«Αερολογίες»! Ο Θόδωρος Μουριάδης σχολιάζει την «περί μελετών» ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής

«Αρχηγική» τοποθέτηση από τον πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών με πολλά «καρφιά» για τη νοοτροπία της Διοίκησης Τσανάκα σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων μέσω ΕΣΠΑ

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 το Γραφείο της δημάρχου Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιέγραφε την πορεία των έργων που εκπονεί, είτε σε στάδιο μελετών είτε σε στάδιο εκτέλεσης, η Διοίκηση Τσανάκα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας, σεβόμενη το χρήμα του δημοτικού ταμείου, αποφάσισε να μην ξοδεύει μεγάλα χρηματικά ποσά για να πραγματοποιεί μελέτες, χωρίς να υπάρχει έστω η προοπτική χρηματοδότησης της κατασκευής του αντίστοιχου έργου» (διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης εδώ).

Το στέλεχος της Ανοιχτής Πόλης και πρώην Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Θόδωρος Μουριάδης αντιπαρέρχεται το επιχείρημα αυτό της Διοίκησης του δήμου, επισημαίνοντας ότι «υποχρέωση ενός σύγχρονου δήμου είναι όχι μόνο η καθημερινότητα (βασική υποχρέωση) αλλά και ο σχεδιασμός για το μέλλον του».

Σε ανακοίνωσή του, ο δημοτικός σύμβουλος -ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Καβάλας το 2019- δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως… «αερολογίες» τις «θεωρίες», όπως τις ονομάζει, περί δεικτών υλοποίησης και στρατηγικών στοχεύσεων που αναφέρει το Γραφείο της δημάρχου, υπογραμμίζοντας ότι οι μελέτες είναι στοιχείο απαραίτητο για να μπορέσουν έργα «πνοής» για έναν σύγχρονο δήμο να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και, εν τέλει, να υλοποιηθούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Μουριάδη.

Χρειάζονται μελέτες και δουλειά για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ…

«Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας για τους «γρήγορους» ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι μελέτες των έργων. Ομολογώ πως  θαυμάζω τον συντάκτη του κειμένου για την προσπάθεια να παρουσιάσει το ελάχιστο για σπουδαίο.

Δεν θα ασχοληθώ με τις θεωρίες περί δεικτών υλοποίησης, στρατηγικών στοχεύσεων κ.α., τις θεωρώ αερολογίες, ιδίως όταν έχουν αυτή την πηγή. Θα επισημάνω όμως ότι υποχρέωση ενός σύγχρονου δήμου είναι όχι μόνο η καθημερινότητα (βασική υποχρέωση) αλλά και ο σχεδιασμός για το μέλλον του.

Ο σχεδιασμός που αφορά τη χωροταξία του, τα συγκοινωνιακά θέματα, την εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, την προστασία του ιστορικού κέντρου, τους δημόσιους χώρους, τα πάρκα, τον πολιτισμό και άλλα.

Τα χρήματα που σήμερα δίνει το Κράτος στους δήμους είναι περισσότερα σε σύγκριση με αυτά του 2010-2014. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι ίδιοι με αυτούς του 2012, με τη διαφορά ότι σήμερα υπάρχουν 160 εργαζόμενοι λιγότεροι, και συνεπώς περισσεύουν χρήματα. Δόθηκε επιπλέον 1.000.000 ευρώ από παρακρατήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν σε βάρος των Δήμων. Πρόσφατα βγήκε το πρόγραμμα “Φιλόδημος»” που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση των παιδικών χαρών. Η καραμέλα της δήθεν υποχρηματοδότησης δεν περνάει πια.

Υπάρχει όμως και η μεγάλη πρόκληση για τους δήμους που είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε σύγχρονες πόλεις – με μια σημαντική λεπτομέρεια (επίπονη), να υπάρχουν ώριμες ΜΕΛΕΤΕΣ.

Υπόψη ότι πολλά από τα προγράμματα μπορούν να συναποφασιστούν με τους Φορείς Διαχείρισής τους. Η συνεννόηση και η συνεργασία είναι βασικό στοιχείο των ανθρώπων που εργάζονται. Για να μην παίξουμε λοιπόν το ρόλο των «μωρών παρθένων» χρειάζονται μελέτες και δουλειά για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Η δικαιολογία ότι δεν κάνουμε τώρα μελέτες, σεβόμενοι τάχα το χρήμα του δημοτικού ταμείου, είναι επιζήμια και αποκαλύπτει το χωρίς όραμα μέλλον του δήμου.

Δεν θα σχολιάσω τα γραφόμενα περί έργων γιατί θα το κάνουν οι δημότες τον υπόλοιπο ενάμισι χρόνο. Θα κάνω μόνο μια επισήμανση για να δείξω την ανακολουθία των σκέψεων της δημοτικής αρχής: Γράφουν για την ένταξη του έργου ανακαίνισης του 21ου Δημοτικού Σχολείου. Τους θυμίζω ότι κάποιος … «άφρων» το 2011-2013 συνέταξε τη μελέτη, ενώ οι «νοήμονες» εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχουν ξεκινήσει το έργο».