Παρέμβαση Καλλιοντζή για το αρδευτικό του Νέστου: Ελπίζω ο Μαρκόπουλος να τα καταφέρει…

Το έργο σταμάτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από καταγγελία του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας

Τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας επισκέφτηκαν το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2017 αγρότες από την περιοχή του Νέστου για να διαμαρτυρηθούν για το «πάγωμα» του έργου κατασκευής του αρδευτικού δικτύου της Δυτικής Πεδιάδας του Νέστου.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος τούς ενημέρωσε για τη σχετική εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος που ήρθε ως αποτέλεσμα των καταγγελιών του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας Δρ. Μάνου Κουτράκη περί κινδύνου που διατρέχει -λόγω της κατασκευής του έργου- η πανίδα της περιοχής, διατύπωσε το ερώτημα «γιατί κάποιοι δεν αντέδρασαν όταν εγκρίνονταν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου και αντιδρούν τώρα», ενώ χαρακτήρισε «βλακώδεις» τις «εναλλακτικές» προτάσεις κατασκευής του που διατυπώνονται τελευταία και ενώ το έργο έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται!

Παρέμβαση τ. νομάρχη: Κάποιοι δεν ήθελαν να φανεί ως έργο Καλλιοντζή…

Στον απόηχο των εξελίξεων γύρω από την κατασκευή του έργου, ο τ. νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής έγραψε σχετικά στο προφίλ του στο facebook: Το 2003 αποφάσισα να τολμήσω για το μεγάλο έργο της ολοκλήρωσης των αρδευτικών δικτύων της πεδιάδας του Νέστου. Η πρώτη μεγάλη φάση είχε γίνει επί Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1960. Πρώτο βήμα ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης. Κόστισε 440.000 ευρώ με βοήθεια από το υπουργείο 150.000 ευρώ με παρέμβαση του Γιάννη Τσακλίδη. Τα υπόλοιπα από τους πόρους της Νομαρχίας. Το 2008 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και όλες οι εγκρίσεις από υπουργεία και υπηρεσίες. Ξεκινούσε το νέο πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Καλοκαίρι του 2009 παρέλαβα την οριστική ένταξη του έργου με υπογραφή του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ, ταυτόχρονα με την απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου της υπογειοποίησης της αρδευτικής διώρυγας που διέρχεται μέσα από την πόλη της ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ. 12,5 εκ. ευρώ και 1,8 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Το δεύτερο ολοκληρώθηκε σύντομα. Το πρώτο λόγω της μεγάλης απήχησης στους αγρότες, έπεσε… ολίγον «θύμα» της κυβερνητικής αλλαγής του Οκτωμβρίου 2009. Έπρεπε να φανεί ότι είναι έργο δικό τους και όχι έργο ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗ. Χρονοτρίβησαν την έναρξή του για αρκετό χρόνο μετά την αποχώρησή μου από την Νομαρχία (τέλος του 2010 ). Μετά έμπλεξαν στα προβλήματα των σκοπιμοτήτων τους. Αργότερα ήρθαν κι άλλα εμπόδια όπως κακή ώρα το τελευταίο. Κρίμα. Τους είχα βάλει ψηλά τον πήχη. Περνούσαν συνεχώς από κάτω οι επόμενοι. Ελπίζω ο Μαρκόπουλος να το αντιμετωπίσει.