Μανώλης Κοττάκης: Προσοχή! Οι Τούρκοι έχουν βάλει στο «μάτι» το Imaret! [ηχητικό]

Σε συνέντευξή του ο δημοσιογράφος προειδοποιεί για τους «ευσεβείς πόθους» των γειτόνων μας και συνιστά εγρήγορση από όλους για τον κίνδυνο το πρόβλημα της μειονότητας να μεταφερθεί «μια πόλη... δυτικότερα»!

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση στην Καβάλα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ [διαβάστε αναλυτικά εδώ], ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης παραχώρησε συνέντευξη στο ALPHA Radio 88.6 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ιωάννου, «ανοίγοντας» θέμα… Imaret!

Χαρακτηριστικά, ο Διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας ΕΣΤΙΑ δήλωσε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι Τούρκοι θέλουν διακαώς να επισκεφθούν την Καβάλα σε αυτήν τη συγκυρία γιατί, μεταξύ άλλων, έχουν βάλει στο «μάτι» το ιστορικό μνημείο εδώ και καιρό…

Επίσης, ο κ. Κοττάκης αποκάλυψε ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε υπάρξει και συμφωνία μεταξύ του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μόρσι με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για… ανταλλαγή του Imaret της Καβάλας με κάποια άλλη ιδιοκτησία στην Αίγυπτο.

Ακούστε τις δηλώσεις Κοττάκη για τις τουρκικές βλέψεις, την Καβάλα και το Imaret:

Τα μυστικά του Ιμαρέτ

Την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, μια ημέρα πριν την ελληνοτουρκική συνάντηση στην Καβάλα η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, στο Imaret, αλλά στο ξενοδοχείο Lucy, ο Μανώλης Κοττάκης υπογράφει άρθρο με τον τίτλο «Τα μυστικά του Ιμαρέτ!» στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Αύριο 29 Μαΐου -ωραία ημερομηνία επιλέξατε, αγαπητοί- επισκέπτεται την Καβάλα ο Τούρκος υφυπουργός αρμόδιος για την οικονομική συνεργασία κ. Ονάλ προκειμένου να συναντήσει εκεί τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την ακριτική αυτή πόλη της χώρας μας. Υποτίθεται ότι θα συζητήσουν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή είναι από τις σπάνιες, αν όχι η πρώτη φορά, που Τούρκος αξιωματούχος ζητά και ελληνική κυβέρνηση δέχεται το αίτημα να κάνει στάση στην Καβάλα. Δεν είναι τυχαία πόλη για τους Τούρκους η Καβάλα. Έχουν μεγάλο καημό για το Ιμαρέτ. Διότι, αν τυχόν ποτέ πέσει στα χέρια τους έπειτα από συνεννόηση με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, θα αποκτήσουν τέμενος με θέα το λιμάνι της πόλης! Εις περίοπτον θέσιν, που λέει και το λήμμα. Και την επιθυμία τους αυτή την έχουν εκφράσει εμπράκτως. Επί προεδρίας Μόρσι είχε συναφθεί καταρχήν συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου να παραχωρηθεί το Ιμαρέτ στην Τουρκική Δημοκρατία έναντι κάποιας άλλης ανταπόδοσης που θα έκανε η Αγκυρα στην Αίγυπτο! Η συμφωνία αυτή, την οποία είχε επιδιώξει ο Ερντογάν μετά πάσης μυστικότητος κάτω από το τραπέζι, δεν ολοκληρώθηκε και δεν υλοποιήθηκε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι εγκατέλειψαν ποτέ τα σχέδιά τους. Τζαμί στην Καβάλα στην ιδιοκτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας σημαίνει ότι το πρόβλημά μας στη Θράκη μετακινείται μία πόλη ανατολικότερα! Τζαμί στην Καβάλα, όπου γεννήθηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή Λυδία και άφησε ίχνη από τη μεγάλη πορεία του ο Απόστολος Παύλος, είναι για τους Τούρκους μεγάλη υπόθεση. Θυμίζω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επέμεινε να ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αγκυρα για το τέμενος Βαγιαζήτ στον Εβρο, για το Γενή Τζαμή και το Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη και ποιος ξέρει, μπορεί, ίσως να είχε στο μυαλό του και το αιγυπτιακό Ιμαρέτ. Για τον Τούρκο πρόεδρο άλλωστε το Ιμαρέτ κακώς παραχωρήθηκε στους Αιγυπτίους. Με βάση τον ισλαμικό νόμο, δικό τους βακούφιο το θεωρεί (δεν είναι της στιγμής οι λεπτομέρειες). Ο συνδυασμός νεοοθωμανισμού και υπερανάδειξης της τουρκικής ταυτότητας του συνόλου της μειονότητας της Θράκης είναι για τον Ερντογάν η ιδανική συνταγή για να κρατά ψηλά στην ατζέντα τον αλυτρωτισμό του και να διατηρεί σε εγρήγορση εξτρεμιστικούς μουσουλμανικούς πυρήνες της περιοχής της Θράκης.

Σας αποκαλύπτω σήμερα όλα αυτά -στους παροικούντες είναι πράγματα γνωστά-, γιατί δεν καταλαβαίνω την επιλογή της κυβέρνησης να αποδεχθεί συνάντηση με Τούρκο αξιωματούχο στην Καβάλα. Είναι ήδη ακατανόητη η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στον Τσαβούσογλου να περιοδεύσει και να κάνει σόου στη Θράκη -προτού έλθει στην Αθήνα μάλιστα-, τώρα προστίθεται και αυτό. Δεν θέλει πολύ να γίνει η ζημιά. Να ζητήσει δηλαδή αθώα ο κύριος Ονάρ ξενάγηση στο Ιμαρέτ. Κύριε Φραγκογιάννη, ακούμε ότι χαίρετε της εκτιμήσεως του πρωθυπουργού για τις τεχνοκρατικές σας ικανότητες. Είναι ώρα να δείξετε και τις διπλωματικές. Αν υπάρχουν.

ΥΓ.: Για την ιστορία, το Ιμαρέτ είναι αγαπημένος προορισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν επισκέπτεται την Καβάλα με τη σύζυγό του Μαρέβα. Εκεί καταλύει συνήθως.