Την άποψη ότι ο δήμος Καβάλας θα πρέπει να προχωρήσει σε κατάληψη του παλιού Νοσοκομείου Καβάλας εκφράζει με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.
Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει πάντα μία ιεράρχηση στα αιτήματά μας. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της δικής του οκταετούς θητείας ως δήμαρχος από το 2007 έως το 2014 δεν έθεσε ποτέ θέμα Καλαμίτσας, επειδή σ΄ αυτή την περίπτωση θα υπονόμευε όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή το στρατόπεδο Ασημακοπούλου και το παλιό δικαστικό Μέγαρο.
«Βέβαια, υπάρχουν και μεγαλύτερες διεκδικήσεις, όπως είναι το λιμάνι. Εκτιμώ ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να καταλάβουμε, να “εκπορθήσουμε” το Νοσοκομείο. Στην ουσία δε θα πρόκειται για κατάληψη, αλλά για άσκηση ιδίου δικαιώματος. Λέμε λοιπόν ότι το Νοσοκομείο είναι κατά 80% του δήμου Καβάλας, έχουμε την πλειοψηφία των μερίδων και μπαίνουμε μέσα για να το αξιοποιήσουμε με συμβατικό τρόπο, μέχρις ότου καταφέρουμε να το βγάλουμε σε διαγωνισμό.
»Θεωρώ ότι αυτό θα αποτελέσει και έναν καταλύτη εξελίξεων, διότι αυτή τη στιγμή επικρατεί στην κυβέρνηση μία “παραλυσία” και ένα κατατονικό κλίμα, κάτι που έχω ζήσει μετά τα πρώτα μνημόνια, όταν πηγαίναμε και χτυπούσαμε πόρτες με τους τότε βουλευτές που ήταν φιλικά διακείμενοι προς εμένα, τον Τιμοσίδη, τον Παπουτσή και τον Εμινίδη και διαπιστώναμε ότι οι κυβερνητικοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες μας κοιτούσαν με απλανές βλέμμα. Δυστυχώς, αυτό το κατατονικό κλίμα υπάρχει και σήμερα».
Γιατί ο τέως δήμαρχος μετανιώνει που δεν προχώρησε σε κατάληψη του παλιού νοσοκομείου
Ο κ. Σιμιτσής επισημαίνει ότι όσον αφορά την αξιοποίηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη εδώ και τέσσερα χρόνια, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. «Οι Θεσσαλονικείς θέλουν το στρατόπεδο για μητροπολιτικό πάρκο. Εμείς θέλουμε να βγάλουμε το παλιό Νοσοκομείο σε διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου ο επενδυτής που θα το αναλάβει να το λειτουργήσει για παράδειγμα ως ξενοδοχείο.
Οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα κάνουν τη συζήτηση για μια τελευταία φορά κι αν δεν προκύψει κανένα αποτέλεσμα, τότε να μπούμε μέσα στο κτίριο
Το Νοσοκομείο προσφέρεται για άμεση οικειοποίηση, για άμεση εισβολή, δεδομένου ότι το γυάλινο κτίριο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Απ΄ ό,τι ξέρω δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα από το εσωτερικό του. Κατά συνέπεια, με μία μικρή παρέμβαση στο υπόγειο που πλημμυρίζει από νερά, θα μπορεί να μπει μέσα ο δήμος και να το αξιοποιήσει.
»Η κ. Τσανάκα μού είπε ότι θα το σκεφτεί σοβαρά. Ας αφήσουμε ένα μικρό περιθώριο και θα δούμε. Είχαμε την ατυχία να χάσουμε τον Τρύφωνα Αλεξιάδη από υφυπουργό Οικονομικών, την ώρα που είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα πρέπει να κάνουν τη συζήτηση για μια τελευταία φορά. Αν δεν προκύψει κανένα αποτέλεσμα, τότε να μπούμε μέσα στο κτίριο.
»Ενώ εγώ είχα την πρόθεση να το κάνω από τον Σεπτέμβριο του 2013, δεν το τόλμησα, δεν το θέλησα, γιατί ακριβώς σεβάστηκα όλους αυτούς (σ.σ.: Από την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου) που θα με κατηγορούσαν ότι το κάνω για προεκλογικούς λόγους. Αν το έκανα, δε θα στήριζαν αυτή μου την κίνηση.
»Έχω δηλώσει ότι μετάνιωσα γι’ αυτή μου τη διακριτικότητα, επειδή λειτουργεί διπλά σε βάρος μου. Και γιατί δεν το έκανα και γιατί συμβουλεύω τη σημερινή διοίκηση να το κάνει. Μετάνιωσα γιατί δεν έδωσα την ευκαιρία στους καβαλιώτες να δείξουν την μαχητικότητα και την διεκδικητικότητά τους και γιατί αν το έκανα θα μου έδινε και ψηφοθηρικούς πόντους», σχολιάζει ο τέως δήμαρχος Καβάλας.