Μακάριος Λαζαρίδης: Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ευκαιρίες και προοπτική. Όχι από τη χειραγώγηση που κλείνει ορίζοντες

«Nα καταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις πιο ειλικρινείς»: Η ομιλία του βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ως «ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Γιατί είναι μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια να καλύψουμε το χάσμα από την Ευρώπη. Έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των πολιτών μας. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε.

Το παρόν νομοσχέδιο, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «έρχεται να απαντήσει στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, θωρακίζοντας το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Είναι αυτά που εμποδίζουν από τη μια πλευρά τους εργαζομένους να εργαστούν σε μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας και από την άλλη περιορίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσελκύσουν περισσότερους εργαζόμενους και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές».

Ο κ. Λαζαρίδης απάντησε και σε «κάποιους που έρχονται να μιλήσουν δήθεν για εργασιακό μεσαίωνα. Να κραυγάσουν για κατάργηση των δικαιωμάτων του εργαζομένου. Ποιοι; Αυτοί που σήμερα στο πλαίσιο των εσωτερικών τους εκκαθαρίσεων, ομολογούν ότι το 2017 -γιατί έχει γίνει πολύ συζήτηση γι’ αυτό- απελευθέρωσαν τις ομαδικές απολύσεις… Ε λοιπόν, φτάνει με τους εργατοπατέρες άλλων εποχών. Η Ελλάδα του 2023, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα του 2023, έχουν ανάγκη από ευκαιρίες και προοπτική. Όχι από τη χειραγώγηση που κλείνει ορίζοντες».

Επιδίωξη της Κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «να καταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις πιο ειλικρινείς. Πιο έντιμες, μακριά από υποκριτικές συμπεριφορές. Με τον εργαζόμενο απόλυτα προστατευμένο».

Διευκρίνισε δε ότι «δε θίγονται τα θεσμοθετημένα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας. Αυτά πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Έτσι, εντός ενός 24ώρου επιτρέπεται μόνο μια πλήρης απασχόλησή και εφόσον επιθυμεί κάποιος, μια μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο. Δεν επηρεάζεται η 40ωρη και πενθήμερη εργασία».

Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι «είναι χρέος μας να το προχωρήσουμε, προς όφελος όλων: πρώτα απ’ όλα των ίδιων των εργαζομένων, ακολούθως των επιχειρήσεων και βεβαίως της εθνικής μας οικονομίας. Οι χρόνιες στρεβλώσεις και στον πολύπαθο τομέα της εργασίας θα αντιμετωπιστούν δραστικά».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Μακάριου Λαζαρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Μεταρρυθμίσεις, καθημερινότητα των πολιτών, άμβλυνση των ανισοτήτων.

Αυτό είναι το τρίπτυχο με το οποίο η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από τρεις μήνες, ανανέωσε τη συμφωνία αλήθειας με την ελληνική κοινωνία.

Το ηχηρό μήνυμα των εθνικών εκλογών Μαΐου και Ιουνίου ήταν η σαφής εντολή να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε το 2019. Να κάνουμε πράξη τις πολιτικές μας δεσμεύσεις, ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Αυτή η συμφωνία αλήθειας που υπεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό το μακρινό Σεπτέμβριο του 2016, ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε ένα δυναμικό συμβόλαιο θετικών πρωτοβουλιών για το καλύτερο αύριο όλων. Είναι ο πιστός μας οδηγός και με βάση αυτήν προχωράμε απρόσκοπτα στην υλοποίηση του προγράμματός μας.

Στόχος μας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η ανάπτυξη με περισσότερη ισότητα και δικαιοσύνη. Με εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Μία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι το παρόν νομοσχέδιο. Έρχεται να απαντήσει στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, θωρακίζοντας το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Είναι αυτά που εμποδίζουν από τη μια πλευρά τους εργαζομένους να εργαστούν σε μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας. Και από την άλλη περιορίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσελκύσουν περισσότερους εργαζόμενους και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.

Ασφαλώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση στηρίζει τον κόσμο της εργασίας. Το έχει κάνει και αρκετές άλλες φορές την τελευταία τετραετία ποικιλότροπα. Το έχει κάνει με τις τρεις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, το έχει κάνει με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το έχει κάνει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θωράκισε το οκτάωρο, το έχει κάνει με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μειώνοντας συνολικά τη φορολογία στην εργασία.

Και φυσικά, όπως και τότε, έτσι και τώρα κάποιοι έρχονται να μιλήσουν δήθεν για εργασιακό μεσαίωνα. Να κραυγάσουν για κατάργηση των δικαιωμάτων του εργαζομένου.

Ποιοι; Αυτοί που σήμερα στο πλαίσιο των εσωτερικών τους εκκαθαρίσεων και ξεκαθαρισμάτων, ομολογούν ότι το 2017 -γιατί έχει γίνει πολύ συζήτηση γι’ αυτό- απελευθέρωσαν τις ομαδικές απολύσεις. Διαβάζω μια ανάρτηση του κ. Στογιαννίδη Γρηγόρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης την περίοδο 2015-2019. Λέει λοιπόν: «Μια μέρα πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή τη συνάντηση απέδειξα στον σύντροφο Πρόεδρο τους ισχυρισμούς μου περί ομαδικών απολύσεων. Αφού άκουσε και τα επιχειρήματα της συντρόφισσας Υπουργού Αχτσιόγλου -γι’ αυτό μίλησα για εσωτερικά ξεκαθαρίσματα- συμφώνησε μαζί μου». Το καταθέτω στα πρακτικά για να μην υπάρχουν αμφιβολίες.

Ε λοιπόν, φτάνει με τους εργατοπατέρες άλλων εποχών. Η Ελλάδα του 2023, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα του 2023, έχουν ανάγκη από ευκαιρίες και προοπτική. Όχι από τη χειραγώγηση που κλείνει ορίζοντες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για την πατρίδα μας λόγω της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνάδει και με την επιστροφή όλων αυτών που ο κόσμος της εργασίας δικαιούται να έχει.

Επιδίωξή μας να καταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις πιο ειλικρινείς. Πιο έντιμες, μακριά από υποκριτικές συμπεριφορές. Με τον εργαζόμενο απόλυτα προστατευμένο.

Το νομοθετικό πλαίσιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί υποχρέωσή μας με βάση σχετική κοινοτική οδηγία. Δεν το γνωρίζετε εσείς που διαφωνείτε; Δεν θέλετε να υιοθετήσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία; Αν δεν το θέλετε, πείτε το, για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός.

Στοχεύει άμεσα στην ενδυνάμωση της θέσης του, στην στοχευμένη αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στην καταπολέμηση των στρεβλώσεων και στον περιορισμό των γραφειοκρατικών και διοικητικών βαρών στην αγορά εργασίας.

Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται, πλέον, νόμιμα στον εργαζόμενο να συμπληρώνει το εισόδημά του με μία δεύτερη δουλειά μερικής απασχόλησης.
Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όλοι όσοι αντιδράτε, φαίνεται να σας ενοχλεί. Γιατί; Θα υποδείξετε εσείς -προφανώς ούτε εμείς- στους εργαζόμενους αν θέλουν να βελτιώσουν τα οικονομικά της οικογένειάς τους για να δώσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους;

Την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να συνάπτει συμβάσεις που να αντιστοιχούν στο φόρτο της εργασίας.

Και αυτό, χωρίς σε καμία περίπτωση να αμφισβητείται το οκτάωρο ή η ανάπαυση των 11 ωρών, σύμφωνα με τα fake news που κυκλοφορούν, προς παραπληροφόρηση των πολιτών.
Όπως αυτά που κυκλοφορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, ότι θα ερχόταν η «κακιά» Νέα Δημοκρατία και θα καταργούσε το πενθήμερο και το οκτάωρο.

Έτσι και τώρα. Ξεκαθαρίζουμε μια και καλή ότι δεν θίγονται τα θεσμοθετημένα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας. Αυτά πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Έτσι, εντός ενός 24ώρου επιτρέπεται μόνο μια πλήρης απασχόλησή και, εφόσον επιθυμεί κάποιος, μια μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο. Δεν επηρεάζεται η 40ωρη και πενθήμερη εργασία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ας σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων εμπράκτως και όχι με λαϊκίστικες, υποκριτικές κορώνες.

Οι πολίτες μας έχουν δώσει την εντολή να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους υπερασπιζόμαστε. Όπως κάνει και το παρόν σχέδιο νόμου.

Είναι χρέος μας να το προχωρήσουμε, προς όφελος όλων: πρώτα απ’ όλα των ίδιων των εργαζομένων, ακολούθως των επιχειρήσεων και βεβαίως της εθνικής μας οικονομίας.

Οι χρόνιες στρεβλώσεις και στον πολύπαθο τομέα της εργασίας θα αντιμετωπιστούν δραστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σας καλώ όλους να συνταχθείτε με την κυβερνητική πρόταση και να ψηφίσετε θετικά.

Θα είναι ένα ακόμα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Γιατί είναι μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για να καλύψουμε το χάσμα από την Ευρώπη. Έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των πολιτών μας.

Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ!