Δίκη Μπουδακίδου, πράξη πρώτη: «Αυλαία» μετά από επτάωρη ακροαματική διαδικασία

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017 αναμένεται η ολοκλήρωση της Δίκης με τις αγορεύσεις Εισαγγελίας και δικηγόρων αλλά και την έκδοση της απόφασης

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2017 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης η εκδίκαση της πολύκροτης «υπόθεσης Μπουδακίδου» για τις πληρωμένες αλλά μη πραγματοποιημένες «εκδηλώσεις» κόστους 220.000 ευρώ περίπου που φέρεται να διοργάνωσε η περιβόητη -πλέον- δημοσιογράφος-διαφημίστρια από τη Δράμα για λογαριασμό της Νομαρχίας Καβάλας.

Τρία χρόνια μετά την έκδοση βουλεύματος που τους παρέπεμπε σε δίκη για κακούργημα (λόγω της «υπέρβασης» του ορίου των 150.000 ευρώ κατά πώς ορίζει ο Νόμος) και μετά από πολλές αναβολές, στο εδώλιο του κατηγορούμενου «έκατσαν» για να δικαστούν ο τ. Νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής, οι τ. Αντινομάρχες και πρόεδροι αρμόδιων Νομαρχιακών Επιτροπών που «περνούσαν» τα συγκεκριμένα εντάλματα πληρωμής Γιώργος Τσαλουχίδης και Κώστας Τζώτζος, ο δημοσιογράφος και τότε ειδικός συνεργάτης του κ. Καλλιοντζή Κώστας Τσακίρης, ο τότε Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Καβάλας Νίκος Τζαμαλίκος και, φυσικά, η Σοφία Μπουδακίδου.

Λόγω του «δαιδαλώδους» χαρακτήρα της δικογραφίας, η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε ούτε λίγο ούτε πολύ… επτά ώρες, χρόνος που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ως… σύντομος, δεδομένου ότι το Δικαστήριο εξέτασε περί τα… 20 άτομα!

Μεταξύ άλλων, από το Δικαστήριο κλήθηκαν και κατέθεσαν ο Οικονομικός Επιθεωρητής Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος (στο πόρισμα του οποίου βασίστηκε η δικογραφία), οι τ. νομαρχιακοί σύμβουλοι Άγγελος Σμυρλόγλου (από τους πρώτους καταγγέλλοντες), Δημήτρης Παπουτσής και Νίκος Χατζηχρήστου καθώς και δύο υπάλληλοι της πρώην Νομαρχίας Καβάλας.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης συγκεκριμένων κατηγορουμένων κατέθεσαν ο τ. Νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης (ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Καλλιοντζή και ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την κ. Μπουδακίδου), ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Ιωάννης Παναγιωτόπουλος (υπέρ του Κώστα Τζώτζου) και ο τ. περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Γερομάρκος (επίσης υπέρ του κ. Τζώτζου).

Η διαδικασία κύλησε ομαλά, δίχως εντάσεις, πλην μιας συγκεκριμένης στιγμής όταν η Σοφία Μπουδακίδου αναφέρθηκε στο ιστορικό της «γνωριμίας» της με τον κ. Καλλιοντζή κάνοντας λόγο για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ίδιο, παρουσία του συνεργάτη του Κώστα Τσακίρη, κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του τ. Νομάρχη, ο οποίος στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι όχι μόνον δεν είχε συναντηθεί ποτέ με την κατηγορούμενη, αλλά ότι δεν είχαν μιλήσει καν στο τηλέφωνο!

Αίσθηση προκάλεσε ένα έγγραφο που παρουσίασε κατά την απολογία του ο Γιώργος Τσαλουχίδης. Ο τ. Αντινομάρχης προσκόμισε πρωτοκολλημένο αντίγραφο υπομνήματος που είχε καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την πραγματοποίηση ελέγχου της «υπόθεσης Μπουδακίδου» από κλιμάκιο που να προέρχεται ΕΚΤΟΣ Καβάλας ή Δράμας, με σκοπό να «απαντηθούν» δημοσιεύματα που ήδη είχαν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους την περίοδο 2005-2006, όπως και να ελεγχθούν τα Οικονομικά της Νομαρχίας συνολικά.

Ο κ. Τσαλουχίδης «στάθηκε» ιδιαίτερα στην ημερομηνία κατάθεσης του εγγράφου, η οποία ήταν δυόμιση χρόνια ΠΡΙΝ να ξεκινήσει ο έλεγχος της «υπόθεσης Μπουδακίδου», για να αποδείξει ότι ο ίδιος τουλάχιστον δεν είχε κάτι να κρύψει, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να… «καρφώσει» τον εαυτό του. Ο τ. Νομάρχης απαξίωσε την ύπαρξη του εγγράφου αυτού, κάνοντας αναφορά σε προσωπική γνωριμία του συνεργάτη του με συγκεκριμένο υπάλληλο του Υπουργείου.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00. Το Δικαστήριο διέκοψε για το πρωί της Τρίτης 27 Ιουνίου 2017, οπότε και πρόκειται να πραγματοποιηθεί η αγόρευση της Εισαγγελέως, των δικηγόρων αλλά και, αμέσως μετά, η έκδοση της απόφασης.