Μακάριος Λαζαρίδης: Ο προσφυγικός Ελληνισμός επιτέλους βρήκε τη στέγη του

Η δήλωση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ με την ευκαιρία της παρουσίας του στα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ «Αγιά Σοφιά», στη Νέα Φιλαδέλφεια

Στα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στο γήπεδο της ΑΕΚ «Αγιά Σοφιά», στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρευρέθηκε, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης και έντονης νοσταλγίας, ξεναγήθηκε, μαζί με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, στο χώρο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, με εκθέματα που έχουν συλλεχθεί και συντηρηθεί για να «διηγηθούν» μνήμες και ιστορίες από τόπους που σε κάποιες αλλοτινές εποχές μεγαλούργησαν με το μόχθο και το πνεύμα τους οι Έλληνες, πριν εκδιωχθούν βιαίως από τα μέρη τους και το βιός τους.

Το Μουσείο δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του ηγέτη της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, με στόχο να καταδείξει την πανίσχυρη σύνδεση και τον άρρηκτο δεσμό της νεότερης ελληνικής Ιστορίας με την ιστορία της Ένωσης, η οποία σε λίγους μήνες θα συμπληρώσει έναν αιώνα ύπαρξης και πολυεπίπεδης προσφοράς στα δρώμενα της χώρας.

Η Ελλάδα, πλέον, απέκτησε, το πρώτο μουσείο που καλύπτει όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας. Ένα μουσείο για όλον τον προσφυγικό Ελληνισμό, ένα τοπόσημο που απουσίαζε από τη χώρα μας.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ενώ παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, οι Βουλευτές της ΝΔ Ζωή Ράπτη και Άγγελος Συρίγος, καθώς και πλήθος κόσμου.

Αμέσως μετά την τελετή, ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε:

«Τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού με “ταξίδεψαν” στη Σεβάστεια της Μικράς Ασίας, στη Σεβάστεια της αλησμόνητης πατρίδας του παππού μου Μακάριου.

Τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, σηματοδοτούν όχι μόνο για την ΑΕΚ, όχι μόνο για τον πρόεδρό της Δημήτρη Μελισσανίδη, όχι μόνο για τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά  συνολικά για τον Ελληνισμό, μια μεγάλη μέρα.

Ο προσφυγικός Ελληνισμός επιτέλους βρήκε τη στέγη του.

Το Μουσείο καλύπτει όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας: από τον Πόντο και την κεντρική Ανατολία έως τα μικρασιατικά παράλια και την ανατολική Θράκη.

Ένα μουσείο που ενώνει όλους τους Έλληνες.

Συγχαρητήρια στον Δημήτρη Μελισσανίδη που οραματίστηκε και υλοποίησε αυτό το μουσείο.

Η παρακαταθήκη του στο μεγαλείο του Ελληνισμού, τεράστια».