Ρεσιτάλ Χίζαρη στην οικία Χατζιδάκι

Ο Καβαλιώτης κιθαρίστας θα παρουσιάσει στην Ξάνθη έργα από όλο τον κόσμο και ένα δικό του, βασισμένο στη θρακική παράδοση, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση

Την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 20:30 ο Καβαλιώτης σολίστ κλασικής κιθάρας και διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Χίζαρης θα πραγματοποιήσει ένα ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας στην πόλη της Ξάνθης, στον μαγευτικό χώρο όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις (Αρχοντικό Χατζιδάκι), όπου θα παρουσιάσει μια πληθώρα έργων κυριολεκτικά απ’όλο τον κόσμο!

Η εκδήλωση αυτή με τίτλο «…όλου του κόσμου οι μουσικές σε μια γλυκιά κιθάρα…» λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, το οποίο διοργανώνεται από τη Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) και την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο, επίσης Καβαλιώτης, πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης, διδάσκων στο τμήμα πιάνου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τα έργα που θα ερμηνεύσει στην κιθάρα ο Κωνσταντίνος Χίζαρης προέρχονται από τη Λατινική Αμερική (Κούβα, Βενεζουέλα, Αργεντινή), τη Γαλλία, τα Βαλκάνια, την Αρμενία, την Περσία, την Τουρκία και φυσικά την Ελλάδα!

Ειδικότερα, το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει και συνθέσεις με σαφείς επιρροές από παραδοσιακά θέματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις ελληνικές συνθέσεις, θα παρουσιαστούν επιλεγμένα έργα των Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη, ενώ επίσης θα παρουσιαστούν και δυο έργα βασισμένα στη Θρακική παράδοση: ο «Ζωναράδικος» του Γιάννη Ανδρόνογλου και η «Μπαϊντούσκα» του Κώστα Χίζαρη σε 1η πανελλήνια εκτέλεση. Το τελευταίο μάλιστα έργο θα εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες από τον μουσικό εκδοτικό οίκο «Φίλιππο Νάκα».

Το πρόγραμμα της βραδιάς

JORGE CARDOSO: Milonga (Αργεντινή)
LILY AFSHAR: Gol-e-Gandome, Jaan-e-Maryam (Περσία)
LEO BROUWER: Un Dia de Noviembre (Κούβα)
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΛΑΝΙΑΝ: Noubar-noubar (Αρμενία)
ANTONIO LAURO: La Negra (Βενεζουέλα)
ROLAND DYENS: Tango en Skai (Γαλλία-Τυνησία)
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που πέταξε τ’ αγόρι μου / Χείλι μου μοσκομυριστό/ Να ’χα τ’ αθάνατο νερό (από τον Επιτάφιο)
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Μην τον ρωτάς τον ουρανό/ Μια φορά κι έναν καιρό/ Κεμάλ
CARLO DOMENICONI: Koyunbaba (Τουρκία)
MIROSLAV TADIC: Walk Dance (Βαλκάνια)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΓΛΟΥ: Φαντασία σ’ένα παραδοσιακό θέμα της Θράκης (Ζωναράδικος)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΙΖΑΡΗΣ: Μπαϊντούσκα – Παραδοσιακός Θρακιώτικος χορός

Ποιος είναι ο Κώστας Χίζαρης

Γεννήθηκε το 1974. Γόνος εκπαιδευτικών ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε ηλικία 9 χρονών. Στην ηλικία των 16 χρόνων πήρε το Δίπλωμα Σολίστ στην κλασική κιθάρα με Άριστα Παμψηφεί.
Το 1998 αποφοίτησε με «Άριστα Παμψηφεί» και Β’ Βραβείο από την τάξη Σύνθεσης του καθηγητή Χρήστου Σαμαρά, ενώ το 1999 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (Μουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική). Το 2012 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μιχάλη Λαπιδάκη, ενώ το 2015 απέκτησε με «Άριστα» μεταπτυχιακό τίτλο στις Επιστήμες της Αγωγής στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας – Κύπρου.
Από το 1992 έως και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής κλασικής κιθάρας και ανωτέρων θεωρητικών. Το 2008 βραβεύτηκε από το Ωδείο Αθηνών σε ένδειξη αναγνώρισης των εκλεκτών επιτεύξεών του στο χώρο της πνευματικής και πολιτιστικής καλλιέργειας. Από το 2006 ασκεί καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή στο ωδείο «Νεάπολις» Καβάλας ενώ από το 2003 είναι μόνιμος καθηγητής μουσικής στη Δημόσια Εκπαίδευση (από το Σεπτέμβριο 2016 στη Β’/θμια Εκπ/ση Ξάνθης).
Ως κιθαρίστας έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, καθώς επίσης έχει εμφανιστεί στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κιθάρας στην Ελλάδα. Ως συνθέτης το 2003 βραβεύτηκε στο εργαστήριο Σύνθεσης του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (πρόεδρος επιτροπής: Lucas Foss), το 2005 στο 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Γ.Φουντούλης», το 2006 στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Μουσικής Δωματίου που διοργάνωσε η Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής, το 2007 Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (κατηγορία οργανικής σύνθεσης). Ακόμα, το 2007 Α’ Βραβείο στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης της Citta di Udine της Ιταλίας ενώ το 2009 προκρίθηκε στον τελικό του 27ου διεθνούς διαγωνισμού Σύνθεσης ALEA III στη Βοστώνη Αμερικής.
Έργα του που έχουν εκδοθεί περιλαμβάνουν το “Tarantos” για σόλο κιθάρα από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης στα “ Έργα Ελλήνων Συνθετών του Εικοστού Αιώνα ” και το “Quatre Pieces Breves” για κουαρτέτο εγχόρδων από την Ένωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής. Τέλος, το έργο του “Guitariana” για σόλο κιθάρα εκδόθηκε το 2008 για όλο τον κόσμο από τις εκδόσεις WICKY-MUSIC (Μιλάνο – Ιταλία).
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), του Οργανισμού Living Composers’ Project και της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ).