Οι «Καρτ Ποστάλ» έφεραν την Ελλάδα της Victoria Hislop στην Καβάλα

Η βρετανίδα συγγραφέας παρουσίασε το τελευταίο της βιβλίο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Γλυκιά, ευγενική και προσηνής με το  πολυπληθές ακροατήριό της, η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας Victoria Hislop βρέθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 στην Καβάλα, καλεσμένη του Bιβλιοπωλείου Μερτζιανίδη και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας , στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ελλάδα για την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Οι Καρτ Ποστάλ».

Τη συγγραφέα, που κέρδισε από την πρώτη στιγμή το κοινό, συνόδευε η εκπρόσωπος των Εκδόσεων «Διόπτρα» Κάλλια Χαραλαμπάκη. Για την παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», δεν ακολουθήθηκε η «πεπατημένη» οδός, με μακροσκελείς εισηγήσεις για το βιβλίο και την συγγραφέα. Μετά από τους σύντομους χαιρετισμούς-καλωσορίσματα της υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνας Κουμανίδου  που επιμελήθηκε και την τελευταία λεπτομέρεια για μια εκδήλωση αντάξια της συγγραφέως και της βιβλιοπώλου Βασιλικής Μερτζιανίδου που της επεφύλαξε μια πολύ ζεστή φιλοξενία,  η συγγραφέας, μιλώντας θαυμάσια ελληνικά, απάντησε στις ερωτήσεις της αρχισυντάκτριας της Εφημερίδας Νέα Εγνατία Σίσσυς Ακοκαλίδου, με το κοινό, κυρίως, μαθητές, προφανώς φανατικοί της αναγνώστες,  να παίρνουν την σκυτάλη από τη δημοσιογράφο και να απευθύνουν ερωτήματα στην συγγραφέα.

Η Victoria Hislop δήλωσε ενθουσιασμένη από το ζεστό κλίμα που δημιουργήθηκε  με τους παραβρισκόμενους και έδειχνε πραγματικά να απολαμβάνει  την εκδήλωση. Όπως είπε, όταν ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό στα 16 της χρόνια, ένιωσε από τότε ότι η ζωή της θα άλλαζε. Τι βρήκε τόσο γοητευτικό στη χώρα μας για να συγγράψει το τρίτο της μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα; Τον ήλιο, την ανατολή της ημέρας, το πραγματικά βαθύ μπλε της θάλασσας, τους ανθρώπους της που αφηγούνται ακόμη και στους ξένους τις ιστορίες τους, το ότι κανείς δεν αισθάνεται μόνος του,  τα έρημα κτίρια που αποπνέουν την αύρα των ανθρώπων που ζούσαν κάποτε σε αυτά, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, το μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, όπου και αν βρεθεί κανείς, από τα ορεινά απομακρυσμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου μέχρι τη νησιωτική χώρα.

Η Victoria Hislop απάντησε σε σχετικό ερώτημα «πώς αποφάσισε να μάθει ελληνικά», λέγοντας ότι έπρεπε να συνεννοηθεί με τον κοινωνικό περίγυρο που ανέπτυξε στην Κρήτη, όπου ζει κατά μεγάλα διαστήματα, μοιράζοντας το χρόνο της ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η συγγραφέας χάρηκε ιδιαίτερα με τα ερωτήματα που της απηύθυναν μαθητές του 6ου ΓΕΛ που συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια-φιλόλογό τους Μαρία Μουτάφη βρέθηκαν στην εκδήλωση και είχαν και την ευκαιρία να τη γνωρίσουν καλύτερα και να συνομιλήσουν μαζί της λίγο πριν την εκδήλωση , ενώ τη συγκίνησε πολύ μια καρτ- ποστάλ που της χάρισε μια μαθήτρια με φωτογραφία της Καβάλας και μια μικρή αφιέρωση στα αγγλικά και στα ελληνικά στην πίσω όψη της.

Να σημειώσουμε ότι τη συγγραφέα καλωσόρισε  εκ μέρους της δημάρχου Καβάλας η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασά , που της χάρισε το λεύκωμα του Δήμου Καβάλας «Νεάπολις, Χριστούπολις, Καβάλα» στα αγγλικά, το βιβλίο «Φίλιπποι 1914-2014, εκατό χρόνια γαλλικών ερευνών»  και μία γκραβούρα των Φιλίππων, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο πρ. βουλευτής-υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, ο τ. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς,  ο συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης,  η  φιλόλογος-συγγραφέας Μαρία Φαρμάκη, η κ. Ελένη Καλαφάτη η οποία μια ημέρα πριν στον ίδιο χώρο παρουσίασε το βιβλίο της «Αθεράπευτα Ναυτικός», πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων, εκπαιδευτικοί και βέβαια ένα πολυάριθμό κοινό όλων των ηλικιών που έφυγε ενθουσιασμένο, λέγοντας τα καλύτερα για τη συγγραφέα και την όλη διοργάνωση.

Τέλος, η είδηση που έδωσε η Victoria Hislop είναι ότι, εφόσον ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα με ξένο παραγωγό, που έχει την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρει το βιβλίο στην μικρή οθόνη, πιθανότατα θα δούμε σε ελληνικό κανάλι την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, όπως έγινε με το «Νησί».