπια και περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα τσιμπήματος και μετάδοσης ασθενειών από αυτά. Ιδιαίτερα σχολαστικοί στην τήρηση των ανωτέρω μέτρων πρέπει να είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι ανοσοκατασταλμένοι, τα παιδιά καθώς και οι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες που ενδημούν τα ανωτέρω νοσήματα και για τουλάχιστον 3 εβδομάδες από την είσοδό τους στη Χώρα μας, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν συμπτώματα ή όχι.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για αναφορά περιοχών με στάσιμα νερά σε κοινόχρηστους χώρους, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας Καβάλας στα τηλέφωνα: 2510291357, 358, 359, 360.