Χρήστος Στυλιανίδης από την Καβάλα: Η ΕΕ δεν είναι η elite των Βρυξελλών, αλλά οι αγωνίες των πολιτών

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ συνδιοργάνωσαν «Διάλογο με τους Πολίτες», παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων

Εκδήλωση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο Lucy. Ο κ. Στυλιανίδης βρέθηκε στην Καβάλα, προσκεκλημένος της πρυτανείας του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και μίλησε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα citizen dialoque. Το θέμα το οποίο ανέπτυξε ο κ. Στυλιανίδης ήταν «Η Ευρώπη της Αλληλεγγύης και η πρόταση rescEU για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».

Ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για τη συνάντηση την οποία είχε με τη διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ το πρωί της ίδιας μέρας, όπου του επιφυλάχθηκε και μια τιμητική διάκριση για το ανθρωπιστικό του έργο. Στον διάλογο ο οποίος έγινε, όπως είπε, εντυπωσιάστηκε από την υψηλή ποιότητα της έρευνας που γίνεται στο Ίδρυμα και ιδιαίτερα στον τομέα πολιτικής προστασίας.

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για το ΤΕΙ να συμμετάσχει ακόμα περισσότερο σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ για τα οποία με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ αυξάνεται η χρηματοδότηση, έρευνα και καινοτομία σε τρομακτικό βαθμό. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για νέες συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε ένα υπέροχο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα.

»Όλες αυτές οι προτάσεις και οι αγωνίες καταγράφονται όχι μόνο από εμάς, αλλά και στις Βρυξέλλες, ώστε να γίνει μια συνένωση αυτών των απόψεων και να μπορέσουμε ως ευρωπαϊκοί θεσμοί να ανταποκριθούμε στον Ευρωπαίο πολίτη. Γιατί η ΕΕ δεν είναι η elite των Βρυξελλών, αλλά οι αγωνίες των πολιτών και η καθημερινότητά τους. Αυτόν τον στόχο, λοιπόν, υπηρετεί αυτός ο θεσμός του citizen dialoque.

»Η Ευρωπαϊκή ιδέα έχει δεχτεί πολλά πλήγματα, όπως τον λαϊκισμό και την απαξίωση. Η Ευρώπη πιστεύω ότι έχει απαντήσει σ’ αυτού του τύπου τις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις με πολλούς τρόπους, άλλοτε με ικανοποιητικό αποτέλεσμα, άλλοτε με ανεπάρκεια. Όμως αυτήν την Ευρώπη της αλληλεγγύης θέλουμε να την κουβεντιάσουμε, να βρούμε τις αδυναμίες της και να καταγράψουμε αυτά που της ταιριάζουν και μας κάνουν υπερήφανους, διότι είμαστε μέλη αυτής της Ευρώπης.

»Κατά την άποψη μου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι ο ορισμός της Ευρώπης, ό,τι πιο χειροπιαστό για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είτε γίνεται στη Συρία είτε γίνεται στην Αφρική ή τσην Λατινική Αμερική ή μετά από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, στην Ευρώπη ή και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Την ομιλία του κ. Στυλιανίδη παρακολούθησαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Καβάλας και της Δράμας, πρόεδροι Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι οργανώσεων και σωματείων, πολλοί φοιτητές από το ΤΕΙ ΑΜ-Θ και απλοί πολίτες οι οποίοι έθεσαν τις ερωτήσεις τους στον Ευρωπαίο Επίτροπο μετά το πέρας της ομιλίας του, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.