Δήμος Ζαχαριάδης: Δε μασάμε-δώσαμε! Έχουμε εμπειρία και αγωνιζόμαστε

Ανακοίνωση-αποτίμηση της χρονιάς που έφυγε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Καβάλας

Την αποτίμηση της χρονιάς που έφυγε και την αποφασιστικότητα των συνταξιούχων να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, παρουσιάζει με ανακοίνωση του ο Δήμος Ζαχαριάδης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Καβάλας τονίζει ότι ένας είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν οι συνταξιούχοι μαζί με τους εργαζόμενους. Το δρόμο του αγώνα και της καταδίκης όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και ευθύνονται για τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 13 χρόνια.
Η ανακοίνωση του Δήμου Ζαχαριάδη αναφέρει: «Έφυγε μια ακόμη αγωνιστική χρονιά κι έρχεται καινούργια εξίσου αγωνιστική και δυναμική. Κανένα από τα αιτήματά μας δε λύθηκε, συνεπώς πρέπει να τα διεκδικήσουμε εκ νέου μέχρι την τελική νίκη.

Οι συντ/χοι με τις κινητοποιήσεις το 2022 καταγγείλαμε την συνεχόμενη υποβάθμιση της ζωής μας και την κοροϊδία της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 13 χρόνων. Όλα αυτά τα χρόνια κλέβουν από του συντ/χους 8,5 δις το χρόνο και δωρίζουν φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και τις πολυεθνικές.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατασκευάσει το δικό της άλλοθι, εκλογές γαρ, ανακοινώνοντας αυξήσεις στις συντάξεις και τελευταία την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η προσπάθειά της αυτή πέφτει στο κενό γιατί δεν μπορεί με πληθωρισμό στο 12% να σου δίνει 7,78% και να το βαφτίζει αύξηση.
Όπως στο κενό πέφτουν τα διάφορα pass και voucher και η τελευταία κοροϊδία με τα λεγόμενα food pass, ενώ απορρίπτει το αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Απορρίπτει την επαναφορά της 13ης  – 14ης σύνταξης και τις αυξήσεις σε συντάξεις.
Οι συντ/χοι δε «μασάμε». Έχουμε εμπειρία, έχουμε γνώση, γι αυτό είμαστε στους δρόμους.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα:
A.
*   Η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται και αυξάνεται.
*   Η ενεργειακή φτώχεια επίσης.
* Παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη χαράματα-παλιά τέτοιες ώρες έπαιρναν τους φυλακισμένους για εκτέλεση.
*   Υγεία και φάρμακα θα είναι πολυτέλεια για τους πολλούς και μόνο για τους έχοντες.

Β.
* Από τις υποσχόμενες «αυξήσεις» αποκλείονται εκ προοιμίου κοντά στο 1 εκ. συντ/χοι σε σύνολο 2.5 εκ. συντ/χων που δε θα δουν ούτε 1 ευρώ, επειδή παραμένει σε ισχύ η «προσωπική διαφορά» του Νόμου Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει η ΝΔ, που όχι μόνο δεν κατάργησε, αλλά αξιοποιεί για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική σε βάρος των συντ/χων.

  • Αρνητική είναι επίσης η κυβέρνηση στην επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, δηλ. των δώρων.
  • Στις επικουρικές συντάξεις δεν προβλέπεται αύξηση.
  • Η ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μειωμένη κατά 243 εκ. ευρώ.

Και επειδή κάποιοι θα δουν ελάχιστες αυξήσεις είναι σίγουρο ότι θα τις χάσουν αμέσως αφού με τον προϋπολογισμό του 2023 αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα κατά 2 δις ευρώ, που θα προέλθουν κι αυτά για μια ακόμη φορά από τους μισθωτούς και τους συντ/χους. Βλέπετε η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα οικειοθελούς φορολόγησης στις πολυεθνικές και στους εφοπλιστές. Μέχρι τώρα τα έσοδα από την φορολογία προέρχονταν από τα λαϊκά στρώματα 95% και μόνο 5% από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ένας άλλος παράγοντας που εξανεμίζει τις συντάξεις μας είναι οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τους δυο νέους νόμους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κ. Υγείας, προσωπικό γιατρό) και με τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας (λειτουργία νοσοκομείων).

Γι αυτό ένας είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουν οι συντ/χοι μαζί με τους εργαζόμενους. Το δρόμο του αγώνα και της καταδίκης όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν και ευθύνονται για τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία 13 χρόνια. Να μη γελιόμαστε καμιά εναλλαγή κυβέρνησης δεν θα φέρει αποτέλεσμα, τη στιγμή που η πείρα δείχνει ότι κάθε νέα κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη, γιατί στηρίζει τα αντιλαϊκά της μέτρα σε αυτά της προηγούμενης».