Θέμης Καλπακίδης: Η υποβάθμιση του πρώην Δήμου Φιλίππων δεν έχει προηγούμενο!

Η Καπναποθήκη Κούφλερ, οι αρχαιότητες των Φιλίππων, οι σκοπιμότητες υποβάθμισης της τοπικής κοινωνίας και μια «λάθος» συνένωση

Στον απόηχο της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού στην Καβάλα, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πασχαλίδης κατέθεσε γραπτό αίτημα στο Υπουργείο να παραχωρηθεί η Καπναποθήκη Κούφλερ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων έτσι ώστε να στεγαστούν εκεί οι «άστεγες» αρχαιότητες των Φιλίππων.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο δημοτικός σύμβουλος της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Θέμης Καλπακίδης «ξεσπαθώνει» κατά της πρακτικής που «θέλει», όπως υποστηρίζει, την περαιτέρω υποβάθμιση του πρώην Δήμου Φιλίππων.

Ο κ. Καλπακίδης χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο μεταφοράς αρχαιολογικών ευρημάτων από τους Φιλίππους στην Καβάλα ως μια κίνηση που «ξεχειλίζει το ποτήρι της απαξίωσης», επισημαίνει ως «λάθος» την καλλικρατική συνένωση Καβάλας-Φιλίππων και κάνει λόγο για σκοπιμότητα υποβάθμισης των Φιλίππων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Καλπακίδη.

«Μετά από όλα αυτά που ακούμε και συμβαίνουν στο Δήμο Φιλίππων (θα συνεχίσω να τον λέω Δήμο) και τη συνένωση με τον Δήμο Καβάλας διαπιστώνουμε καθημερινά και άσχετα με το τι λέγεται προεκλογικά ότι η υποβάθμιση του πρώην Δήμου Φιλίππων δεν έχει προηγούμενο. Τα παραδείγματα πολλά!! Αυτό όμως που ξεχειλίζει το ποτήρι της απαξίωσης είναι η προσπάθεια που γίνεται να μεταφερθεί (έστω και με υπερβολή) ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στην Καβάλα. Δε φτάνει που οι αρμόδιοι επέλεξαν να θάψουν τα μνημεία μέσα στους οικισμούς των Φιλίππων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει ανάδειξη τους και επισκεψιμότητα, τώρα θέλουν να πάρουν και αυτά που υπάρχουν για να τα πάνε στην Καβάλα!

Το κτίριο ΚΟΥΦΛΕΡ να το διεκδικήσει ο Δήμος Καβάλας και να το εκμεταλλευτεί π.χ αθλητικό, πολιτιστικό κέντρο ή για διαμερίσματα για να έχει έσοδα. Ο αρχαιολογικός όμως χώρος των Φιλίππων που εντάχθηκε στην UNESCO βρίσκεται στο Δήμο ΦΙΛΙΠΠΩΝ και εδώ πρέπει να αναδεικνύονται τα ευρήματα, στον φυσικό τους χώρο! Όχι να φιλοξενούνται στην Καβάλα. Υπάρχουν κτίρια στους Φιλίππους που μπορούν να μετατραπούν σε εργαστήρια, ξενώνες για φιλοξενία, χώρους διδασκαλίας και ότι άλλο χρειάζεται προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα ευρήματα αν υπάρχει πραγματικά θέληση ανάδειξης. Τέλος, αυτά που μαθαίνουμε από ντόπιους αρχαιολόγους δεν είναι πολύ ευχάριστα και ο Δήμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για μας εξηγήσει η Αθήνα τι ακριβώς γίνεται.

Από αυτά που συμβαίνουν μέχρι τώρα αποδεικνύεται αφενός ότι ήταν λάθος η συνένωση και αφετέρου υπήρχε σκοπιμότητα για την υποβάθμιση του τόπου μας. Η τοπική κοινωνία υπέστη τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις χωρίς να έχει τα οποία οφέλη. Αυτό δεν το ανεχόμαστε πια και αυτό θα το αλλάξουμε»!

Θεμιστοκλής Καλπακίδης
Δημοτικός Σύμβουλος ΚΑΠ