Κυριάκος Μητσοτάκης: Μείωση φόρων και αύξηση χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναλύει την αγροτική πολιτική του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέσα από άρθρο του στην Εφημερίδα Νέα Εγνατία

Η Καθημερινή Εφημερίδα της Καβάλας Νέα Εγνατία φιλοξενεί στο φύλλο της (αρ. 4658) της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου 2017 άρθρο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τίτλο «Μείωση φόρων και αύξηση χρηματοδότησης για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής». Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, αναλύει και εννιά προσωπικές δεσμεύσεις του για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Ακολουθεί αναδημοσίευση του άρθρου.

Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας είναι ο μόνος δρόμος για να τερματιστεί η υφεσιακή πορεία και να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία. Βασική προϋπόθεση είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, της παραγωγής, του μόχθου, του ταλέντου και της γνώσης από όλα εκείνα που την κρατούν δέσμια και δεν της επιτρέπουν να μεγαλουργήσει.

Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, η ανάπτυξη της μεταποίησης και η εξωστρέφεια. Μόνο τότε, ο ιδρώτας του αγρότη στο χωράφι  θα «γεννά» νέες θέσεις εργασίας στα παιδιά του.

Οι εννέα συγκεκριμένες δεσμεύσεις μου για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι οι εξής:

  1. Ενθάρρυνση της σύστασης ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλεται από τις συνθήκες της αγοράς.
  2. Άμεση ενεργοποίηση όλων των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων.
  3. Διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα.
  4. Προώθηση της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, παράλληλα με τον ΕΛΓΑ.
  5. Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Σαφής πρόβλεψη για αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.
  6. Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, η βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία τροφίμων.
  7. Έμφαση στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα.
  8. Καθιέρωση τακτικού, δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες, συμφωνίες, κοινοί τρόποι εμπορίας και επιχειρηματικά – επενδυτικά σχήματα.
  9. Δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Μεταξύ άλλων, το Επιμελητήριο θα αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.

 Προκειμένου να αναζωογονήσουμε την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αλήθειας», έχω προσωπικά δεσμευτεί για:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια.
  • Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%.
  • Επαναφορά του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Οι δυνατότητες των Ελλήνων είναι πολύ μεγάλες. Είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Σήμερα, κόντρα στη φοροεπιδρομή, την έλλειψη ρευστότητας αλλά και την απαράδεκτα χαμηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπάρχουν καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα και πέτυχαν μικρά θαύματα.

Η Ελλάδα, που σε αντίξοες συνθήκες, δεν παραιτείται αλλά επιμένει και προσπαθεί, απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία, είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Είναι η Ελλάδα που πρέπει όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, να στηρίξουμε. Και θα το κάνουμε.

Δεσμεύομαι ότι  θα προχωρήσουμε σε μείωση φόρων και αύξηση των επενδύσεων. Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη: Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στην αγροτική παραγωγή να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί, να στραφεί σε νέες αγορές, να μπορέσει να παράγει ποιοτικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.