Ένας χρόνος πανδημίας και κανένα μέτρο προστασίας της υγείας για τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας και Θάσου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου της πανδημίας

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Καπνεργάτη στο την Πέμπτη στις 18.30 απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας και Θάσου.

Με την ευκαιρία του ενός χρόνου από την έναρξη της πανδημίας τονίζει ότι υπάρχει πλέον η πείρα και η γνώση ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα στο σωματείο έρχονται αποτέλεσμα και νίκες.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας και Θάσου:

«Είμαστε εδώ και 1 χρόνο εκτεθειμένοι στην πανδημία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας»

«Ένας χρόνος πανδημίας και κανένα μέτρο προστασίας της υγείας. Από τη μια μέτρα ενίσχυσης της μεγαλοεργοδοσίας και από την άλλη αντιλαικά αντιεργατικά μέτρα και καταστολή.

Φτάνει ως εδώ όλοι στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 18.30 στην Πλατεία Καπνεργάτη.

Συνάδελφε, είμαστε εδώ και 1 χρόνο εκτεθειμένοι στην πανδημία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , με κλειστά μαγαζιά, κλειστά σχολεία και σχολές, μη προσβάσιμες υπηρεσίες και ταυτόχρονα μείωση προϋπολογισμού για την Υγεία με συνωστισμό στους μεγάλους χώρους εργασίας και στα μέσα μεταφοράς. Δόθηκαν στους μεγαλοεργοδότες φοροαπαλλαγές, μισθολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές, επιδοτήσεις και για εμάς Ανεργία, Ανασφάλεια, Αναστολές και Επιδόματα πείνας. Όσοι δουλεύουν αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Τα ζούμε και στην περιοχή μας. Η σεζόν που έρχεται θα είναι δύσκολη.

Πολλοί εποχικοί δεν πρόκειται να βρουν δουλειά γιατί πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν. Γίνονται αλλαγές συμβάσεων και ωραρίων που δεν είναι προσωρινές, αλλά ήρθαν για να μείνουν. Κάποιοι εργαζόμενοι δουλεύουν με πίεση κα υπερωρίες και κάποιοι βλέπουν μπροστά τους το λουκέτο και την ανεργία. Οι συνάδελφοι από τις τουριστικές σχολές έμειναν χωρίς πρακτική και θα κλιθούν να δουλέψουν με ψίχουλα, χωρίς εμπειρία από τις σχολές τους. Η πίεση για εύρεση πρακτικής είναι μεγάλη καθώς πέρυσι η σεζόν ήταν μικρή και δεν είχαν την ευκαιρία να βρουν δουλειά. Οι διανομείς στο lockdown έγιναν περιζήτητοι και πλέον τους ασφαλίζουν για να έχουν άδεια κυκλοφορίας. Οι συνθήκες και η πίεση όμως χειροτέρεψαν καθώς δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια σε οποιαδήποτε καιρική συνθήκη και μ’ αυτά θα πρέπει να συντηρήσουν και το μηχανάκι τους. Καθημερινά μετράμε ατυχήματα και κάποια δυστυχώς καταλήγουν θανατηφόρα. Φτάνει Πια!

Συνάδελφοι, μην περιμένετε να βρεθεί ‘σωτήρας’. Φάνηκε ξεκάθαρα ο ρόλος της ομοσπονδίας που από την πρώτη στιγμή ‘έτρεξε’ να συνεργαστεί με το υπουργείο και τη μεγαλοεργοδοσία για όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που ψήφισαν .Ο καιρός που έρχεται μας φέρνει αντιμέτωπους με την κατάργηση του 8ώρου και του 5μέρου με τα 2 συνεχόμενα ρεπό που δικαιούμασταν, την απλήρωτη υπερωρία, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, το τσάκισμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Όλα όσα προετοίμαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, βρήκε πρόσφορο έδαφος η τωρινή και αξιοποιώντας τα lockdown τα περνάει με νόμους.

Έχουμε πλέον την πείρα και ξέρουμε ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα στο σωματείο έχουμε αποτέλεσμα και φέρνουμε νίκες. Από τον αγώνα μας κερδίσαμε την ακύρωση παράνομων απολύσεων, το εποχικό επίδομα με 50 ένσημα, τις αναστολές χωρίς προϋποθέσεις ημερομηνιών, την παράταση των επιδομάτων ανεργίας με ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την αποτροπή της τρομοκρατίας σε χώρους δουλειάς, την προστασία της εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας.

Όλοι στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο!

Διεκδικούμε:

  • Δικαιώματα στην Υγεία
  • Κλαδική Σύμβαση Εργασίας
  • Την Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις
  • Επιδόματα Ανεργίας χωρίς προϋποθέσει στα 600€
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα test στους χώρους εργασίας
  • Δικαίωμα στην Απεργία
  • Το άνοιγμα όλων των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας
  • Να αποσυρθούν το αντεργατικό έκτρωμα που προβλέπει 10ωρη δουλειά και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος

Όλοι στον αγώνα για τη ζωή, ενάντια στην καταστολή!

Κανένας μόνος του! – Κάτω από τη μάσκα μας έχουμε φωνή»!