Θ. Μουριάδης: Θεωρώ ότι η ΕΤΑΔ θέλει να συνεργαστεί με τον δήμο για την Καλαμίτσα

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας με την παράταξη «Σύγχρονος Δήμος» ζητάει να παραχωρηθεί η παραλία στον δήμο και να λυθεί το θέμα με το πρόστιμο για τα αυθαίρετα κτίσματα-Τι σχολιάζει για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Για το θέμα της Καλαμίτσας και της διαχείρισής της από την ΕΤΑΔ, αλλά και της προοπτικής να συνεργαστεί η Εταιρία με τον δήμο Καβάλας για να «απελευθερωθεί» η αξιοποίησης της παραλίας μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 o δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας ως επικεφαλής της παράταξης «Σύγχρονος Δήμος», Θόδωρος Μουριάδης.

Όπως είπε: «Αυτό που κατάλαβα από την τελευταία συνεδρίαση και επικοινωνώντας με τους βουλευτές της Καβάλας, η ΕΤΑΔ φαίνεται αποφασισμένη να βρει μια λύση στο θέμα της Καλαμίτσας, διότι σε ανακοίνωσή της μιλάει για ελεύθερη πρόσβαση, αναγνωρίζει ότι είναι αξιοπρεπής η εικόνα των εγκαταστάσεων και άλλα πολλά (διαβάστε την ανακοίνωση εδώ). Επίσης, αναφέρεται σε πολλά μελλοντικά έργα που θα μπορούσαν να αναπτύξουν την περιοχή, όπως λιμενικά, πλωτές εξέδρες κλπ. Στην Καλαμίτσα υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά από την κατασκευή του λιμανίσκου που έγινε χωρίς λιμενική μελέτη.

»Εκεί παρατηρείται το φαινόμενο να μεταφέρεται άμμος από την μια πλευρά της Καλαμίτσας στην άλλη, με αποτέλεσμα ο δήμος να μεταφέρει με μηχανήματα κάθε χρόνο άμμο για να διευθετήσει την παραλία. Αυτό που χρειάζεται είναι η εφαρμογή της μελέτης, διότι είχαμε κάνει μαζί με τη Ραψάνη μια μελέτη για να προστατευτεί η ακτή από αυτό το φαινόμενο. Από την στιγμή που θα μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα μπορέσουμε να βάλουμε και τις πλωτές εξέδρες, που δε θα είναι μπροστά στην Καλαμίτσα, αλλά κάπου στο λιμανάκι. Αυτό όμως είναι κάτι πολύ μελλοντικό.

»Αυτήν την στιγμή υπάρχει ένα πρόστιμο για αυθαίρετα κτίσματα που φτάνει τις 700.000 ευρώ για το οποίο ποσό η ΕΤΑΔ είχε στυλώσει τα πόδια και είπε πως για να μας παραχωρήσει την Καλαμίτσα πρέπει να πληρώσουμε το πρόστιμο. Ο δήμος όμως δεν ορίζει πού θα βάλει αυτό το πρόστιμο. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει για να σταματήσει το πρόστιμο, είναι ο νόμος των αυθαιρέτων. Εκεί λοιπόν ο δήμος θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα με τον τρόπο αυτό και έτσι θα γινόταν και η παραχώρηση. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται και δεν έχω λόγο να μη το πιστέψω.

»Στη δεύτερη διαπραγμάτευση που έγινε με την δήμαρχο προέκυψε και ένα άλλο πρόστιμο 600.000 ευρώ και το παιχνίδι χοντραίνει έτσι. Για να μην ρίχνουμε ευθύνες όμως, πρέπει να δούμε το υπαρκτό πρόβλημα στην ακτή Καλαμίτσας που είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη της Καβάλας. Είμαστε από τις λίγες πόλεις που έχει ακτή μέσα στο αστικό ιστό και αν ενδιαφερόμαστε για τον τουρισμό της, πρέπει να διευθετήσουμε το ζήτημα άμεσα. Από ‘κει και μετά η ΕΤΑΔ πρέπει να καταλάβει πως υπάρχουν εγκαταστάσεις φθαρμένες, που είναι δίπλα στην θάλασσα, τα σίδερα αρχίζουν και οξειδώνονται και για να αποκατασταθούν όλες αυτές οι ζημιές θέλουμε γύρω στις 300.000 ευρώ και δεν είναι ένα αμελητέο ποσό.

»Επίσης, από τη στιγμή που ο δήμος φροντίζει την παραλία, πρέπει να καταλάβει και η ΕΤΑΔ πως η παραλία πρέπει να παραχωρηθεί στον δήμο για να μπορέσει και αυτός να τη συντηρεί και να προβλέπει όλα τα έργα που πρέπει να γίνονται. Άλλο είναι ο δήμος να έχει την παραλία στα χέρια του τουλάχιστον για 30 χρόνια και άλλο να τρέχει για άλλους και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν προγράμματα. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να τελειώνει το θέμα του προστίμου, οπότε να μην υπάρχει πρόβλημα, να υπάρχει το διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας και από ‘κει και πέρα να συνεχίσουμε σε συνεννόηση με την ΕΤΑΔ και να μας παραχωρηθεί η Καλαμίτσα. Από την τελευταία ανακοίνωση της ΕΤΑΔ είδα μια πρόθεση να συνεννοηθεί με τον δήμο. Το πιο πιθανό, όπως βλέπω, είναι πως δε θα υπάρχει παραχώρηση, όμως επειδή γίνονται και οι εκλογές, δε θα υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση των καβαλιωτών στην παραλία, γιατί κανείς από την ΕΤΑΔ δε θα τολμήσει να κλείσει την πρόσβαση σ΄αυτήν».

Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας

Σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου ο κ. Μουριάδης είπε πως ο δήμος θα μπορούσε να το διαχειριστεί με μια πιο ορθολογική αντίληψη, βάζοντας ένα μεγαλύτερο ποσό στα τεχνικά έργα. «Το ζητούμενο είναι πως δεν υπάρχει όραμα και σχέδιο για την πόλη. Οι μελέτες είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί πρώτα ετοιμάζουμε στο μυαλό μας αυτό που θέλουμε να κάνουμε και από ‘κει και πέρα με το που θα βγουν οι προσκλήσεις, έχουμε ετοιμότητα. Πολλές μάλιστα από τις προσκλήσεις συνδιαμορφώνονται και με την Περιφέρεια. Να θυμίσω, όταν ήμουν εγώ αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, υπήρχαν χρήματα από το ΕΣΠΑ που έφταναν τα  90 εκ. ευρώ, τα οποία ως έργα εκτελούνται και τώρα. Υπήρχαν όμως και κάποιες μελέτες που τώρα πρέπει να προσαρμόζονται στις καταστάσεις. Για ‘μένα όλα αυτά περί δικαιολογιών είναι προσχήματα», είπε ο κ. Μουριάδης.