Υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public το «χνάρι» της Καβαλιώτισσας Νοέλ Μπάξερ

Το μυθιστόρημα της συγγραφέως «διαγωνίζεται» σε δύο κατηγορίες: «Ηρωίδα-Έμπνευση» και «Ελληνικό Μυθιστόρημα»

Το 2016 «είδε» τη Νοέλ Μπάξερ να επιστρέφει στα ελληνικά γράμματα με την προσωπική της, ιδιαίτερη γραφή, αφήνοντας το δικό της άσβεστο «χνάρι», ένα μυθιστόρημα που εξελίσσει τους ήρωές του ταυτόχρονα με την ιστορία της Ελλάδας, που αγαπήθηκε και διαβάστηκε πολύ και που τώρα, φιγουράρει ανάμεσα στις υποψηφιότητες των Βραβείων Βιβλίου Public και μάλιστα σε δύο κατηγορίες!

«Το χνάρι που δεν έσβησε» (Εκδόσεις Διόπτρα) της συγγραφέως που έζησε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών της χρόνων στην Καβάλα, μια πόλη που η ίδια όχι μόνον δεν ξεχνά, αλλά δηλώνει και… Καβαλιώτισσα (μάλιστα, τελευταία, η Νοέλ δραστηριοποιείται και στον Σύλλογο Καβαλιωτών της Αθήνας «Οι Φίλιπποι») «διαγωνίζεται» στις Κατηγορίες «Ηρωίδα-Έμπνευση» και «Ελληνικό Μυθιστόρημα».

Για την πρώτη Κατηγορία μπορείτε να ψηφίσετε εδώ, ενώ για τη δεύτερη εδώ

 

Το χνάρι που δεν έσβησε

Στην Πόλη που Κύλησε στη Θάλασσα, στο παλιό αρχοντικό µε το µεγάλο πεύκο που έκρυψε αναστεναγµούς, µυστικά, προδοσίες και λάθος έρωτες, µια γυναίκα φορώντας παλιά νυφικά στριφογυρίζει σαν τους δερβίσηδες σε έναν χορό που ενώνει τους χρόνους. Ένα µαργαριτάρι θα κυλήσει ανάµεσα στο στήθος δύο γυναικών από διαφορετικές γενιές, µαρτυρώντας πως τα ανθρώπινα λάθη, όπως τα πάθη, δυστυχώς επαναλαµβάνονται.
Η µαύρη πέτρα που έριξε στη θάλασσα ένας άντρας φορτωµένος µε όνειρο βαρύ κατέληξε στον βυθό που δεν ξέπλυνε ούτε ξεθώριασε ούτε έσβησε τις µνήµες και τις αδικίες µιας χώρας η οποία βάδισε σπαρταρώντας από τον Μεταξά ως τη Χούντα. Σε αυτή την Ελλάδα περιφέρεται µια κοπέλα σέρνοντας τη βαλίτσα της γεµάτη αγιογραφίες της Παναγίας, κι ένας αριστερός νέος, ανίδεος τι τον περιµένει, µπαίνει σώγαµπρος στο σπίτι χουντικών, παλιών βασιλοφρόνων.
Επί δεκαεπτά χρόνια, ένα αντρικό πανωφόρι περίµενε υποµονετικά σε ένα παλιό υπόγειο το γνώριµο σώµα, αυτόν που θα πατήσει το χνάρι που δεν έσβησε. Ένα αγόρι, το 1990 πια, στον δρόµο προς την άνδρωση.
Ένα πληθωρικό πολυπρόσωπο µυθιστόρηµα, γραµµένο µε ψυχή και µε την ιδιαίτερη χαρακτηριστική γραφή της Νοέλ Μπάξερ που, για µία ακόµη φορά, µπλέκοντας έξοχα τη µυθιστορία µε την ελληνική ιστορία, ανιχνεύει τις µύχιες πτυχές της ανθρώπινης φύσης.

Τα Βραβεία Βιβλίου Public

Τα Βραβεία Βιβλίου δημιουργήθηκαν από τα Public για να δώσουν «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό ώστε να αναδείξει τα αγαπημένα του βιβλία για τη χρονιά που μας πέρασε (2016) αλλά και για πρώτη χρονιά το αγαπημένο του ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο. O καθένας από εμάς ανάλογα με το τι βιβλία διαβάζει μπορεί να ψηφίσει μέσα από εννιά διαφορετικές κατηγορίες και επιπλέον αυτή του ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου. Η διαδικασία της ψηφοφορίας, πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσα από το παρόν microsite και ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις.

1η φάση έως 21 Απριλίου

Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το αγαπημένο του βιβλίου μέσα από τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν από τους εκδότες που συμμετέχουν στα Βραβεία Βιβλίου Public αλλά και τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία που πρότειναν εκδοτικοί οίκοι & έλεγξε 4μελής επιτροπή ότι τηρούν τα κριτήρια του ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου. Ο κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία και μπορεί να ψηφίσει σε μια ή περισσότερες κατηγορίες.

2η φάση έως 21 Μαΐου

Τα Public ανακοινώνουν, με αλφαβητική σειρά, τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία ανά κατηγορία βράβευσης & 10 δημοφιλέστερα βιβλιοπωλεία. Οι αναγνώστες καλούνται να αναδείξουν τον μεγάλο νικητή, επιλέγοντας από την παραπάνω λίστα το αγαπημένο τους βιβλίο ανά κατηγορία ή βιβλιοπωλείο. Στη δεύτερη και τελική φάση έχουν όλοι ξανά το δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία. Τα αποτελέσματα των βραβείων θα ανακοινωθούν τέλος Μαΐου σε μια βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο και τους αναγνώστες. Περισσότερες πληροφορίες για την τελετή απονομής θα ανακοινωθούν από τα Public αρχές Μαΐου.

Βραβεία Κοινού

  • Ελληνικό Μυθιστόρημα
  • Ελληνικό Διήγημα
  • Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα
  • Ελληνικό non-fiction (δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία)
  • Σύγχρονη Ελληνική ποίηση
  • Παιδική Λογοτεχνία
  • Εφηβική Λογοτεχνία
  • Ευ ζην
  • Ήρωας-Ηρωίδα έμπνευση
  • Ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο: Τα Βραβεία Βιβλίου Public δημιουργούν μια νέα κατηγορία, αυτή του Ανεξάρτητου Βιβλιοπωλείου της χρονιάς. Στόχος της κατηγορίας είναι, να προβάλει στο κοινό ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία με χαρακτήρα, που με συνέπεια και συνέχεια αποτελούν εστίες πολιτισμού και στηρίζουν το βιβλίο. Στο νικητήριο βιβλιοπωλείο θα επιχορηγηθούν δράσεις προώθησες και marketing για να στηριχτεί έμπρακτα το έργο τους.