Αμερικανικά άρματα μεταφέρονται στην Ξάνθη από τη Ρουμανία [βίντεο]

Γιατί μεταφέρονται αμερικανικές δυνάμεις στο Πετροχώρι της Ξάνθης-Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η μετακίνηση στρατιωτικού υλικού δεν έχει σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ερωτηματικά προκάλεσε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο facebook αργά το βράδυ της Δευτέρας 7 Μαρτίου 2022 από το Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας με νταλίκες να μεταφέρουν άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα άρματα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εμφανίστηκε στο γειτονικό προς τον Έβρο Σβίλενγκραντ μεταφέρεται από τη Ρουμανία και ανήκει στις δυνάμεις των ΗΠΑ που μετέχουν στο ΝΑΤΟ. Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022  μέσω του Ορμενίου θα μεταφερθούν στην Ελλάδα και αφού περάσουν όλο το Νομό Έβρου θα φτάσουν στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

Εκεί θα πάρουν μέρος σε κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή και μηχανοκίνητων μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 18 Μαρτίου 2022. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που γίνονται παρόμοιες ασκήσεις στο Πετροχώρι, αφού τα τελευταία χρόνια συχνά συμβαίνει αυτό, στο πλαίσιο της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ η οποία υπεγράφη την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία νέων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης [διαβάστε εδώ σχετικά].

Αφού ολοκληρωθούν οι ασκήσεις, όλα αυτά τα άρματα θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα φορτωθούν στο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο Liberty Passion το οποίο θα καταπλεύσει από 19 έως 21 Μαρτίου 2022 (στις 18 Μαρτίου αναμένεται να μπει στο Αιγαίο), κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές ως τώρα στην Αλεξανδρούπολη [διαβάστε εδώ για τον κατάπλου του αμερικανικού μεταγωγικού ENDURANCE Vehicles Carrier το οποίο μετέφερε στρατιωτικό υλικό για τις αμερικανικές δυνάμεις στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης ATLANTIC RESOLVE 2020].

Το Liberty Passion έχει μεταφορική ικανότητα 20,3 χιλιάδες τόνους, βύθισμα 10 μέτρα, μήκος 199,98 μέτρα και πλάτος 32,3 μέτρα. Mπορεί να μεταφέρει άρματα μάχης Μ1 Abrams, ΤΟΜΑ M2 Bradley, οχήματα υποστήριξης κλπ.

Πάντως, όλα αυτά ήταν προγραμματισμένα να συμβούν πολύ καιρό πριν και δεν αποφασίστηκαν, ούτε έχουν σχέση με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Evros-news.gr και επιβεβαιώνουν και άλλες πηγές.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στο «τραπέζι» των αμερικανικών σχεδιασμών είχε πέσει η αξιοποίηση της βάσης της Σούδας, αλλά και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει στις 24 Ιανουαρίου 2022 στενός συνεργάτης του Μπάιντεν, Μάικλ Κάρπεντερ, μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» [διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ].

Δείτε βίντεο από τη μεταφορά των αρμάτων