Δυνάμεις ΠΑΜΕ στη ΒΦΛ: Την απάντηση τους να την πάρουν στην απεργία της 28ης Νοεμβρίου…

Ανακοίνωση με απόψεις για το μέγα θέμα με την ΔΕΠΑ, αλλά και το μέλλον του εργοστασίου – Κάλεσμα για δυναμική απάντηση μέσω της απεργίας

Την δική τους άποψη πάνω στο μεγάλο πρόβλημα των Λιπασμάτων της Καβάλας και της ΔΕΠΑ, καταθέτουν με ανακοίνωση τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο και θέτουν μια σειρά από ερωτήματα αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις στην επιχείρηση αλλά και την βιωσιμότητα της. Όλα αυτά υπό το πρίσμα της απεργιακής κινητοποίησης της 28ης Νοεμβρίου, όπου καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν για να δώσουν την δική τους απάντηση…

Ακολουθεί το δελτίο τύπου των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα Λιπάσματα

«Όπως τότε έβαζαν τους εργαζόμενους να ζητούν την κατάργηση του ΕΦΚ για χατίρι του αφεντικού, τώρα τους εμπλέκουν στην αντιπαράθεσή την ΔΕΠΑ»

«Συνάδελφοι- συναδέλφισσες. Τα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα με τις αποκαλύψεις για το λεγόμενο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη, Κιτσάκου κτλ δεν ήταν άγνωστα για εμάς. Όσοι από εμάς επιλέξαμε τον δρόμο του πολύμηνου αγώνα για να επιστρέψουμε στην δουλειά μας με ψηλά το κεφάλι, μάθαμε από πρώτο χέρι τι θα πει  «υγιής επιχειρηματικότητα» από τον «επιχειρηματία της χρονιάς». Έτσι μας είχαν παρουσιάσει τότε την εξαγορά του εργοστασίου από τον όμιλο Λαυρεντιάδη κυβερνήσεις και ξεπουλημένες διοικήσεις  σωματείων. Σα μια λύση στα προβλήματά μας, που θα φέρει και πάλι το εργοστάσιο σε «τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας», που δήθεν θα επωφελούμασταν όλοι από αυτήν. Από την άλλη, οι συνάδελφοί μας που θεώρησαν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δεχθούν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας  μαζί με αυτούς που προσλήφθηκαν στο διάστημα των κινητοποιήσεων, γνώρισαν και αυτοί από πρώτο χέρι τι θα πει εντατικοποίηση της δουλειάς. Δουλειά για ατελείωτες ώρες με κίνδυνο της ζωής τους για ψίχουλα, με καθυστερήσεις στην μισθοδοσία και μια μόνιμη απειλή πάνω από το κεφάλι τους.

Αυτό είναι το πραγματικό «σκάνδαλο» για εμάς που το κάλυπταν και το καλύπτουν διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Όλοι αυτοί που πότε από την θέση της κυβέρνησης και πότε από την θέση της αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια νομοθετούσαν ή διατηρούσαν αυτό το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που δίνει το δικαίωμα στον Λαυρεντιάδη και τον κάθε Λαυρεντιάδη να κάνει μαζικές απολύσεις, να εφαρμόζει ελαστικές σχέσεις εργασίας με μισθούς πείνας. Όλοι αυτοί που τσακώνονται και πατάνε πάνω στην δικιά μας αγωνία και αβεβαιότητα είναι αυτοί που το προηγούμενο διάστημα είτε χαριεντίζονταν και φωτογραφίζονταν με την εργοδοσία και τους εκπροσώπους της. Είτε το έπαιζαν «φίλοι» των εργαζομένων και σήμερα τάζουν νέους, καλύτερους «επιχειρηματίες της χρονιάς». Την ίδια στιγμή όμως, όχι μόνο δεν έχουν καταργήσει ούτε μισό αντεργατικό νόμο αλλά προσθέτουν και άλλους.

Όλο αυτό το διάστημα δεν είναι μόνοι τους. Από κοντά είχαν είτε παλιότερες ξεπουλημένες διοικήσεις σωματείων  που ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις της εργοδοσίας, είτε σήμερα με διοικήσεις σωματείων διορισμένες απευθείας από τα κεντρικά του ομίλου στην Αθήνα. Όπως τότε έβαζαν τους εργαζόμενους να ζητούν την κατάργηση του ΕΦΚ για χατίρι του αφεντικού έτσι και τώρα εμπλέκουν τους εργαζόμενους στην αντιπαράθεσή τους την ΔΕΠΑ πάλι για το χατίρι του αφεντικού.

Έχουμε πλέον πείρα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ, την πολιτική τον μνημονίων ακόμα και χωρίς μνημόνια. Σε αγαστή συνεργασία με την ΝΔ ενεργοποίησε τον δικό της νόμο (Βρούτση- Αχτσιόγλου) που καθηλώνει τους μισθούς όλων των εργαζομένων στα κατώτατα επίπεδα και τον συνδέει με τις «δυνατότητες της οικονομίας» δηλαδή με τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Έφερε τον Νόμο Κατρούγκαλου που δίνει ακόμα ένα χτύπημα στο ασφαλιστικό μας. Φέρνει την μείωση του αφορολογήτου ενώ την ίδια στιγμή μειώνει την φορολογία στα κέρδη των αφεντικών.

Αυτή είναι η κυβέρνηση που υπόσχεται λύση στα προβλήματά μας. Στις πρόσφατες δηλώσεις του ο Νεφελούδης επανάφερε σαν «τρίπτυχο» της κυβέρνησης 1) την επαναπρόσληψη των εργαζομένων 2) την εξυγίανση του εργοστασίου 3) την εύρεση νέου επενδυτή. Ξέρουμε καλά ότι οποιαδήποτε «εξυγίανση» ξεκινά από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η οποιαδήποτε κυβερνητική λύση μόνο μια νέα θηλιά γύρω από τον λαιμό μας μπορεί να είναι.

Αλήθεια συνάδελφοι:

  • Μια «εξυγίανση» θα αφορά το χάρισμα χρεών του εργοστασίου προς την ΔΕΠΑ ή την μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους»; Ποιος θα είναι αυτός που θα χάσει;
  • Τι θα γίνει με τις τεράστιες διαφορές σε μισθούς και συμβάσεις που υπάρχουν μεταξύ μας; Θα γίνει εξίσωση προς τα πάνω ή προς τα κάτω;
  • Τι «δώρο» θα κάνει η κυβέρνηση σε έναν πιθανό νέο επενδυτή για να τον πείσει να αγοράσει το εργοστάσιο;

Να βάλουμε τέρμα σε πραγματικά και νοητά συρματοπλέγματα που χωρίζουν το εργοστάσιο και συναδέλφους

Η πολιτική και οι αντεργατικοί νόμοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων, ο απόλυτος νόμος του κέρδους του αφεντικού είναι αυτοί που μας απολύουν και μας καταδικάζουν σε μισθούς πείνας σε άθλιες συνθήκες εργασίας είτε είμαστε από την μια μεριά του συρματοπλέγματος, είτε από την άλλη. Είναι ανάγκη τώρα, κάτω από ένα και ενιαίο, πραγματικό σωματείο εργαζομένων να δώσουμε τον αγώνα να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εργολαβικών και των «δανεικών», με μια συλλογική σύμβαση εργασίας που θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους.

Να δώσουμε την απάντηση μαζί με όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην απεργία 28 Νοέμβρη».PE