Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για Μεταναστευτικό: Ανέφικτη η μεταφορά της δομής σε άλλον χώρο

Συμφώνησαν ότι... δεν διαφωνούν-Ποια αιτήματα προτάσσονται στο άτυπο ψήφισμα-«Διαχωρίστηκε» το θέμα της αξιοποίησης του Ασημακοπούλου και του Σχεδίου Περιγιαλίου-Νόμιμες οι εργασίες στη δομή-Η εισήγηση του δημάρχου Καβάλας

Μετά από περίπου 3 ώρες ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2019 η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με θέμα το Μεταναστευτικό και την κατάσταση στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και την αξιοποίηση του, μετά από το κοινό αίτημα το οποίο υπέβαλαν οι επικεφαλής των συνδυασμών «Ο Τόπος της Ζωής μας» Μάκης Παπαδόπουλος, «Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση» Βαγγέλης Παππάς και «Συνεργασία για την Καβάλα» Νίκος Ξανθόπουλος.

Πριν από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης κατά την εισήγησή του έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό του Μεταναστευτικού στην Καβάλα, ενώ αναφορικά με τις «εφικτές και ανέφικτες» ενέργειες από εδώ και πέρα, τόνισε ότι είναι αδύνατη η μεταφορά της δομής των προσφύγων στο Ασημακοπούλου σε άλλον χώρο στον δήμο Καβάλας και ότι είναι νόμιμες οι εργασίες που έγιναν στη δομή, ενώ δήλωσε ότι θα επιμείνει με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία ώστε να τηρηθεί η υπόσχεση Χρυσοχοΐδη για την απομάκρυνση των προσφύγων, να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του Περιγιαλίου, αλλά και να έρθει το πρώην στρατόπεδο στα «χέρια» του δήμου Καβάλας, εκμεταλλευόμενος -όπως είπε- και την παρουσία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου είναι άλλο θέμα, όπως άλλο θέμα είναι και το θέμα της εφαρμογής του Σχεδίου Περιγιαλίου, για το οποίο, όπως είπε, υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες -όπως η εισφορά σε δήμους από τους δημότες- οι οποίες πρέπει να διεκπεραιωθούν.

Τον λόγο έλαβαν και εκπρόσωποι της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες για την Αλληλεγγύη» οι οποίοι τόνισαν μεταξύ άλλων ότι το Μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύνεση και νηφαλιότητα και όχι με φοβικές εξάρσεις.

Στο τέλος της συνεδρίασης οι κ. κ. Μάκης Παπαδόπουλος και Βαγγέλης Παππάς ζήτησαν ψηφοφορία η οποία δεν έγινε, ωστόσο υπήρξαν κάποιες τροποποιήσεις στο κείμενο των τριών παρατάξεων -μετά από παρεμβάσεις του κ. Μουριάδη- εν είδει άτυπου «ψηφίσματος».

Αναλυτικά η εισήγηση του δημάρχου Καβάλας

Το Μεταναστευτικό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας. Όπως σωστά λέει συχνά ο κ. Ποτόλιας, η επεκτατική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων έχουν φέρει την προσφυγιά. Η χώρα μας βρέθηκε να διαχειριστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα, τα νησιά μας έχουν καταστραφεί. Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη, όλοι οι δήμοι πρέπει να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Όλες οι Περιφέρειες ανοίγουν στρατόπεδα σε διάφορα σημεία της χώρας.

Εμείς έχουμε την ατυχία να είμαστε σε μια Περιφέρεια που Ξάνθη και Κομοτηνή δεν μπορούν να δεχθούν πρόσφυγες. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι δήμοι που πρέπει να πάρουν αυτό το βάρος. Η δομή της Καβάλας φιλοξένησε αρχικά 450 άτομα και θα διεκδικήσουμε ξανά τα χρήματα που δεν μας έδωσε το κράτος.

Οι εργασίες στο Ασημακοπούλου ολοκληρώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αποδείχτηκε ότι το κομμάτι που έγιναν οι εργασίες ήταν μεν δικό μας, αλλά δεν είχε προλάβει να εγγραφεί στο Κτηματολόγιο και έτσι δεν έγιναν τα Ασφαλιστικά Μέτρα, διότι όταν υπάρχει ένας τοίχος, δεν παίρνεις φόρα να περάσεις τον τοίχο, αλλά βρίσκεις τρόπο να περάσεις πάνω από τον τοίχο. Άρα ήταν νόμιμες οι εργασίες. Απαντώ στα περί μυστικής διπλωματίας και στο ότι δώσαμε νερό.

Ακούστηκε ότι δεν αντιδράσαμε, γιατί εγώ είπα εν τη αφελεία μου ότι θα παρατάξουμε τα απορριμματοφόρα. Ο πρώτος που ήρθε σε επαφή μαζί μου ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι οι νέοι πρόσφυγες θα ήταν 350 και μάλιστα θα ήταν οικογένειες, όχι ασυνόδευτα παιδιά. Μου υποσχέθηκε ότι οι απελάσεις θα γίνονται νωρίτερα πλέον με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε και ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των προσφύγων. Εμείς στο Τεχνικό Πρόγραμμα θα βάλουμε έργα οδοποιίας που θα φτάνουν μέχρι το στρατόπεδο για να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση.

Πηγαίνω αρκετά βράδια στο στρατόπεδο και έχω δει τις αστυνομικές περιπολίες. Καταλαβαίνω την ανασφάλεια των πολιτών. Έχω επαφή με το στρατόπεδο και ξέρω τι γίνεται. Κάποια στιγμή που έμαθα ότι θα ερχόταν 500 άτομα επικοινώνησα με τον υπουργό και του είπα ότι δεν είναι δυνατόν να κάνει πράγματα πίσω από την πλάτη των δημάρχων.

Αυτό που σχεδιάζω να κάνω είναι να υπάρχει συχνή επαφή με τους ανθρώπους μέσα, να συμμετέχουμε στις συσκέψεις. Θα ζητήσω με επιστολή μου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των προσφύγων.

Πώς αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες; Τους αντιμετωπίζουμε ως μιάσματα που ήρθαν να αλώσουν τη χώρα μας και να την κάνουν μουσουλμανική; Και ο Μητροπολίτης μας μίλησε για την αγάπη των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Όσο για χώρο εκτός αστικού ιστού, σας λέω ότι δεν μπορούμε καν να βρούμε χώρο για να κάνουμε κυνοκομείο. Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές, να μην τρομάζουμε τον κόσμο. Αν κάποιοι καίγονται για τον κόσμο, ας κάνουν περιπολίες μέσα στο στρατόπεδο.