Μακάριος Λαζαρίδης: Τι συμβαίνει στη δομή της Καβάλας, κύριε Καιρίδη;

Κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ για το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» και την περίεργη κινητικότητα που υπάρχει εκεί το τελευταίο διάστημα

Την ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων της περιοχής του Περιγαλίου στην οποία βρίσκεται η δομή προσφύγων και μεταναστών και οι οποίοι καθημερινά γίνονται μάρτυρες σοβαρών περιστατικών κυρίως έξω από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», μετέφερε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, με θέμα: «Περίεργη κινητικότητα στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό, θέτοντας του την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης της συγκεκριμένης δομής, ο κ. Λαζαρίδης περιγράφει καταγγελίες «τουριστικά λεωφορεία να καταφτάνουν γεμάτα από επιβάτες στη δομή, κυρίως βραδινές ώρες και να αναχωρούν από αυτές άδεια. Εύλογες είναι οι απορίες που προκύπτουν σχετικά με την προέλευση των ατόμων που εισέρχονται στο χώρο και την προοπτική παραμονής τους σε αυτόν», τονίζει.

Δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα, να έχει εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και να γνωρίσει τις μελλοντικές κυβερνητικές προθέσεις για το χώρο, ο κ. Λαζαρίδης ερωτά τον Υπουργό τι ακριβώς συμβαίνει στη δομή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», ποια η σημερινή της κατάσταση, καθώς και από που προέρχονται και πόσοι είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε αυτήν.

Παράλληλα, ζητά να μάθει αν είναι στις προθέσεις του κ. Καιρίδη να κλείσει τη  δομή και αυτή να επιστραφεί προς αξιοποίηση στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: Τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δ. Καιρίδη

Θέμα: Περίεργη κινητικότητα στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου»

Στις 10 Ιουλίου 2023, κατά τη συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο με αφορμή την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, πέρα από τις ευχές μου για επιτυχία στο έργο σας, σας έθεσα την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από το πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».

Μια δομή που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης της Καβάλας, εδώ και πάνω από μια επταετία, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Όπως σας εξήγησα, οι συνθήκες πλέον το επιτρέπουν και πραγματικά μπορεί και πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, έτσι ώστε ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες της Καβάλας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην κατοχή του οποίου ανήκει πλέον το 50% του στρατοπέδου.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η ανησυχία και ο προβληματισμός των κατοίκων της περιοχής του Περιγιαλίου, όπου βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο, εντείνεται, καθώς καθημερινά γίνονται μάρτυρες σοβαρών περιστατικών που λαμβάνουν χώρα κυρίως έξω από τη δομή φιλοξενίας.

Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο τουριστικά λεωφορεία να καταφτάνουν γεμάτα από επιβάτες στη δομή, κυρίως βραδινές ώρες και να αναχωρούν από αυτές άδεια.

Εύλογες είναι οι απορίες που προκύπτουν σχετικά με την προέλευση των ατόμων που εισέρχονται στο χώρο και την προοπτική παραμονής τους σε αυτόν.

Με δεδομένο ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα, να έχει εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και να γνωρίσει τις μελλοντικές προθέσεις σας για το χώρο,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Τι ακριβώς συμβαίνει στη δομή του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» και ποια η σημερινή της κατάσταση;
  2. Από που προέρχονται και πόσοι είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε αυτήν;
  3. Προτίθεστε κάποια στιγμή να κλείσετε τη συγκεκριμένη δομή και αυτή να επιστραφεί προς αξιοποίηση στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες και, αν ναι, μπορείτε να εκτιμήσετε το χρόνο που θα γίνει αυτό;