Διαδικτυακοί… διαξιφισμοί μεταξύ Δημοσθένη Τουλκίδη και Λεωνίδα Παππά με αφορμή τα έργα στον δήμο Καβάλας

Ο αντιδήμαρχος Καβάλας και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Σιμιτσή συνεχίζουν το «γαϊτανάκι» των ερωταπαντήσεων σχετικά με τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις της νυν και πρώην διοίκησης του δήμου

Το «γαϊτανάκι» των ανακοινώσεων και απαντήσεων με φόντο τα έργα επί διοίκησης Τσανάκα ξεκίνησε με τον Μάκη Παπαδόπουλο (διαβάστε εδώ), συνεχίστηκε με την απάντηση του αντιδημάρχου Δημοσθένη Τουλκίδη (διαβάστε σχετικά εδώ) και τον κ. Παπαδόπουλο να απαντάει με τη σειρά του στον αντιδήμαρχο (διαβάστε εδώ), ενώ στον «χορό» μπήκε και ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής (διαβάστε εδώ).

Η «μάχη» συνεχίστηκε στο διαδίκτυο, με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών Δημοσθένη Τουλκίδη να κάνει λόγο κάτω από την απάντηση Σιμιτσή, η οποία δημοσιεύτηκε στο KAVALA POST, για «δημιουργική λογιστική» και να αναρωτιέται τα εξής: «Ομολογώ πως δυσκολεύομαι να ακολουθήσω τον ειρμό του κ Σιμιτσή. Ως πότε θα συνεχίσει να καυχιέται ο τέως Δήμαρχος για το γεγονός ότι δεν ολοκλήρωσε σε 8 χρόνια θητείας, τα έργα του ΟΣΑΑ…; Πόσα έργα ΕΣΠΑ ολοκλήρωσε εν τέλει; Τι εννοεί δεν λειτουργεί το Kavala Urban Center; Το παρατηρητήριο παράκτια ζώνης δεν λειτουργεί; Είναι σίγουρος; Το ότι αυτός “εκπόνησε” δύο επιχειρησιακά, σε 8 έτη (ως όφειλε) γιατί σημαίνει ότι εμείς δεν εκπονήσαμε τρία; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις αργότερα. Γιατί έχουμε και δουλειές…».

Οι… αναπτυξιακές διευκρινίσεις του Λεωνίδα Παππά

Άμεση ήταν η απάντηση του δημοτικού συμβούλου Καβάλας με την παράταξη Σιμιτσή, Λεωνίδα Παππά, ο οποίος παρέθεσε όλα τα έργα τα οποία έγιναν ή ξεκίνησαν επί θητείας του τέως δημάρχου Καβάλας: «Δημοσθένη, ρωτάς πράγματα που θα έπρεπε να ξέρεις. Σε ενημερώνω, λοιπόν, ποια έργα έγιναν αποκλειστικά με χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. στην δεύτερη θητεία της Διοίκησης Σιμιτσή, στην οποία συμμετείχα και εγώ.

»Πρώτα απ’ όλα, υπενθυμίζω ότι οι προσκλήσεις της Περιφέρειας και των Υπουργείων για το Ε.Σ.Π.Α. ξεκίνησαν το 2010. Από τότε άρχισαν να “τρέχουν” τα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.. Άλλωστε, είσαι του «επαγγέλματος» και το γνωρίζεις.

»Σε τρία και μισό χρόνια (τόσο διάρκεσε η δεύτερη θητεία της διοίκησής μας) ΜΟΝΟ στο Ε.Σ.Π.Α. εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν 47 έργα, δράσεις και μελέτες, καθώς και πάνω από 15 ευρωπαϊκά προγράμματα. Τα περισσότερα είχαν τελειώσει μέχρι το τέλος του 2014. Μερικά ολοκληρώθηκαν αργότερα με το ζόρι από τη δική σας διοίκηση που δεν τα είχατε ψηφίσει ως παράταξη, δεν πιστέψατε σε αυτά κι όμως τώρα καυχιόσαστε που τελείωσαν στη δική σας θητεία (28, 34, 36) και σκουντιέστε για να φωτογραφηθείτε στα εγκαίνιά τους. Άλλα τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι εξαιτίας της δικής σας ανικανότητας (6, 26, 39, 42, 43). Μετά κόπων και βασάνων συνεχίζονται ταλαιπωρημένα κάποια δύσκολα έργα (23, 24, 30).

»Φυσικά, δεν είναι κακό που κάποια έργα δεν τελειώνουν κατά τη διάρκεια της θητείας εκείνης της διοίκησης που τα εισηγήθηκε και πάλεψε γι’ αυτά. Άλλα αργούν να ξεκινήσουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας και άλλα ατυχούν για διάφορους λόγους. Εξάλλου, η Τεχνική Υπηρεσία χρειάζεται μια χρονική αλληλουχία για τη διαχείριση των έργων, γιατί αν της πέσουν όλα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει να δουλέψει.

»Ο κανόνας είναι πως ένα μεγάλο έργο-ώριμο από άποψη μελετών και αδειών και έτοιμο κατασκευαστικά- χρειάζεται πάνω από τρία χρόνια για να τελειώσει. Ο Σιμιτσής παρέλαβε έτοιμα ή ημιέτοιμα έργα από τον Εριφυλλίδη και πάντοτε το αναγνώριζε. Η σημερινή διοίκηση όμως: Α) Οικειοποιείται τα έργα, τις μελέτες και τις προσπάθειες της προηγούμενης. Β) Δεν ετοιμάζει μελέτες και έργα για μετά το 2019. Τι θα παραδώσετε στους επόμενους; Αντί, λοιπόν, να κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, συνειδητοποιήστε ότι είστε Διοίκηση, αφήστε την μονομερή ενασχόλησή σας με τα πανηγύρια και εργαστείτε για να υλοποιήσετε κάποια έργα και να αφήσετε θετικό πρόσημο στο αποτύπωμά σας το επόμενο 19μηνο, πριν παραδώσετε τη σκυτάλη στην επόμενη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας

Αναλυτικά τα έργα Σιμιτσή δια… πληκτρολογίου Λεωνίδα Παππά

  • ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Ο Δήμος Καβάλας έχει οκτώ Παιδικούς Σταθμούς. Οι εφτά λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτήρια. Τους τέσσερις τους έχτισε η διοίκηση Σιμιτσή με όλο τον εξοπλισμό τους σε Νεάπολη (1), Καρβάλη (2), Καλαφατιά (3), Χωράφα (4). Η κ. Τσανάκα απλώς έβαλε το όνομά της στις μαρμάρινες επιγραφές των εγκαινίων των δυο τελευταίων, αγνοώντας όλο το προηγούμενο ιστορικό.
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Ανακαίνιση του Γηροκομείου της Μητρόπολης στον Άγιο Σίλα (5), της Παιδόπολης (6), του Ε.Κ.Α.Β. (7). Λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών (8) και του προγράμματος “Στηρίζω”(9). Ολοκλήρωση του Οίκου Αστέγων στη Ν. Καρβάλη (10), όπου επίσης έβαλε πινακίδα εγκαινίων η δήμαρχος και το εγκατέλειψε εκεί. Κατ’ έτος χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών (11).
  • ΣΧΟΛΕΙΑ: Νέο δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα (12). Ριζική ανακαίνιση σε Ζουμπουλάκειο (13), Πολυκλαδικό (14), ΕΠΑΛ (15) και Ι.Ε.Κ. Περιγιαλίου (16), στατική στήριξη – ανακαίνιση στο 3ο Γυμνάσιο, όπου προστέθηκαν γυμναστήριο και νέο κτήριο (17).
  • ΔΕΥΑΚ: Μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της πρώτης τετραετίας (διπλασιασμός του βιολογικού καθαρισμού, τριτοβάθμια επεξεργασία, δίκτυα σε Άγιο Αθανάσιο, Βύρωνα – Μεταμόρφωση, Παναγία), στην δεύτερη τετραετία είχαμε τα δίκτυα σε Κρηνίδες (18), Λυδία (19), Φιλίππους (20), Πολύστυλο – Δάτο (21), Αμυγδαλεώνα (22), ενώ στην Καβάλα τα δίκτυα της χαμηλής και της μέσης ζώνης (23, 24) από Χωράφα μέχρι Καμάρες και μέχρι 7ης Μεραρχίας, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του νέου Νοσοκομείου (25), καθώς και ανάδοχο για την Κηπούπολη (26), έργο που η τωρινή διοίκηση “κατάφερε” να απεντάξει από το ΕΣΠΑ.
  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Η απόφαση της Γ.Γ. της Περιφέρειας με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου έχει ημερομηνία 23.11.2010. Αμέσως μετά προχώρησαν τα ακόλουθα έργα: Μελέτη – ανάπλαση δυτικού παράλιου χώρου στο Λιμάνι πίσω από το Τελωνείο (27), μελέτη – ανάπλαση Μεντρεσέ για να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο Μικρασιατών και ανάπλαση οδού Πιπίνου στις Καμάρες (28), μελέτη – ανάπλαση οικοπέδου Κρέη στις Καμάρες (29), έργο με ανάδοχο που αν η σημερινή διοίκηση το είχε προχωρήσει δεν θα αντιμετώπιζε τα πρόσφατα προβλήματα, μελέτη – ανακαίνιση Μεγάλης Λέσχης (30), μελέτη πλατείας Καπνεργάτη (31), πάρκο Α.Μ.Ε.Α. στην Καλαμίτσα (32).
  • ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ: Βιοκλιματική ανάπλαση – αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου στις Κρηνίδες (33) και στην Καβάλα, σε Ερυθρού Σταυρού, Βενιζέλου κλπ (34). Έχει τελειώσει και η αντίστοιχη μελέτη για τη Ν. Καρβάλη αλλά η τωρινή διοίκηση κάνει πως δεν το ξέρει. Βιοκλιματική αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου (35), έργο με ανάδοχο, που παραδόξως απένταξε η τωρινή διοίκηση, ίσως για να λέει πως αργότερα κατόρθωσε να το βάλει στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
  • ΟΔΟΠΟΙΙΑ: Ο δρόμος του νέου Νοσοκομείου (36). Ο “Δρόμος του νερού”, το παραδοσιακό μονοπάτι Παλιάς Καβάλας – Αγίου Κωσταντίνου (37).
  • ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Το λιμενικό έργο στο Περιστέρι για την προστασία της ακτής και των εγκαταστάσεων (38). Θυμίζω με την ευκαιρία πως είναι έτοιμες οι αντίστοιχες μελέτες για την Καλαμίτσα και το Περιγιάλι αλλά ως διοίκηση τις αφήνετε να κοιμούνται στα συρτάρια σας και δεν διεκδικείτε χρηματοδότηση για την κατασκευή τους. Πού να τρέχουμε και να παλεύουμε τώρα…
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Συντήρηση του παραδοσιακού γεφυριού στη Λεύκη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου (39). Εξοπλισμός με έπιπλα και ψηφιακά μέσα και αλλαγή ηλεκτροφωτισμού στη Δημοτική Καπναποθήκη (40).
  • ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Αναδάσωση δημοτικού δάσους Λιμνιάς (41), δίκτυο άρδευσης σε Αμυγδαλεώνα – Πολύστυλο (42).
  • ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ: Ανακαίνιση – επέκταση του Πηλοθεραπευτηρίου (43), σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο. Έργο που απένταξε η τωρινή διοίκηση για να βρει τάχα πιο φτηνή χρηματοδότηση. Ακόμη περιμένουμε… Οι κίνδυνοι όμως προφανείς! Επιπλέον, η “Δημωφέλεια” ανέλαβε διάφορες δράσεις, όπως «∆ιοργάνωση σεμιναρίων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Cultural Heritage: Exploiting Opportunities For Rural Development – CHORD» (44), Ενέργειες για τη δημοσιότητα & την ευαισθητοποίηση για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης του ∆ήμου Καβάλας (45), «Ολοκληρώνοντας το Ελληνοβουλγαρικό τουριστικό προϊόν/integrating the greek – bulgarian tourism product – IG-BTP» (46), ενώ ξεκίνησε το «MASTER PLAN ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ», η τύχη του οποίου αγνοείται.
  • ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Αποκατάσταση σκουπιδότοπου Αμυγδαλεώνα (47). Στο Ε.Σ.Π.Α. επίσης εντάξαμε έργα, μελέτες και προμήθειες για τη διαχείριση απορριμμάτων σε συνεργασία με τη ΔΙΑΑΜΑΘ, που τότε απέρριπτε η σημερινή διοίκηση αλλά σήμερα ευλογεί και καμαρώνει (αυτό αποτελεί ολόκληρο ξεχωριστό κεφάλαιο, ίσως ασχοληθούμε στο μέλλον).
  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Περισσότερα από 15 προγράμματα, που έφεραν χρήματα και εμπειρίες στον Δήμο και τον βοήθησαν να ετοιμάσει μελέτες με τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. (Δήμος – Δ.Ε.Υ.Α.Κ. – Δημωφέλεια). Δεν τα γράφω ένα προς ένα, γιατί έχουν μακροσκελείς τίτλους.