Και ο Κώστας Τσίμας στις «αμαρτωλές» λίστες του Ερρίκος Ντυνάν

Το όνομα του αείμνηστου Θάσιου βουλευτή, ευρωβουλευτή και στενού φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου «φιγουράρει» στα ονόματα όσων «ευεργετήθηκαν» από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου

H αφρόκρεμα της πολιτικής, δικαστικής εξουσίας μαζί με μεγαλόσχημους επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους είχαν νοσηλευτεί στο Ερρίκος Ντυνάν, πληρώνοντας είτε με έκπτωση είτε καθόλου τα νοσήλιά τους. Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας Documento, φέρεται να είναι και ο «δικός μας» Κώστας Τσίμας.

Σύμφωνα με το Documento, η οικονομική υπηρεσία του νοσοκομείου είχε στείλει στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία ένα CD με χιλιάδες ονόματα ευεργετηθέντων, με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο να εντοπίζει τα πιο τρανταχτά ονόματα όσων δεν πλήρωσαν για να νοσηλευτούν ή πλήρωσαν ετεροχρονισμένα, με το κόστος για το Νοσοκομείο να προσεγγίζει τα 20 εκ. ευρώ.

Ανάμεσα στα ονόματα που «έδωσε» ο Νίκος Νικολόπουλος προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία Αντώνη Μπαλωμενάκη βρίσκεται και το όνομα του Θάσιου ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΚ, βουλευτή, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και «καρδιακού» φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου Κώστα Τσίμα (1936-2005).

Νά η λίστα με τα ονόματα που «ξεχώρισε» ανάμεσα στα χιλιάδες του CD της οικονομικής υπηρεσίας του Ντυνάν ο ανεξάρτητος βουλευτής:

Όπως σημειώνει στο δημοσίευμά του το Documento, «η λίστα που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Νίκος Νικόλοπουλος -κατά τη δεύτερη εξέταση του μάρτυρα Λοβέρδου- προκάλεσε εντάσεις και αψιμαχίες, καθώς εκπρόσωποι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ως αναξιόπιστη, αρνούμενοι να αποδεχτούν πως ο ανεξάρτητος βουλευτής εντόπισε τα παρακάτω ονόματα από τα στοιχεία που έφτασαν από το ίδιο το Ντυνάν».

Ο Κώστας Τσίμας

Γεννήθηκε το 1936 στον Θεολόγο της Θάσου. Ο πατέρας του ήταν καπνεργάτης και δραστήριο μέλος του ΚΚΕ. Η οικογένειά του μετανάστευσε αρχικά στο Βέλγιο και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York City University) και ανέπτυξε πολυσχιδή επιχειρηματική και πολιτική δραστηριότητα. Γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου και έγινε στενός συνεργάτης του στα τέλη της δεκαετίας του ’60, επί χούντας, και αρχικά ανέλαβε υπεύθυνος του ΠΑΚ Βορείου Αμερικής. Στη συνέχεια ήταν υπεύθυνος για τον ένοπλο κλάδο του ΠΑΚ. Ο ίδιος ο Τσίμας εκπαιδεύτηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας σε στρατόπεδα στη Συρία και το Λίβανο σε θέματα κατασκοπίας και ανορθόδοξου πολέμου.

Συνόδευσε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974. Όταν ο Α. Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός, ο Τσίμας διατέλεσε διαδοχικά Γενικός Διευθυντής των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού από το 1981 ως το 1984, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης το διάστημα 1984-1985, υπαρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) τα χρόνια 1985-1987, και ήταν ο πρώτος διοικητής της νέας Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) τα χρόνια 1987-1989, μάλιστα ήταν αυτός που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο πολιτικοποίησης και μεταμόρφωσης της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας. Από το 1989 ως το 1994 ήταν Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και το 1995 έγινε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκλέχθηκε βουλευτής ΠΑΣΟΚ στον νομό Καβάλας στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004.

Πέθανε στις 29 Νοεμβρίου 2005, σε ηλικία 69 χρόνων.

Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Ο θάνατος του Κώστα Τσίμα μάς γέμισε όλους με θλίψη. Με την αγωνιστική του δράση συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του ΠΑΚ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και ώς τον θάνατό του δεν έλειψε από καμία μάχη του κινήματος. Τον γνώρισα ως στενό συνεργάτη και προσωπικό φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο στην εξορία όσο και μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα. Υπηρέτησε με ευθύνη στις θέσεις που του ανατέθηκαν, ενώ οι συμπολίτες του αναγνώρισαν την προσφορά του και τον τίμησαν εκλέγοντάς τον εκπρόσωπό τους στο Κοινοβούλιο. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».