Μ. Θεοφιλάτος και Α. Νικολαΐδης από Καβάλα: Γιατί οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι πιο κρίσιμες από ποτέ

Τα διακυβεύματα της εκλογικής αντιπαράθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ως εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές τόσο γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν την ακροδεξιά και τον φασισμό όσο και γιατί ήδη υπάρχει ένα εντοπισμένο έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ χαρακτήρισαν σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 τις επερχόμενες ευρωεκλογές οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Θεοφιλάτος, μεταπτυχιακός φοιτητής μουσικών σπουδών του στο ΕΚΠΑ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και ο γνωστός Ολυμπιονίκης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Αρχικά, ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Θόδωρος Μπόνος, υπογράμμισε πως «οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου του 2019 αφορούν πολύ σοβαρά κάθε Έλληνα και κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Δεν υπάρχει χώρος και επιλογή για χαλαρή ψήφο, το διακύβευμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Στρατηγική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων που να ομονοήσουν σε συγκεκριμένες προγραμματικές γραμμές και στόχους. Στόχοι, όπως η προστασία του δικαιώματος πρωτίστως της εργασίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, του κράτους πρόνοιας, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως επίσης η δημοκρατική θωράκιση των Θεσμών και των διαδικασιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον χειρότερο εχθρό, την άνοδο της ακροδεξιάς και τον φασισμό»

Από την πλευρά του ο κ. Θεοφιλάτος τόνισε: «Υπάρχει ένα συστατικό που κάνει αυτές τις Ευρωεκλογές πολύ πιο κρίσιμες από όλες τις προηγούμενες. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία αντιπαράθεση πολιτικών που εντοπίζεται η διαφωνία τους σε κάποια τεχνοκρατικά ζητήματα ή δεν μπορούν να συνθέσουν τις απόψεις τους, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον χειρότερο εχθρό που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, την άνοδο της ακροδεξιάς και τον φασισμό συνολικότερα. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα, ως βασικό στόχο δεν είχε μόνο να υποτιμάει την οικονομία, αλλά έχει και έναν πολύ πιο κρυφό σκοπό ο οποίος είναι να προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο να απαξιώνει πλήρως την πολιτική από τους νέους ανθρώπους και στη συνέχεια από την ίδια την κοινωνία. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης όχι μόνο σε επίπεδο διοίκησης, αλλά και πρωτίστως επίπεδο πρακτικής».

«Το πρόβλημα εμφανίζεται στη σχέση που έχει η ΕΕ με τον πολίτη της»

Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ένα πρόβλημα και εμφανίζεται στη σχέση που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το πολίτη της. Ποια είναι αυτή η σχέση, είναι ειλικρινής, είναι λειτουργική, πώς εκφράζεται, που ξεκινάει και πού τελειώνει; Πολλές έρευνες και γνώμες στην Ευρώπη αναφέρονται στο δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στην Ευρώπη, το οποίο ξεκινάει και τελειώνει στο γεγονός ότι η μοναδική εκλεγμένη αρχή από τους Ευρωπαίους πολίτες είναι το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο δυστυχώς δεν είναι ο νομοθέτης, δεν έχει όλες τις αρμοδιότητες που θα έπρεπε να έχει η εκλεγμένη αρχή των Ευρωπαίων πολιτών κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κάθε ψηφοφόρος από την ΕΕ να μη νιώθει ότι αντιπροσωπεύεται από το Ευρωκοινοβούλιο ως σύνολο και από το οικοδόμημα της ΕΕ».