Μια μουσική «διήγηση» από την αρχαιοελληνική πανδουρίδα μέχρι το μπουζούκι

Με συνεχή ροή λόγου, μουσικής και τραγουδιού, θα ξετυλιχθεί στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων το νήμα της ιστορίας του δημοφιλέστερου ελληνικού μουσικού οργάνου

Ο δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου-1ου Νηπιαγωγείου Κρηνίδων, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, παρουσιάζουν την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 στις 20:30, στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων, τη μουσική παράσταση: «Ένα όργανο, μια ιστορία-Από την αρχαιοελληνική πανδουρίδα στο μπουζούκι».

Η παράσταση, της οποίας εμπνευστής είναι ο Μανώλης Παργεντάκης, στηρίχτηκε στην έρευνα και τη μελέτη του, αναφορικά με την ιστορία και την εξέλιξη του δημοφιλέστερου ελληνικού μουσικού οργάνου, του μπουζουκιού.

Ο εμπνευστής ιχνηλατεί τη σχέση μεταξύ της Μούσας που παίζει πανδουρίδα στη μαρμάρινη βάση της Μαντίνειας, στο β΄μισό του 4ου π.Χ. αι., της θαμπούρας των βυζαντινών, του ταμπουρά του Μακρυγιάννη και της πρώτης ηχογράφησης μπουζουκιού το 1917 στο Γκέρλιτς της Γερμανίας από Έλληνες αιχμαλώτους πολέμου.

Με συνεχή ροή λόγου, μουσικής και τραγουδιού, ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σημερινή εποχή με τη σύνδεση κομματιών από διαφορετικές χρονικές περιόδους που αφορούν στην ονοματολογία και την προέλευση ενός μουσικού οργάνου που αποτελεί σύμβολο για τη νεότερη Ελλάδα, του μπουζουκιού.

Στην παράσταση θα ακουστούν αρχαίοι ελληνικοί ύμνοι, ακριτικά τραγούδια, ριζίτικα και παραλογές της μεσοβυζαντινής περιόδου, δημοτικά, ταμπαχανιώτικα, αλλά και καντάδες, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Πώς ενώνονται όλα αυτά τα διαφορετικά είδη μουσικής μεταξύ τους;

Αυτό ακριβώς θα αποκαλύψει κατά τη διάρκεια της παράστασης ο Μανώλης Παργεντάκης με μαθητές και συνεργάτες του μουσικούς, στον επιβλητικό υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Έφη Πριμικυρλίδου.

Συμμετέχουν: 

  • η χορωδία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου-1ου Νηπιαγωγείου Κρηνίδων
  • η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού Δράμας «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος»

Παίζουν οι μουσικοί

  1. Μανώλης Παργεντάκης: πανδουρίδα, ταμπουρά, μαντόλα, μπουλγκαρί, λαούτο, μπουζούκι με μπερντέδες, μισομπούζουκο, μπουζούκι
  2. Δημήτρης Αρσονιάδης: πολίτικο λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι
  3. Χριστόδουλος Θεοφιλίδης: πανδουρίδα, ταμπουρά, μπουζούκι
  4. Ελευθερία Μισσήν: αρχαία ελληνική κιθάρα, ταμπουρά, μπουζούκι
  5. Στέισυ Χίντρι: αρχαία ελληνική κιθάρα, πιάνο
  6. Σάκης Σπυριδάκης: ταμπουρά, μπουζούκι
  7. Μάκης Γεωργιάδης: κρουστά
  8. Πέτρος Αβραμίδης: μπουζούκι
  9. Ιωάννης Καραπιπέρης: μπουζούκι
  10. Βασίλης Νικολάου: κλασική κιθάρα
  11. Λάζαρος Σιδηρόπουλος: κλασική κιθάρα
  12. Δημήτρης Καραμφυλλίδης: μπαγλαμά
  13. Σάκης Καραπιπέρης: ακουστική κιθάρα
  14. Θεανώ Εμμανουηλίδου: ταμπουρά
  15. Σάββας Παπαδόπουλος: ποντιακή λύρα
  16. Δέσποινα Νικολαϊδου: ακουστική κιθάρα
  17. Αγγελική Παπαδοπούλου: μαντολίνο
  18. Ελένη Ορφανίδου: μαντολίνο
  19. Σοφία Τζαβέλλα: μαντολίνο
  20. Βασιλική Τζαβέλλα: μαντολίνο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στον Μανώλη Παργεντάκη για το μακρύ και πολυεπίπεδο μουσικό του έργο και εκφράζει την ευχή να υπάρξει η αντίστοιχη συνέχεια.