Lucy Art Residency: Δεύτερο φωτογραφικό κάλεσμα από μια νέα κοιτίδα πολιτισμού στην Καβάλα

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με έδρα την Καβάλα έρχεται και το 2018 να υποστηρίξει ένα περιβάλλον εργασίας για καλλιτέχνες μέσα από ένα δίκτυο ομιλιών, συναντήσεων, επισκέψεων και εκθέσεων με προσωπικότητες διεθνούς κύρους

Το Lucy Art Residency με μεγάλη χαρά ανακοινώνει το δεύτερο ανοικτό κάλεσμα δήλωσης ενδιαφέροντος προς καλλιτέχνες με έμφαση στο έργο τους στο ευρύτερο πεδίο της φωτογραφίας για δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα του 2018.

Το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει για δύο εβδομάδες στη πόλη της Καβάλας έναν/μια καλλιτέχνη, με έδρα την Ευρώπη ή την ευρύτερη Μεσόγειο, με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Επιπλέον, θα αποδοθεί ένα ποσό για την παραγωγή ως ανάθεση ενός έργου το οποίο θα δημιουργηθεί μετά την επιστροφή του/της καλλιτέχνη στην ιδιαίτερη πατρίδα του ή πόλη διαμονής.

Από την ανοικτή ομιλία LUCY ART TALKS 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας Φωτό: Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας

Η θεματική του προγράμματος βασίζεται στην έννοια του «Ελεύθερου Χρόνου» και το πώς αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο δημιουργίας ή έμπνευσης. Η επιλογή του/της καλλιτέχνη γίνεται από μία διεθνή επιτροπή η οποία για το 2018 αποτελείται από τους Ann-Christin Bertrand, επιμελήτρια του C/O Berlin, Niccolò Fano, ιδρύτρια της γκαλερί Matèria στη Ρώμη, Ελευθερία Τσέλιου, ιδρύτρια της Eleftheria Tseliou Gallery, Lars Willumeit, ανεξάρτητο επιμελητή, συγγραφέα και κριτικού τέχνης καθώς και τον καλλιτέχνη του πρώτου προγράμματος Sylvain Couzinet-Jacques. Μέλος της επιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος, εικαστικός Νικόλας Βεντουράκης.

Η διαμονή του/της καλλιτέχνη γίνεται σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, στο Lucy Hotel και στη διάρκεια των δύο εβδομάδων θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο του στο κοινό της πόλης της Καβάλας σε μία ανοικτή ομιλία η οποία θα λάβει χώρα στις 23 Ιουνίου 2018 σε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης, καθώς και να γνωρίσει από κοντά τους επιμελητές της επιτροπής οι οποίοι επίσης θα είναι παρόντες και θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής κοινότητας στην πόλη της Καβάλας και η δημιουργία ενός hub Τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς του καλλιτεχνικού χώρου.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2018. Για περισσότερες πληροφορίες και για τη διαδικασία δήλωσης ενδιαφέροντος μπορείτε να μπείτε εδώ ή να επικοινωνήσετε στο [email protected]

Βιογραφικά Κριτικής Επιτροπής

Ann Christin Bertrand
Επιμελήτρια τέχνης υπεύθυνη για τις νέες και σύγχρονες θέσης στην καλλιτεχνική φωτογραφική παραγωγή και για το μέλλον του μέσου στο σύνολό του. Έχει επιμεληθεί πολλαπλές εκθέσεις με ανερχόμενους καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών των Peter Puklus, Viktoria Binschtok, Adam Jeppesen, Broomberg & Chanarin και Torbjørn Rødland.

Έχει επίσης επιμεληθεί ομαδικές εκθέσεις, όπως Watched! Surveillance Art&Photography (με συμμετέχοντες καλλιτέχνες όπως Hito Steyerl, James Bridle, Meric Algün Ringborg, Ann-Sofi Sidèn or Trevor Paglen, κ.α.) και Optical Illusions – Contemporary Still Life Photography (με τους Lucas Blalock, Antje Peters, Oskar Schmidt and Annette Kelm).

Διδάσκει τακτικά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως Aalto University of Arts & Design Helsinki, την Academy of Media Arts Cologne, καθώς και στο Design Akademie Berlin και είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο μάστερ φωτογραφίας του ECAL Lausanne, Ελβετία.

Niccolò Fano
Κατέχει BA in Photography από το University for the Creative Arts, μαστερ Fine Art από το Central Saint Martins και Creative Ventures MBA από το London Business School. Έχει διδάξει στο Sotheby’s Institute of Art στο Λονδίνο και στο UCA στο Φάρναμ. Ο Niccolò ζει στη Ρώμη όπου και ίδρυσε και διευθύνει τη γκαλερί Matèria. Με έδρα τη γειτονιά του San Lorenzo, η γκαλερί εξειδικεύεται στις σύγχρονες τάσεις στη φωτογραφία και την οπτική κουλτούρα. Η γκαλερί Matèria βοηθά και στυρίζει το έργο νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών μέσα από το επιμελητικό της πρόγραμμα. Στη Ρώμη ο Niccolò είναι επισκέπτης λέκτορας του Officine Fotografiche, Scuola Romana di Fotografia και του ISFCI.

Ελευθερία Τσέλιου
Είναι ιστορικός τέχνης και γκαλερίστρια με έδρα την Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση τους σπουδών της συνέχισε να ζει και να εργάζεται στη Νέα Υόρκη για την γκαλερί μοντέρνας τέχνης Moeller Fine Art, όπου και ανέπτυξε το ενδιαφέρον της για την αγορά της τέχνης . Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, επιμελήθηκε εκθέσεις με έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και το 2013 ίδρυσε τη Eleftheria Tseliou Gallery. Σήμερα η γκαλερί, με επίκεντρο τη σύγχρονη τέχνη, διοργανώνει εννέα εκθέσεις το χρόνο και αντιπροσωπεύει το έργο περισσότερων των 20 καλλιτεχνών. Εκτός από τις ατομικές εκθέσεις καλλιτεχνών, η γκαλερί παρουσιάζει επίσης μία φορά το χρόνο μια διπλή παρουσίαση όπου κάθε φορά δύο διαφορετικοί καλλιτέχνες της γκαλερί καλούνται να αναπτύξουν και να συνεργαστούν σε μια πρωτότυπη ιδέα καθώς και μια έκθεση που εστιάζει στη μνήμη και ερευνά το έργο και την κληρονομιά ενός εξέχοντος αλλά όχι πλέον εν ζωή καλλιτέχνη.

Lars Willumeit
Είναι ανθρωπολόγος από τη Γερμανία με έδρα τη Ζυρίχη, Ελβετία. Ως ανεξάρτητος επιμελητής τέχνης, συγγραφέας, κριτικός και εκπαιδευτικός εργάζεται με το μέσο της φωτογραφίας σε κάθε του μορφή από το 1993. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη φωτογραφία, στη δοκιμιογραφία, στις μεθοδολογίες εκπροσώπησης και την οπτική κουλτούρα. Από το 2013 έχει επιμεληθεί πλήθος εκθέσεων και έχει συνεισφέρει κείμενα για βιβλία και καταλόγους όπως πχ. το Deposit του Yann Mingard, καθώς και ένα λεξικό με το τίτλο Factory Tools, το οποίο ήταν μέρος του Fabrik, τον κατάλογο του Γερμανικού περιπτέρου (σε επιμέλεια Florian Ebner) στη Μπιενάλε της Βενετίας 2015.  Ο Willumeit κατέχει τίτλο Master of Arts in Curatorial Studies, από το Zurich University of the Arts (ZHdK) και τίτλο Bachelor of Science in Social Anthropology από το London School of Economics and Political Science (LSE).

Sylvain Couzinet-Jacques
Είναι εικαστικός με έμφαση στο έργο του στο μέσο της φωτογραφίας, με έδρα το Παρίσι. Στο έργο του εξελίσσει μια ενδοσκόπηση μεταξύ της φωτογραφίας ντοκουμέντου και των εικαστικών τεχνών ως προς την έννοια της αναπαράστασης. Από την κτηματομεσιτική κρίση στην Ισπανία, ως τις μορφή του Black Block και τελικά το έργο Eden, η τροχιά της σκέψης περιφέρεται γύρω από έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση και της οποίας η εκπροσώπηση φαίνεται να βρίσκεται σε κρίση. Το παγκόσμιο πεδίο της άυλης κυκλοφορίας δεδομένων, της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της συλλογικής πίστης αποτελούν τη βάση μιας εξερεύνησης της εικόνας. Το έργο του παρουσιάστηκε στο Le Bal στο Παρίσι, στο Aperture Foundation της Νέας Υόρκης, στο Fotofestival του Mannheim (επιμελημένο από τον Urs Stahel) μεταξύ άλλων. Έλαβε την εναρκτήρια επιτροπή Immersion που έδωσε το Fondation d’entreprise Hermes το 2015 και είναι καλλιτέχνης μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Casa de Velàzquez στη Μαδρίτη για το έτος 2017-2018. Ο Sylvain τιμήθηκε με την πρώτη Lucy Art Residency το 2017 και έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην επιτροπή επιλογής για την επόμενη έκδοση.

Sylvain Couzinet-Jacques: Parallax Maps 2017 – Έργο του καλλιτέχνη για το Lucy Art Residency 2017

Νικόλας Βεντουράκης
Είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου και είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Lucy Art Residency. Το έργο του επικεντρώνεται στο όριο μεταξύ τέχνης και ντοκουμέντου, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η υπόσταση της φωτογραφικής εικόνας. Ο Βεντουράκης ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Central Saint Martins (2013) και είναι αποδέκτης του βραβείου της Deutsche Bank στη Φωτογραφία (2013). Είχε επιλεγεί στο Future Map (2013), στο Catlin Guide (2014) και το Fresh Faced Wild Eyed (2014) της Photographer’s Gallery ως έναν από τους κορυφαίους αποφοίτους καλών τεχνών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2015 ήταν επισκέπτης καλλιτέχνης στο CalArts με υποτροφία Fulbright και συμμετείχε στο IdeasCity του Νέου Μουσείου. Επιλέχθηκε για το την έκθεση του διεθνούς βραβείου MAC και το βραβείο Bar-Tur. Πρόσφατα παρουσίασε έργα του στο FORMAT Festival, Derby, το Forum NRW, το Ντίσελντορφ, τη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου 18 και το παράλληλο πρόγραμμα της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Lucy Art Residency Νικόλας Βεντουράκης

Σχετικά με το Lucy Art Residency

Το Lucy Art Residency είναι ένα νέο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με έδρα την Καβάλα. Ιδρύθηκε το 2017 από τη καλλιτέχνιδα Μαρία Μιτζάλη και έχει δύο κύριες εστίες ενδιαφέροντος: Πρώτα από όλα να υποστηρίξει ένα περιβάλλον εργασίας για καλλιτέχνες σε μια περίοδο όπου η χρηματοδότηση και οι συνθήκες εργασίες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να πραγματοποιείται χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση των συμμετεχόντων. Παράλληλος σκοπός και εξίσου σημαντικός είναι η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μιας πολιτιστικής κοινότητας σύγχρονης τέχνης στη πόλη της Καβάλας. Με αφορμή το Residency στήνετε ένα πρόγραμμα ομιλιών, συναντήσεων, επισκέψεων και εκθέσεων το οποίο οι διοργανωτές ευελπιστούν ότι θα έχει ένα θετικό πρόσημο στην τοπική σκηνή. Προς αυτό προσκαλούνται προσωπικότητες διεθνούς κύρους από το χώρο της τέχνης στην πόλη της Καβάλας όπου και πραγματοποιούν ανοικτή ομιλία σε δημόσιους χώρους (το 2017 πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο) και έρχονται σε επαφή με τη τοπική κοινότητα.

Από την ανοικτή ομιλία LUCY ART TALKS 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας Φώτο: Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας

Το πρώτο residency πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 και φιλοξένησε τον καταξιωμένο, ανερχόμενο καλλιτέχνη Sylvain Couzinet-Jacques. Ο καλλιτέχνης είχε μια εξαιρετική παρουσία στη πόλη της Καβάλας και αποχώρησε ενθουσιασμένος με την εμπειρία του, όπως και οι προσκεκλημένες κριτές, Shoair Mavlian, βοηθός επιμελήτρια φωτογραφίας της Tate Modern του Λονδίνου και Kim Knoppers, επιμελήτρια φωτογραφίας του μουσείου FOAM του Άμστερνταμ.

Sylvain Couzinet-Jacques: Parallax Maps 2017 – Έργο του καλλιτέχνη για το Lucy Art Residency 2017