Γιώργος Παπαφιλίππου: Το πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ ήταν και το τελευταίο με αρχηγό της τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τοποθέτηση του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2019 με δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και βεβαιότητα για νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές

Με αφορμή την τοποθέτησή του στη Βουλή επί της συζήτησης για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2019, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου άδραξε την ευκαιρία για να ασκήσει κριτική στον επικεφαλής της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και για να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι νικητής στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Γιώργου Παπαφιλίππου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαίρομαι ιδιαίτερα που διαδέχομαι στο Βήμα τον φίλο και συμπολίτη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Θα ήθελα να σας πω δυο λόγια σε απάντηση των όσων είπατε σχετικά με τη σύμπραξη της ακροδεξιάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη διαδικασία της αποτυχημένης εκλογής Προέδρου επί διακυβερνήσεώς σας.

Εδώ να πω ότι υπήρξε ένα συμπτωματικό γεγονός. Επειδή έτυχε αυτά τα δύο κόμματα να μη δώσουν θετική ψήφο στον υποψήφιο Πρόεδρο, δε σημαίνει επ’ ουδενί, και κακώς το ισχυρίζεστε και το επαναλαμβάνετε, ότι υπήρξε σύμπραξη μεταξύ ακροδεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης θα ήθελα να πω ότι οι ΑΝΕΛ δεν είναι ακροδεξιό κόμμα. Είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα και κακώς χρησιμοποιείτε ξανά τον όρο αυτό για τους ΑΝΕΛ.

Και δυο κουβέντες για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την οποία επαναφέρετε συχνά στο δημόσιο λόγο. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, αλλά θα πρέπει να μην αποβαίνει σε βάρος της προσωπικής ελευθερίας, όπως αυτή οριοθετείται και προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Και έρχομαι στον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας μας από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα όμως είναι ο σημαντικότερος, αφού είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, με έντονο μάλιστα μεταμνημονιακό αποτύπωμα που τα θετικά του χαρακτηριστικά θα εκθέσω παρακάτω. Σηματοδοτεί δε τη νέα περίοδο της ιστορίας, στην οποία μπήκε η χώρα μας και προοιωνίζεται καλύτερες μέρες για την οικονομία μας και το βιοτικό επίπεδο της πλειονότητας των συμπατριωτών μας.

Η παραπάνω αισιόδοξη νότα βασίζεται σε πραγματικά και μη αμφισβητήσιμα θετικά οικονομικά μεγέθη και γεγονότα, όπως:

 • Η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και η οριστική και καθαρή έξοδος της χώρας μας από αυτό τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
 • Η σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου χρέους τον περασμένο Ιούνιο, που το καθιστά πλέον δυναμικά βιώσιμο.
 • Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
 • Η μεγέθυνση της οικονομίας σταθερά από το 2017 μέχρι σήμερα. Το 2017 η μεγέθυνση ανήλθε σε ποσοστό 1,5 % -σημειώνω ότι ήταν θετική για πρώτη φορά κατά την περίοδο της κρίσης- και 2,1% κατά το τρέχον έτος, που μπορεί να είναι και κατά τι μεγαλύτερη. Για το έτος δε 2019, το επόμενο δηλαδή έτος, την υπολογίζουμε βάσιμα σε 2,5% δεδομένου ότι συνηγορούν προς τούτο όλοι οι οικονομικοί δείκτες που συντελούν στη μεγέθυνση, όπως ενδεικτικά, η αύξηση ιδιωτικής κατανάλωσης, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η αύξηση της απασχόλησης, η αύξηση των επενδύσεων, η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης.

Η προπεριγραφείσα οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την επιτυχή διαχείριση της οικονομίας κατά την περίοδο 2015-2018, η οποία –ειρήσθω εν παρόδω- είχε ως αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό του κινδύνου για Grexit, την  ανακεφαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, τη μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας, την επιτυχή εκτέλεση των προϋπολογισμών και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μας επιτρέπει ο Προϋπολογισμός του 2019 όχι μόνο να μην περιλαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αντίθετα να περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, από την έναρξη της κρίσης, μια λελογισμένη δημοσιονομική επέκταση ενσωματώνοντας θετικά μέτρα, ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα περισσότερα δε από τα παραπάνω θετικά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί με την υπερψήφισή τους μάλιστα τόσο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση όσο και από την πλειονότητα των υπολοίπων κομμάτων. Τα μέτρα αυτά θυμίζω ότι ανήκαν στην κατηγορία των θετικών αντιμέτρων και θα λαμβάνονταν σε περίπτωση που εφαρμόζονταν από το επόμενο έτος, το 2019 δηλαδή, η περικοπή των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Όπως όμως γνωρίζετε όλοι και πιστεύω να το έχει μάθει και ο ελληνικός λαός, έχουμε νομοθετήσει πρόσφατα, εκτός από τα παραπάνω θετικά μέτρα, και την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Με την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων και τη λήψη των παραπάνω μέτρων, εκφράζεται η επιχειρούμενη με τον παρόντα προϋπολογισμό αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής μας, η οποία έχει τους εξής στόχους:

 • Την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
 • Την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και
 • Την αντιμετώπιση, με στοχευμένο τρόπο, χρόνιων ελλειμμάτων στον τομέα κοινωνικής προστασίας.

Τα ήδη νομοθετηθέντα μέτρα, που εξυπηρετούν τους παραπάνω σόχους, είναι συνοπτικά τα εξής:

 • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
 • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 33%.
 • Η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από 29% σε 25% σε βάθος τετραετίας.
 • Η επιδότηση κατά 50% το 2019 και κατά 100% το 2020 των ασφαλιστικών εισφορών των νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών.
 • Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς, συνεταιρισμένους αγρότες, ΚοινΣΕΠ κλπ.
 • Η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
 • Η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» μέσα από την ένταξή του σε οργανικές μονάδες των Ο.Τ.Α και την πρόσληψη 3.000 εργαζομένων σ’ αυτό.
 • Η ενίσχυση των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με την πρόσληψη 4.000 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε μόνιμες θέσεις.
 • Το νέο πρόγραμμα «Επιδότηση Στέγασης» που αφορά σε 340.000 νοικοκυριά.

Εκτός όμως από τα παραπάνω μέτρα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εξής θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας που είτε είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είτε ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 • Η αποκατάσταση της κανονικότητας από τον Αύγουστο του 2018, των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι από τον Γενάρη του 2019, αφενός μεν θα αυξηθούν οι κατώτεροι μισθοί και αφετέρου θα καταργηθεί ο ντροπιαστικός για τη χώρα μας υποκατώτατος μισθός.
 • Η χορήγηση για τρίτη συνεχή χρονιά κοινωνικού μερίσματος, ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έλαβαν και θα λάβουν περίπου 1.500.000 ευρώ συμπολίτες μας.
 • Επίσης, το τελευταίο -και κάνω ειδική μνεία σε αυτό, γιατί αφορά τη γενέτειρά μου τη Θάσο- είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που θα ισχύσει στη Θάσο, όπως και σε όλα τα νησιά από 1/1/2019 και θα άρει αρκετές από τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της νησιωτικότητας.

Θα τελειώσω λέγοντας το εξής. Με τις παρεμβάσεις μας δρούμε ιδιοτελώς, μεροληπτικώς υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Δεν πρόκειται για εκλογική παροχολοχία, αλλά αισθανόμαστε χρέος, ως αριστεροί και ριζοσπάστες, να αποκαταστήσουμε σταδιακά τις αδικίες που έχουν τελεστεί σε βάρος αυτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί τη θετική μεταμνημονιακή πορεία, με τιμονιέρη της τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματός μας Αλέξη Τσίπρα. Για το λόγο δε αυτό δηλώνουν πλειοψηφικά ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη, όπως το γεγονός αυτό καταγράφεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO.

Έτσι, δυστυχώς, για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, το πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος του θα είναι το τελευταίο για τον ίδιο ως Αρχηγό του κόμματός του, μετά τη βέβαιη ήττα του στις προσεχείς εκλογές και δεν θα είναι το τελευταίο για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό.