Κυριάκος Μητσοτάκης: Κορυφαία παραδείγματα τα μεγάλα ενεργειακά έργα σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Η αναφορά του πρωθυπουργού στην Καβάλα στο 4th Eu-Arab Summit-Ποιο έργο έφερε ως παράδειγμα-Η στρατηγική της κυβέρνησης για την ενέργεια στην Ελλάδα-Τι ανέφερε για το μεταναστευτικό

Τη σημασία των ενεργειακών υποδομών στη γενικότερη στρατηγική της Ελλάδας στον «ενεργειακό στίβο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη αλλάζουν το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και δημιουργούν νέες προοπτικές».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στο 4th Eu-Arab Summit τόνισε την ιστορική γέφυρα φιλίας που υπάρχει ανάμεσα στα δύο μέρη της Μεσογείου.

Η πρόκληση του μεταναστευτικού

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, το χαρακτήρισε «κορυφαία πρόκληση», σημειώνοντας ότι είναι «ένα πρόβλημα που δεν περιορίζεται στους χάρτες της γεωγραφίας αλλά απλώνεται στα όρια της παγκόσμιας συνείδησης και γίνεται το πεδίο στο οποίο δοκιμάζονται η αλληλεγγύη μαζί με την αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο έγκλημα και να προστατευτούν τα διεθνή σύνορα».

«Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί χιλιάδες μετανάστες και δεν μπορεί να σηκώσει μόνη στους ώμους της προβλήματα τριών ηπείρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού. Χρειάζονται μεταξύ άλλων και πόροι, ώστε όσοι το δικαιούνται να έχουν δεύτερη πατρίδα. Να μπορέσουν δηλαδή υγιείς και μορφωμένοι να ενσωματωθούν».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται μοχλός πίεσης αλλότριων συμφερόντων από κάποιες χώρες.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Τουρκία θα πρέπει να μην φορτίζει την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο και να λειτουργεί ως καλύτερος γείτονας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και παράλληλα δημιουργεί συνεργασίες με πολλές χώρες της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι «η χώρα μου δέχεται ειδικά τους τελευταίους μήνες ροές ασύμμετρες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Τα νησιά ασφυκτιούν, οι δομές της ενδοχώρας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα. Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα τους κυνηγημένους του κόσμου, αλλά μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα προβλήματα τριών ηπείρων», ζητώντας συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων, χρειάζεται αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων για να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων».

Η ενεργειακή πολιτική, οι υποδομές και η Καβάλα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την κλιματική αλλαγή που έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας και το γεγονός ότι αποτελεί πρόβλημα με δύσκολη εξίσωση. Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «στον προβληματισμό της συνόδου μας αξίζει να ενσωματωθεί και η κρίσιμη παράμετρος της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί κλειδί για πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν. Καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα, πιστή στην Συμφωνία των Παρισίων, έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Στον ΟΗΕ παρουσίασα το σχέδιό μας για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028».

«Αιχμή της στρατηγικής μας για την ενέργεια στην Ελλάδα, οι υποδομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργό τονίζοντας πως «μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη αλλάζουν το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και δημιουργούν νέες προοπτικές».

Σχετικά δήλωσε πως «με το πνεύμα αυτό προωθούμε στην Ελλάδα την ενεργειακή μας πολιτική με αιχμή της τις υποδομές. Γιατί ακριβώς αυτές αποτελούν κέντρο αλληλοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης: Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίες, μεταφέρουν τεχνογνωσία, αλλά και προσφέρουν στους άλλους επενδυτικούς τομείς δύο πολύ κρίσιμα ανταγωνιστικά στοιχεία: τη φθηνή και προσιτή ενέργεια και τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών».

Όπως ανέφερε, το ύψος των συγκεκριμένων επενδύσεων για την εξαετία 2019- 2025 ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ, καθώς προωθούνται οι ενεργειακές διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Βουλγαρία, προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ, κατασκευάζεται ο αγωγός για τη μεταφορά αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω Κύπρου, με ύψος επένδυσης 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα προωθούνται δύο μεγάλα έργα: το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας μετατρέπεται, τώρα, σε υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, με προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ και στην Αλεξανδρούπολη ιδρύεται σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, που θα απαιτήσει κεφάλαια 650 εκατομμυρίων ευρώ.