Σκουρλέτης προς δημάρχους: Μέσα στον Μάρτιο η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»

Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας από τον υπουργό Εσωτερικών και τι δεσμεύσεις έλαβαν σε μια συνάντηση που κατά γενική ομολογία έγινε σε καλό κλίμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τους δημάρχους των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου που εκπροσώπησε τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα που απουσίαζε στο εξωτερικό, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλας Θέμης Καλπακίδης.

Επίσης, πριν τη σύσκεψη με τους δημάρχους, συναντήθηκαν με τον κ. Σκουρλέτη και οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ Καβάλας, παρουσία του προέδρου του Συλλόγου των εργαζομένων Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου, θέτοντας υπόψη του υπουργού το θέμα των συμβάσεών τους και λαμβάνοντας τη δέσμευση ότι θα λυθεί άμεσα και θα πληρωθούν, καθώς όπως είπε το ζήτημα είναι διαδικαστικό.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι έθεσαν στον κ. Σκουρλέτη τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι οι δημόσιες συμβάσεις, η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και θέματα που άπτονται του προσωπικού των δήμων, ενώ όσον αφορά τους αγρότες και την όδευση του ΤΑΡ, ο υπουργός δεν άφησε πολλά περιθώρια για κάποια αλλαγή.

Ακολουθούν αναλυτικά τα θέματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, καθώς και οι υπουργικές δεσμεύσεις που έλαβαν.

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Να λυθούν άμεσα θέματα που αφορούν την κρατική ευελιξία

«Έγινε μια κουβέντα σε πολύ καλό κλίμα και ο υπουργός μας άκουσε με ενδιαφέρον, αν και και λόγω της πίεσης του χρόνου δεν δεχτήκαμε τις απαντήσεις τις οποίες περιμέναμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη θέματα που απαιτούν κρατική ευελιξία και έχουν να κάνουν με τον πολίτη, την κοινωνία και την οικονομία.

»Πρέπει, επίσης, να ληφθούν υπόψη και μια σειρά από άμεσα ζητήματα, όπως αυτό που προέκυψε με την ψήφιση του νόμου 4412/2016, με τις Περιφέρειες να έχουν σταματήσει να πληρώνονται. Τα λεφτά υπάρχουν και πρέπει κάποτε να πληρωθούν, διότι είναι στρεβλό το νομικό πλαίσιο. Οι ΤΟΕΒ με έναν άλλο νόμο μεταφέρθηκαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά δεν έχει βγει η σχετική εγκύκλιος και οι ΤΟΕΒ προσπαθούν να προσλάβουν προσωπικό για τη συντήρηση των υποδομών τους κι από την άλλη πλευρά δεν είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού από αυτούς με λεφτά των γεωργών που συντηρούν τις ΤΟΕΒ, διότι δεν υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο».

Γιώργος Φιλόσογλου: Πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα των δημόσιων συμβάσεων

«Η πιο σημαντική, ίσως, είδηση είναι το νομοσχέδιο για την τροποποίηση-μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” θα έρθει μέσα στον Μάρτιο, που σημαίνει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο υπουργός λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τις επιφυλάξεις ως προς την απλή αναλογική και πιθανότατα δε θα πάμε απευθείας εκεί, αλλά με κάποιον τρόπο θα οδηγηθούμε σταδιακά.

»Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι να γίνει μια τυποποίηση των δήμων, ώστε να μην υπάρχει μια οριζόντια αντιμετώπιση του κράτους σε έναν δήμο μητροπολιτικό και σε έναν δήμο ορεινό-αποκεντρωμένο και μακάρι να το πετύχουν αυτό, ενώ εμείς από την πλευρά μας του θέσαμε το θέμα των δημόσιων συμβάσεων και το νόμο 4412/2016, ο οποίος έχει βάλει “πάγο” σε οτιδήποτε κινείται με δημόσια σύμβαση.

»Θέσαμε, επίσης, τα θέματα των συμβασιούχων, μεταξύ αυτών και του δήμου Καβάλας, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, με τον υπουργό να θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρο το θέμα και ότι θα πρέπει να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεών τους, ενώ τέθηκε και το θέμα του ΤΑΡ από την πλευρά των αγροτών και από ό,τι είπε, κατάλαβα ότι δεν αφήνονται πολλά περιθώρια όσον αφορά την αλλαγή της όδευσης.

»Σε γενικές γραμμές μάς έδωσε σημασία. Τώρα αν θα υλοποιήσει αυτά που θέσαμε, θα το δούμε στην πορεία.

Κώστας Χατζηεμμανουήλ:Να επιστρέψει ο μειωμένος ΦΠΑ στο νησί

«Θέσαμε το θέμα του εκλογικού νόμου που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ζητήματα που προέκυψαν με τις πληρωμές των εργαζομένων στους δήμους, μετά τις αυτοδίκαιες παρατάσεις που δόθηκαν, ενώ έθεσα και την επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ στο νησί μας και λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, αλλά και λόγω της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος.

»Ζήτησα, επίσης, να δοθεί στον δήμο το κτίριο της πρώην εφορίας, αφού αυτό έχει χτιστεί πάνω σε γη που έχει δωρίσει ο δήμος Θάσου για να εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι. Παράλληλα, με την παράταση για 6 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα προστασίας του νησιού χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Φίλιππος Αναστασιάδης: Λάβαμε δέσμευση ότι θα λυθεί το θέμα που προέκυψε με την καταγγελία Ξουλόγη

«Πέρα από τα γενικά θέματα που έθεσαν όλοι οι δήμαρχοι, αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στην καταγγελία που έγινε στον δήμο Παγγαίου από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλη Ξουλόγη και έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στον δήμο με κορυφαίο αυτό της αδυναμίας πληρωμής των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δει το θέμα και πολύ πιθανό να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην έχουν πρόβλημα τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι, όσο και οι εργαζόμενοι.

»Έγινε μια κουβέντα σε πολύ καλό κλίμα και ενόψει της αναθεώρησης του “Καλλικράτη” πιστεύω ότι θα λυθούν πολλά από τα θέματα που τέθηκαν από εμένα και τους υπόλοιπους δημάρχους».

Βαγγέλης Τσομπανόπουλος: Σε προτεραιότητα το θέμα του προσωπικού

«Έχουμε το πρόβλημα του προσωπικού, που είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, έχουμε το πρόβλημα των διμηνιτών των οποίων δεν περνάνε τα εντάλματα, ενώ έχει ψηφιστεί η παράταση των συμβάσεων και έχουμε και τις δημόσιες συμβάσεις όπου ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συνεργασία με κανέναν επιτηδευματία, αν δεν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, κάτι που μας δένει τα χέρια.

»Επίσης, έβαλα το θέμα του ΟΓΑ, όπου ήδη απασχολούμε 5-6 υπαλλήλους, αλλά πρέπει να απελευθερωθούν και ως τελευταίο έθεσα την ενίσχυση των κέντρων Υγείας, όπου ναι μεν τα στηρίζουμε, αλλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι για να μπορούμε να συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε».