Ο Μάκης Παπαδόπουλος άνοιξε τον «φάκελο» Βιβλιοθήκες [φωτογραφίες]

Μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε η παράταξη Ο Τόπος της Ζωής μας με θέμα «Βιβλιοθήκες και Τοπικές Κοινωνίες»

Το πρωί του Σαββάτου 12 Μαΐου, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ διοργάνωσε την εκδήλωση «Βιβλιοθήκες και Τοπικές Κοινωνίες», με βασικές ομιλήτριες την Κατερίνα Κουμανίδου, προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, την Ασπασία Τασιοπούλου, υπεύθυνη ενημέρωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και την Ιουλία Ελμαλόγλου, σύμβουλο πολιτιστικής διαχείρισης και υπεύθυνη διαχείρισης του Προγράμματος Μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ειδικές παρεμβάσεις έκαναν ο Κοσμάς Χαρπαντίδης και ο Αχιλλέας Νικολαΐδης, που διετέλεσαν στο παρελθόν Πρόεδροι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Ν. Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και Περιφερειακός Σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας Τάσος Τσαλδαρίδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας Κώστας Μπαντίκος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης, η Προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ελευθερούπολης Κωνσταντινιά Τρούτπεγλη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ν. Καβάλας Απόστολος Μουμτζάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Ν. Καβάλας Γιάννης Θεοχαρίδης, ο Καθηγητής του ΤΕΙ και Διευθυντής του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής Δημήτρης Πογαρίδης, ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Ν. Καβάλας Νίκος Τσουμπάκης, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» Χαράλαμπος Τσουρουκίδης και Αθηνά Ιωαννίδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «συν Αθηνά» Κατερίνα Χατζοπούλου, ο εκδότης – δημοσιογράφος Θεόδωρος Σπανέλης και ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο τέως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Κώστας Παπακοσμάς, η συμπολίτης αρχιτέκτονας Σαπφώ Αγγελούδη, πολλοί φίλοι του βιβλίου και μέλη της δημοτικής μας κίνησης, ανάμεσα στα οποία ο Γιάννης Μούτλιας, ο Απόστολος Αποστολίδης, ο Σωτήρης Δεληκάρης, ο Σωτήρης Λαζαρίδης κ.ά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης και δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ο Δήμος να επενδύσει στις συνεργασίες και τις συμπράξεις με άλλους φορείς που διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία, για να προωθήσει τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης.

Στην παρέμβασή του, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είχαν γίνει στις θητείες του πρώην Δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη για να προχωρήσει η ψηφιοποίηση των συλλογών της Βιβλιοθήκης και η μεταστέγασή της στο καινούριο σύγχρονο κτίριο που έχουμε σήμερα, όπως και στην εξασφάλιση της δωρεάς Βασίλη Βασιλικού που αναβάθμισε τη συλλογή της στην δεύτερη θητεία του τέως Δημάρχου Κωστή Σιμιτσή.

Ο Αχιλλέας Νικολαΐδης αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης στο νέο κτίριο και στις πρωτοβουλίες που είχε λάβει για το «άνοιγμα» της Βιβλιοθήκης στο κοινό με πολλές παρουσιάσεις και δρώμενα γύρω από το βιβλίο και την καθιέρωση της Έκθεσης Βιβλίου και της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου.

Η Κατερίνα Κουμανίδου παρουσίασε τις υποδομές και τις ποικίλες δράσεις που ανέπτυξε η Δημοτική Βιβλιοθήκη τα τρία τελευταία χρόνια, και με έμφαση στα παιδιά, μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς που σχετίζονται με το βιβλίο. Η Ασπασία Τασιοπούλουπαρουσίασε τις υποδομές και τις δράσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, αναφέρθηκε εκτενώς στα πολλαπλά οφέλη που αποκόμισε η βιβλιοθήκη από το χρηματικό βραβείο του Ιδρύματος Μπιλ Γκέιτς που κέρδισε το 2010 και τις προσπάθειές της να γίνει μία σύγχρονη βιβλιοθήκη που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Τέλος, η Ιουλία Ελμαλόγλου παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης τα τελευταία χρόνια ως προς τη διασύνδεσή της με τοπικές δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, που εστιάζει στην προώθηση του βιβλίου στα παιδιά, καθώς και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και τη νέα φιλοσοφία εξωστρέφειας που διέπει πλέον την κεντρική βιβλιοθήκη της χώρας.

Μετά τις παρουσιάσεις, ακολούθησε συζήτηση με πολλά ερωτήματα και παρεμβάσεις από το κοινό. Στα συμπεράσματα της ημερίδας, αναδείχτηκε η ανάγκη να υπάρχουν συμπράξεις και δικτύωση μεταξύ βιβλιοθηκών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας, να ενθαρρύνονται κοινές δράσεις με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη του κοινού τους και να προσελκύονται πόροι μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή ακόμη και μέσω σύγχρονων τρόπων προσέλκυσης πόρων (όπως crowd-funding, που αφορά μικροχορηγίες ιδιωτών).