Μακάριος Λαζαρίδης: Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες για τις εγκαταστάσεις τους σε Διαλεχτό, Αβραμυλιά, Ξεριά και Μυρτόφυτο

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ για την αποζημίωση των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων πολιτών από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στις Δημοτικές Κοινότητες Διαλεχτού, Αβραμυλιάς και Ξεριά του Δήμου Νέστου και Μυρτoφύτου του Δήμου Παγγαίου, ζητά ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης φέρνει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποζημιώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, με θέμα: «Καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου 2023 στις Δημοτικές Κοινότητες Διαλεχτό, Αβραμυλιά και Ξεριά του Δήμου Νέστου και Μυρτόφυτο του Δήμου Παγγαίου της ΠΕ Καβάλας».

Όπως αναφέρει, «ενώ αρχικά υπήρξε ένας άμεσος και εξαιρετικός συντονισμός τόσο στην ολοκλήρωση των δηλώσεων ζημιάς όσο και στην ολοκλήρωση των πραγματογνωμοσυνών, σήμερα, οκτώ μήνες μετά, οι πολίτες των οποίων επλήγησαν οι εγκαταστάσεις, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Και αυτό τη στιγμή που σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, οι οποίες την ίδια χρονική στιγμή είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές, έχουν δοθεί ήδη προκαταβολές της τάξης του 50%».

Ο κ. Λαζαρίδης ερωτά τον Υπουργό πού οφείλεται η σημαντική αυτή καθυστέρηση που έχει προκαλέσει στους πληγέντες οικονομική ασφυξία, καθώς και τι προτίθεται να πράξει έτσι ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την καταστροφική πυρκαγιά, πέρα από τις ζημιές στις παραγωγές – οι αποζημιώσεις των οποίων μέσω του ΕΛΓΑ έχουν δρομολογηθεί – σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε ό,τι αφορά εγκαταστάσεις (μαντριά κ.λπ.) και εξοπλισμό εμπορικών επιχειρήσεων, έγγειο κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα γεωργικών επιχειρήσεων, μέσα παραγωγής και εξοπλισμού, ό,τι ακριβώς δηλαδή καλύπτει ο νόμος περί Κρατικής Αρωγής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Λαζαρίδη:

Προς: τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου 2023 στις Δημοτικές Κοινότητες Διαλεχτό, Αβραμυλιά και Ξεριά του Δήμου Νέστου και Μυρτόφυτο του Δήμου Παγγαίου της ΠΕ Καβάλας

Τον Αύγουστο του 2023, όπως πολύ καλά γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, τέσσερις Δημοτικές Κοινότητες, οι Κοινότητες Διαλεχτού, Αβραμυλιάς και Ξεριά του Δήμου Νέστου και Μυρτoφύτου του Δήμου Παγγαίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, επλήγησαν από μια καταστροφική πυρκαγιά.

Πέρα από τις ζημιές στις παραγωγές, σημειώθηκαν, βεβαίως, μεγάλες καταστροφές σε ό,τι αφορά εγκαταστάσεις (μαντριά κ.λπ.) και εξοπλισμό εμπορικών επιχειρήσεων, έγγειο κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα γεωργικών επιχειρήσεων, μέσα παραγωγής και εξοπλισμού, ό,τι ακριβώς δηλαδή καλύπτει ο νόμος περί Κρατικής Αρωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ αρχικά υπήρξε ένας άμεσος και εξαιρετικός συντονισμός τόσο στην ολοκλήρωση των δηλώσεων ζημιάς όσο και στην ολοκλήρωση των πραγματογνωμοσυνών, σήμερα, οκτώ μήνες μετά, οι πολίτες των οποίων επλήγησαν οι εγκαταστάσεις, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση.

Και αυτό τη στιγμή που σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, οι οποίες την ίδια χρονική στιγμή είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές, έχουν δοθεί ήδη προκαταβολές της τάξης του 50%.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Που οφείλεται η σημαντική αυτή καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των πληγέντων, γεγονός που τους έχει δημιουργήσει οικονομική ασφυξία;

Τι προτίθεστε να πράξετε έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι πολίτες των τεσσάρων Κοινοτήτων το ταχύτερο δυνατό»;