Οι προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την ανάπτυξη ΠΑΜ-Θ και Καβάλας δια στόματος Παναγιώτη Σγουρίδη

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. βρέθηκε στην Καβάλα εν όψει του επικείμενου Συνεδρίου Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της ΠΑΜ-Θ-Τι είπε για τον τουρισμό και τα λιμάνια και πού θα εστιάσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της περιοχής

Συνέντευξη Τύπου εν όψει του επικείμενου Συνεδρίου Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2017 στην Κομοτηνή παραχώρησε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 από την Καβάλα ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Παναγιώτης Σγουρίδης με αναφορές στην παραγωγική ανασυγκρότηση της  Περιφέρειας ΑΜ-Θ, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη στην ΑΜ-Θ των ΑΝΕΛ Ανδρέα Καραγιώργη και τον επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Καβάλας Γιώργο Χαρπαντίδη.

«Ο λόγος της σημερινής μου επίσκεψης», είπε ο κ Σγουρίδης, «είναι να προβάλουμε την πρόταση των ΑΝΕΛ για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Επειδή συμμετείχαμε κι εμείς στην απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξουν σε όλη την Ελλάδα 13 Περιφερειακά Συνέδρια Παραγωγής Ανασυγκρότησης που θα χτίσουν το μεγάλο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε τις οργανώσεις μας σε όλες τις Περιφέρειας και σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για να συλλέξουμε τις προτάσεις της κοινωνίας οι οποίες μαζί με την επεξεργασία που θα γίνει στους φορείς, θα αποτελέσουν το σώμα του σχεδίου που εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προτείνουμε για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας».

»Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με συναντήσεις με φορείς και με διάλογο με την κοινωνία και έτσι μπορούμε σήμερα να σας πούμε ότι η πρόταση των ΑΝΕΛ για την ΑΜ-Θ είναι αυτή. Το ιδιαίτερο της πρότασής μας ειδικά γι’ αυτή την Περιφέρεια είναι ότι δώσαμε μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη του τουρισμού μας, σε αντίθεση με την Κρήτη ή την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, γιατί πιστεύουμε ότι το μικρό καλοκαίρι που έχει αυτή η Περιφέρεια, θα πρέπει να αντισταθμιστεί με έναν εναλλακτικό τουρισμό ο οποίος θα αξιοποιήσει τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, το Παγγαίο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη και θα αξιοποιήσει τα θαύματα τα φύσης που έχουμε που είναι το Δάσος της Δαδιάς, το Δάσος της Χαϊντούς, οι λίμνες Μητρικού, το Δέλτα του Νέστου και το Δέλτα του Έβρου. Θέλαμε με την πρότασή μας αυτή για τον εναλλακτικό τουρισμό και το μειονέκτημα που έχει η Περιφέρειά μας λόγω της Συνθήκης Ραμσάρ να το κάνουμε πλεονέκτημα, αξιοποιώντας πάνω στο περιβάλλον.

»Γι’ αυτό θα δείτε τα σχέδια που έχουμε για τον θρησκευτικό τουρισμό, ειδικά για την Καβάλα, όπου προβάλλουμε την ορεινή περιοχή το Νέστου, την ιερά Μονή Νικητών, τη Μονή Αρχαγγέλου, τον περιπατητικό τουρισμό του Παγγαίου, τα Extreme Sports και παράλληλα με το σύμπλεγμα του Συμβόλου Όρους και τον ιαματικό τουρισμό προσπαθούμε να δώσουμε κάτι το ιδιαίτερο. Άρα η πρότασή μας αυτή εστιάζει στον τουρισμό και παράλληλα έχει το χαρακτηριστικό της ισόρροπης και συμπληρωματικής ανάπτυξης της Περιφέρειας. Προσπαθούμε με περιφερειακό πνεύμα να δώσουμε το στίγμα της ανάπτυξης που θέλουμε και μιλάμε για παραγωγική ανάπτυξη.

»Το άλλο είναι η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας που έχουμε και η πρότασή μας έχει να κάνει με τις ομάδες παραγωγών, την πρωτογενή παραγωγή που θα δημιουργήσει τη παραγωγή του προϊόντος μέχρι τον καταναλωτή. Μιλάμε για νέο τύπο αγροτικές επιχειρήσεις, όπου ο καθένας μπορεί να συμμετέχει. Η πρότασή μας περιλαμβάνει και την αξιοποίηση των λιμανιών. Ως κυβερνητικοί εταίροι θέλουμε αυτό που μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός με το σύνθημά μας “είμαστε το αναγκαίο καλό” να το κάνουμε πράξη.

»Στην πρότασή μας υπάρχουν και δύο ειδικά σημεία, όπου το πρώτο έχει να κάνει  με τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και τον καπνό που θέλουμε να τον κάνουμε ΠΟΠ, δηλαδή ονομασία προέλευσης, κυρίως την ποικιλία μπασμά. Το δεύτερο είναι να υπάρξει ισότητα των πολιτών και έχει να κάνει με το δικαίωμα να υπάρχουν δημόσια σχολεία παντού, ώστε ο πολίτης να επιλέξει να πάει στο δημόσιο ή το μειονοτικό».

Πολιτικές παρατηρήσεις

Ο κ Σγουρίδης πέρασε και σε δύο πολιτικές παρατηρήσεις, σχετικά με τον «πόλεμο» που γίνεται στους ΑΝΕΛ και δεν γίνεται σε πολιτική βάση, αλλά σε παραπολιτική: «Μας χτυπάνε σε πολιτικά ζητήματα και ο αντίλογος δεν βγαίνει έξω. Τελευταία ακούστηκε περί μεσαζόντων για την πώληση των οβίδων 105 χιλιοστών στη Σαουδική Αραβία. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη από τον βασιλιά της χώρας, που ορίζει τον κ. Παπαδόπουλο ως διαπραγματευτή για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Αυτά τα χαρτιά δεν βγήκαν προς τα έξω. Η διαπλοκή που κάνει τις δημοσκοπήσεις ξέρει πολύ καλά ότι το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά μπροστά και όταν το 2018 θα βγούμε από τα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά μη έχοντας κυβερνητικό εταίρο. Το χτύπημα που γίνεται σ’ εμάς είναι παραπολιτικό και όχι πολιτικό».

Προτάσεις για τον Νομό Καβάλας

Ο κ. Καραγιώργης ενημέρωσε πως μέσα σε μια πρόταση 140 σελίδων, είναι λογικό να μην ειπωθούν όλα. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συνέδριο. «Έγιναν επαφές με όλους τους φορείς του Νομού, ξεκινώντας από τους δημάρχους, τα Επιμελητήρια, την Ιχθυόσκαλα, τον ΟΛΚ, το ΓΕΩΤΕΕ και όλες οι προτάσεις ανάπτυξης για τον Νομό είναι τοποθετημένες μέσα στο πρόγραμμα.

»Ένα κομμάτι που αναφέρουμε είναι η πορεία της σιδηροδρομικής Εγνατίας και η σύνδεσή της με το λιμάνι της Καβάλας. Έχουμε θέματα που άπτονται του δήμου Νέστου και έχουν να κάνουν με την έξοδο των βαρέων οχημάτων από τη Κεραμωτή, έχουμε το θέμα της Γεωθερμίας, τα 10.000 στρέμματα Γεωθερμικού Πεδίου στον Ακροπόταμο Παγγαίο με πολλές πιθανότητες να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη σ’ αυτήν την περιοχή. Συζητάμε για υδάτινους πόρους, ανακατασκευή αρδευτικών δικτύων της πεδιάδας του Νέστου και φυσικά για την τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να είναι είτε θρησκευτική είτε αθλητική είτε πολιτιστική, αναδεικνύοντας όλα τα μνημεία που υπάρχουν.

»Έχουμε κάνει πρόταση σε συνεργασία με την Ομοσπονδία ΜΟΤΟΕ η οποία μπορεί να μας δώσει διαδρομές σε όλο τον ορεινό όγκο, από Δράμα μέχρι Έβρο όπου συμμετείχαν 1.500 άνθρωποι υψηλού επιπέδου.  Στον ορεινό όγκο του Νέστου υπάρχει πολύ μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον που πρέπει να αναδειχθεί και προσπαθούμε να το κάνουμε μέσω τέτοιων προτάσεων.

»Τέλος, συμπεριλάβαμε στην πρόταση και την πρόταση διαχείρισης της Ιχθυόσκαλας, γιατί θεωρούμε ότι έχοντας τη βοήθεια Περιφέρειας και δήμου, σε συνεργασία με την Ιχθυόσκαλα, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν νέες θέσεις εργασίας για να λυθεί το πάγιο αίτημα της Καβάλας», δήλωσε ο κ. Καραγιώργης.