Θόδωρος Μουριάδης: Ας σεβαστούμε τους κατοίκους του Περιγιαλίου

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονος δήμος» και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας παρεμβαίνει στην δημόσια κουβέντα που προκλήθηκε από τα παράπονα των κατοίκων για το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου

H δημιουργία μελετών και η επικαιροποίηση αυτών που ήδη έχουν εκπονηθεί καθώς και η αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων είναι, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη η λύση στο μέγα πρόβλημα του σχεδίου πόλης του Περιγιαλίου. Για τον επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονος δήμος» οι ταλαιπωρημένοι εδώ και 25 χρόνια κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει επιτέλους να βρουν διέξοδο μέσω της διοίκησης του δήμου που θα πρέπει να κάνει τα αυτονόητα, αξιοποιώντας τα χρήματα τους.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του συνδυασμού «Σύγχρονος δήμος»

«Επιτέλους ας κάνουμε το αυτονόητο, να σχεδιάσουμε, να αξιοποιήσουμε τα χρήματα των πολιτών»

«Περιγιάλι 1990, ξεκινά η Οδύσσεια έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής. Μετά από πολλές γραφειοκρατικές δικαστικές, πολύ δουλειά και συνεχείς επισκέψεις στο ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος), ολοκληρώνεται το 2014 (Σε ποια χώρα που σέβεται τους πολίτες της και θέλει ανάπτυξη θα διαρκούσε 24 χρόνια η ολοκλήρωση του ρυμοτομικού μιας περιοχής;).

Με την πράξη εφαρμογής προέκυψαν 1.945 τελικά οικόπεδα, με 2.186 δικαιώματα επί των ιδιοκτησιών. Από τον κάθε ιδιοκτήτη αφαιρέθηκε ένα μέρος γης, ώστε να δημιουργηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι (εισφορά σε γη) και οφείλει να πληρώσει ένα ποσό ανάλογα με τα τετραγωνικά του οικοπέδου του, για την κατασκευή των έργων υποδομής (εισφορά σε χρήμα).

Το 2015 εγγράφονται στο κτηματολόγιο και θεωρητικά ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία του (να χτίσει, να πουλήσει, να μεταβιβάσει στα παιδιά του κτλ.). Όμως εδώ αρχίζει η ταλαιπωρία τους, αφού η κρίση έχει περιορίσει κατά πολύ την ανοικοδόμηση και η δυνατότητα πληρωμής της εισφοράς για πολλούς είναι δύσκολη. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα να πληρωθούν σε 108 δόσεις ή να δώσουν επιπλέον γη.

Ο Δήμος που έχει υπευθυνότητα θα έπρεπε να ενημερώσει τους δημότες του για το τι μέλλει γενέσθαι και να τους εξηγήσει τον τρόπο που υπολογίσθηκε η εισφορά σε χρήμα, στη συνέχεια να σταλούν ειδοποιήσεις ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να ρυθμίσουν τον τρόπο πληρωμής. Αντ’ αυτού εδώ και δυο χρόνια, σημειώνεται καθυστέρηση με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο δημιουργίας χρεών.

Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει αρχίσει η διαδικασία αποζημίωσης εκ μέρους του Δήμου των νόμιμων υπερκείμενων κατασκευών, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να τη συμψηφίσουν με την εισφορά σε χρήμα. Η υλοποίηση του σχεδίου (χάραξη δρόμων, νέων οικοπέδων, κοινόχρηστοι χώροι κτλ.) δεν έχει αρχίσει ακόμη. Ένας νέος οικισμός απαιτεί μελέτες υποδομών, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμό (LED), δίκτυα τηλεπικοινωνίας, φυσικό αέριο, οδοποιία κτλ.

Οι μελέτες αυτές είναι απαραίτητες ώστε να γίνει σωστή αξιοποίηση των χρημάτων των πολιτών. Επίσης είναι απαραίτητες και στην εύρεση προγραμμάτων εκ μέρους του Δήμου, διότι οι υποδομές απαιτούν ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ευτυχώς που κάποιοι άλλοι φρόντισαν παλαιότερα να εκπονηθούν οι μελέτες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες όμως πρέπει να επικαιροποιηθούν.

Κάποιες από τις μελέτες δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, όμως είναι αυτός που πρέπει να συντονίσει όλους τους άλλους. Επιτέλους ας κάνουμε το αυτονόητο, να σχεδιάσουμε, να αξιοποιήσουμε τα χρήματα των πολιτών και να αναζητήσουμε προγράμματα. Οι κάτοικοι του Περιγιαλίου έχουν ταλαιπωρηθεί 25 χρόνια και τους οφείλουμε μεγαλύτερο σεβασμό, ενημερώνοντάς τους σωστά και υπεύθυνα».