Δημήτρης Εμμανουηλίδης για Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Πανηγυρίζουν σήμερα για μια επένδυση που μέχρι χθες ήθελαν να… διώξουν!

Διαβάστε τις αποφάσεις που «καίνει» τη διοίκηση της ΠΕ Καβάλας και της ΠΑΜ-Θ σχετικά με την επένδυση της Selecta Hellas στο Ερατεινό Νέστου

Μια ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» σχετικά με την επένδυση ύψους 7 εκ. ευρώ (αρχικά συν 3 εκ. ευρώ σε δεύτερο χρόνο) της ανθοκομικής μονάδας Selecta Hellas στο Ερατεινό του Νέστου έφερε στο «φως» της δημοσιότητας τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, δυο μόλις μέρες μετά τα «λαμπερά» εγκαίνια των εγκαταστάσεων της εταιρίας παρουσία εκπροσώπων (και) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ έψεξε τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη στάση που κράτησε απέναντι στην επένδυση όταν, στα τέλη του 2015, το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει υπέρ ή κατά αυτής. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη –και ενώ η απόφαση του σώματος ενείχε γνωμοδοτικό και μόνον χαρακτήρα από τη στιγμή που η επενδυτική πρόταση της εταιρίας ήταν άνω των 3 εκ. ευρώ και άρα τον τελικό λόγο για την παραχώρηση ή μη της έκτασης θα είχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων– αυτή ήταν αρνητική. Και μάλιστα, η άρνηση αυτή «ήρθε» όχι μόνο μία φορά, αλλά… δύο!

Πράγματι, ανατρέχοντας κανείς στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, βρίσκει τις υπ’ αριθμ. 152/2015 και 163/2015. Και στις δύο αποφάσεις, εισηγητής –ζητώντας να μην παραχωρηθεί το αγροτεμάχιο στη Selecta Hellas– είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της ανθοκομικής μονάδας το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 (διαβάστε πλήρες ρεπορτάζ εδώ).

«Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι οι οποίοι όταν κλήθηκαν να πουν τη γνώμη τους γι’ αυτήν την επένδυση να γνωμοδοτούν αρνητικά και σήμερα να πανηγυρίζουν;», αναρωτήθηκε ο κ. Εμμανουηλίδης, προσθέτοντας με νόημα πως «κάποτε θα πρέπει να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Ακούστε εδώ τη δήλωση Εμμανουηλίδη στο ALPHA Radio 88,6 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη και παρακάτω διαβάστε τα έγγραφα με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ στις οποίες αναφέρεται ο βουλευτής.

Η πρώτη άρνηση: Απόφαση 152/2015

Στις 12 Νοεμβρίου 2015, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει κατά πλειοψηφία (27 υπέρ, 12 κατά) να γνωμοδοτήσει «να μην προχωρήσει η διαδικασία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά να ολοκληρωθεί η διαδικασία από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να διαιρεθεί η έκταση σε 3-4 τεμάχια για να διατεθεί σε τρείς ή και τέσσερεις ενδιαφερομένους με σκοπό είτε την ανάπτυξη θερμοκηπίου είτε την αξιοποίηση της με οποιαδήποτε άλλη γεωργική παραγωγική δραστηριότητα, η οποία ενσωματώνει την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, λόγω της προνομιακής θέσης του ακινήτου, της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και της ανάγκης να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι».

Στην εν λόγω συνεδρίαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ έλαβε γνώση, πέραν της κατατεθείσας στο ΥΠΑΑΤ μελέτης της επένδυσης της Selecta Hellas, και δύο αιτήσεις παραχώρησης της ίδιας έκτασης: από μια εταιρία («Γαία και Ύδωρ ΙΚΕ») και από ένα φυσικό πρόσωπο (Μιχαηλίδης Μιχαήλ του Σάββα) με σκοπό και των δύο τη δημιουργία θερμοκηπίου.

Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν: Φώτης Καραλίδης, Αρχέλαος Γρανάς, Τάσος Τσαλδαρίδης, Χουσεΐν Μεχμέτ Ούστα, Βασίλης Γαλάνης, Ριτβάν Κοτζά Μουμίν, Σπύρος Τουρτούρης, Παντελής Λασκαρίδης, Στέλλα Γκανιάτσου-Ελευθεριάδου, Τάσος Ναθαναηλίδης, Βασίλης Τραϊφόρος και Χρήστος Τρέλλης.

Διαβάστε όλη την απόφαση εδώ

 

Η δεύτερη άρνηση: Απόφαση 163/2015

Στις 9 Δεκεμβρίου 2015, το Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού ανακαλεί την προηγούμενη (152/2015) απόφασή του, γνωμοδοτεί και πάλι κατά πλειοψηφία (30 υπέρ, 7 κατά, 1 παρών)«κατά της παραχώρησης χρήσης ακινήτου με δημοπρασία συνολικού εμβαδού 59.507,84 τμ στο αγρόκτημα Πέρνης, Ν. Καβάλας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, γιατί αποκλείει τους τοπικά ενδιαφερόμενους ιδιώτες και φορείς από την διαδικασία της δημοπρασία».

Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν: Αρχέλαος Γρανάς, Τάσος Τσαλδαρίδης, Παντελής Λασκαρίδης, Μενέλαος Μαλτέζος, Στέλλα Γκανιάτσου- Ελευθεριάδου, Βασίλης Τραϊφόρος και Κατερίνα Γεροστεργίου, ενώ «παρών» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρος Καβαρατζής.

Διαβάστε όλη την απόφαση εδώ