Στο επίκεντρο διαμάχης στη Βουλή ο Βαγγέλης Αποστόλου με αφορμή τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παραγωγών της Θάσου

Δεν ευνοούνται οι ιδιοκτήτες μικρών και κατατεμαχισμένων κλήρων οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία στο νησί-Ακόμα κι αν αρθούν οι περιορισμοί του κανονισμού δεν υπάρχουν τα... λεφτά σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους είχε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Απόστολου για το ζήτημα των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ αγροτών και ελαιοπαραγωγών της Θάσου για τις ζημιές που υπέστησαν κατά την μεγάλη πυρκαγιά τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο κ. Βαρδαλής επιτέθηκε στον υπουργό για τον κανονισμό ένταξης των αγροτών ο οποίος προβλέπει δεκάδες περιοριστικούς όρους, με αποτέλεσμα οι αιτούμενοι αποζημίωσης να είναι ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που πραγματικά επλήγησαν από την πυρκαγιά, όπως διαπιστώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Αρχικά ο κ. Βαρδαλής υποστήριξε πως «10 μέρες μετά την πυρκαγιά είχαμε εδώ επίκαιρη ερώτηση. Σας διαβάζω από τα πρακτικά τι απάντηση δώσατε: “Βεβαίως υπάρχουν ζημιές οι οποίες δεν καλύπτονται, το υπογραμμίζω, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι και δεσμευόμαστε για τις διαδικασίες που είναι γνωστές στους αγρότες και αυτές είναι που λέμε ΠΣΕΑ. Επειδή αυτές καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αντίστοιχα θα υπάρξει και δημοσιονομική παρέμβαση”. Αυτά λέγατε τότε στους πληγέντες αγρότες».

«Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις να εξετάσουμε αυτή την περίπτωση που είναι γνωστή ως ΠΣΕΑ»

Στην πρώτη του απάντηση ο κ. Αποστόλου εξήγησε, ρίχνοντας τις ευθύνες στο αυστηρό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Θέλω να επιβεβαιώσω ότι όσα είπατε ειπώθηκαν από την πλευρά μου, αλλά όμως αυτά προϋποθέτουν ορισμένα στοιχεία και κανόνες εφαρμογής. Όντως από την πυρκαγιά του Σεπτέμβρη του 2016 είχαμε ζημιές σε 4.500 καλλιεργήσιμα στρέμματα, είχαμε ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, ελαιόδεντρα, πάγιο κεφάλαιο, αποθήκες, στάβλους κτλ και βεβαίως αποθηκευμένα προϊόντα. Είπα για τις ζημιές αυτές οι οποίες καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, δηλαδή ο ασφαλιστέος κίνδυνος υπάρχει και βεβαίως η κάλυψη προϋποθέτει και την πληρωμή των ασφαλίστρων, αυτά νομίζω είναι κατανοητά. Όταν έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που λειτουργεί ανταποδοτικά, για να ανταποκριθεί πρέπει να έχει τα αντίστοιχα έσοδα. Είπαμε ότι θα κάνουμε τις εκτιμήσεις, αυτοί οι οποίοι είναι στην διαδικασία κάλυψής τους θα αποζημιωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις να εξετάσουμε αυτή την περίπτωση που είναι γνωστή στους αγρότες, τις κρατικές ενισχύσεις, γνωστές ως ΠΣΕΑ  μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από σχετικούς κανονισμούς. Οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι θέμα δικό μας, πρωτίστως είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε όλες τις περιπτώσεις ενισχύσεων των αγροτών θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ενήμερη».

«Ήταν στραβό το κλίμα και με την δική σας ΚΥΑ το έφαγε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Στην ανταπάντησή του ο βουλευτής ΚΚΕ κ. Βαρδαλής αντέδρασε έντονα για τους δεκάδες περιορισμούς που τίθενται στους πληγέντες προκειμένου να καταθέσουν αίτηση: «Μιλάτε για κριτήρια και κανονισμούς. Όταν έψαξα να δω τον κανονισμό, είδα ότι 3 μήνες μετά την πυρκαγιά της Θάσου, εσείς με Κοινή Υπουργική Απόφαση, στις 30 Δεκέμβρη του 2016, ψηφίσατε αυτόν τον κανονισμό. Αυτός ο κανονισμός γνωρίζετε τι προβλέπει; Προφανώς, γιατί βάλατε την υπογραφή σας. Έχει 18 γενικούς περιορισμούς για να καταβληθεί τέτοιου είδους κρατική ενίσχυση, έχει 10 ειδικούς περιορισμούς, έχει 15 περιορισμούς για το πάγιο κεφάλαιο, 6 για τα αποθηκευτικά προϊόντα και 7 περιορισμούς για το ζωικό κεφάλαιο. Άντε τώρα να ξεπεράσεις όλους αυτούς τους περιορισμούς και στο τέλος να έχεις δικαίωμα να κάνεις αίτηση-όχι να πάρεις-για αποζημίωση!

»Δηλαδή κατά τη γνώμη μας ήταν στραβό το κλίμα και με την δική σας ΚΥΑ το έφαγε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Ένα παράδειγμα: για να αποζημιωθεί κάποιος πρέπει η καταστροφή να είναι 30% της περιοχής, να υπερβαίνει το ποσοστό αυτό και επίσης να υπερβαίνει το 30% του ατομικού του ελαιοκαλλιεργητή, δηλαδή η δικιά του έκταση να έχει καταστραφεί πάνω από 30%. Έχουμε όμως περιπτώσεις στη Θάσο οι οποίες είναι και η πλειοψηφία, όπου υπάρχει μικρός και κατατεμαχισμένος κλήρος. Έχει δύο στρέμματα ελιές το οποίο κάηκε 100%, έχει και 5 στρέμματα αλλού στον απέναντι λόφο που δεν κάηκε. Αυτός ο αγρότης, παρά το ότι είχε στα δύο του στρέμματα 100% καταστροφή, δεν δικαιούται ούτε καν αίτηση να κάνει.

»Αυτό που ρωτάμε εμείς σαν ΚΚΕ και οι αγρότες που το έχουν αντιληφθεί τώρα είναι θα τον αλλάξετε τον κανονισμό ή όχι; Διότι δεν είναι μόνο οι καταστροφές στη Θάσο αλλά είναι σε όλη την Ελλάδα. Να ξέρουν τι θα περιμένουν οι αγρότες. Δεύτερον, εντάξει, κάνουν αίτηση, εντάσσονται παρά τους όποιους περιορισμούς βάζετε με αυτό τον κανονισμό, τι θα πάρουν; Για το 2017 στο προϋπολογισμό έχετε 16 εκ. ευρώ για να αποζημιωθούν οι πληγέντες του 2013, 4 χρόνια μετά μπορείτε να δώσετε 16 εκ. για τους πληγέντες του 2013! Πότε θα πάρουν αυτοί που επλήγησαν το 2016 όπως στην Θάσο; Μετά από 4-5 χρόνια δηλαδή και τι θα πάρουν; Εδώ έχετε 16 εκ. για όλους τους πληγέντες της χώρας, όχι μόνο της Θάσου».

«Με την αλλαγή του κανονισμού ο χρόνος πάει αυτόματα στο μισό του χρόνου του προηγούμενου»

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου δικαιολόγησε τον κανονισμό, λέγοντας πως ο χρόνος αναμονής για αποζημίωση  μειώνεται αυτομάτως στο μισό: «Για την αλλαγή του κανονισμού απαντήσατε εσείς και το λέω γιατί αναφέροντας ότι από το 2013 ερχόμαστε στο 2016-17, αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Με την αλλαγή του κανονισμού ο χρόνος πάει αυτόματα στο μισό του χρόνου του προηγούμενου γιατί συντομεύουν οι διαδικασίες. Εμείς δώσαμε προτεραιότητα στο θέμα της γρήγορης ανασύνταξης των καλλιεργειών και της καταβολής των ενισχύσεων, βεβαίως μέσα στα πλαίσια των κατευθυντηρίων γραμμών που σχετίζονται με τις κρατικές ενισχύσεις.

»Ήδη οι ζημιές που έχουν προξενηθεί στο ζωικό κεφάλαιο οι οποίες καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ-έχουμε 19 δηλώσεις που αφορούν 450 αιγοπρόβατα και 500 μελισσοσμήνη-έχουν ολοκληρωθεί όσον αφορά τις εκτιμήσεις και σύντομα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις πέραν αυτών που σας είπα ότι υπήρξε μία έκτακτη ενίσχυση την περσινή χρονιά και επειδή όντως υπάρχει πρόβλημα θα δοθεί και την φετινή χρονιά η ενίσχυση αυτή, προσθέτοντας μάλιστα και 5 κτηνοτρόφους που πέρσι δεν είχαν δηλώσει όπως επίσης θα προστεθεί και άλλη μία ενίσχυση για 6 κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου».