Lucy Art Residency 2019: Η μεγάλη διεθνής εικαστική συνάντηση της Καβάλας

Ο Ολλανδός Sjoerd Knibbeler είναι ο καλλιτέχνης ο οποίος επιλέχτηκε για το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών της φετινής διοργάνωσης

Ο Ολλανδός Sjoerd Knibbeler (1981) είναι ο καλλιτέχνης που επιλέχτηκε για το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Lucy Art Residency 2019. Ο εικαστικός που ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ θα μείνει στην Καβάλα για δυο εβδομάδες τον Ιούνιο και θα παραθέσει μια ομιλία ανοιχτή στο κοινό της Καβάλας στο πλαίσιο του Lucy Art Residency Talks στις 15 του μηνός στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική).

Στα έργα του Sjoerd Knibbeler αποτυπώνονται αφηρημένες συνθέσεις οι οποίες προκύπτουν από την επεξεργασία φωτογραφικών τεχνικών καθώς προσπαθεί να αρθρώσει μια αυθεντική φωνή και να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής εικόνων. «Οτιδήποτε φωτογραφίζω είναι αληθινό, αλλά μου αρέσει να δημιουργώ μια φόρτιση που θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την αλήθεια. Δεν παραποιώ τις φωτογραφίες αλλά τα υλικά που φωτογραφίζω».

Η φωτογραφική του μηχανή είναι πάντα παρούσα σε κάθε διαδικασία που επιλέγει και στο τέλος προκύπτουν έργα που μπορεί να είναι φωτογραφίες, videos, αντικείμενα, video-εγκαταστάσεις και artist books και συχνά αποτέλεσμα συνεργασίας με επιστημονικά ινστιτούτα και ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες. Το ζητούμενο για τον Knibbeler είναι να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σχέση «ανάμεσα στην επίπεδη, βουβή και ακίνητη επιφάνεια της φωτογραφίας και τη χωρικότητα και την κίνηση που υπονοεί».

Όπως δηλώνει: «Στη δουλειά μου χρησιμοποιώ το αδύνατο ως σημείο αφετηρίας και τους θεμελιώδεις νόμους της φωτογραφίας ως σημείο εστίασης. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αδύνατον να τις κατανοήσουν, ενώ παράλληλα η ολοένα αυξανόμενη διάχυση της πληροφορίας μας υπενθυμίζει διαρκώς όλα όσα δεν γνωρίζουμε. Η δουλειά μου είναι μια αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη και μια απόπειρα να θέσω ερωτήματα για την περίπλοκη σχέση μας με την τεχνολογία μέσα από εικόνες. Φέρνοντας τον εαυτό μου στη θέση ενός επιστήμονα προσπαθώ να προσδώσω σε μεγάλα και ανέφικτα όνειρα μια πιο προσωπική και ανθρώπινη κλίμακα».

Η δουλειά του Sjoerd Knibbeler έχει αποσπάσει βραβεία όπως το Grand Prix du Jury Photographie στην Ιέρ της Γαλλίας το 2015 ενώ την ίδια χρονιά είχε λάβει τη διάκριση Foam Talent από το έγκριτο περιοδικό φωτογραφίας Foam η οποία αποδίδεται σε «ιδιαίτερα ταλαντούχους φωτογράφους απ’ όλο τον κόσμο, ηλικίας 18-35».

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας Foam, στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Ολλανδίας (Dutch National Maritime Museum) και στη Villa Noailles στην Ιέρ της Γαλλίας.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις όπως η «Quickscan NL#02» στο Μουσείο Φωτογραφίας της Ολλανδίας (Nederlands Fotomuseum) και στο Paris Photo/Aperture Foundation Photobook Awards, όπου συμπεριλήφθηκε το artist book, «Paper Planes».

Ο Sjoerd Knibbeler διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης (Utrecht School of Arts) και είναι μέλος της διεθνούς κολεκτίβας Piece of Cake.

Η ταυτότητα του Lucy Art Residency

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από την Μαρία Μιτζάλη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλα Βεντουράκη, όταν η εικαστική φωτογράφος βρέθηκε να ζει στην Καβάλα για τρία χρόνια, προκειμένου να επιβλέπει την ανακαίνιση της οικογενειακής επιχείρησης, Lucy Hotel.

Το ξενοδοχείο λειτουργεί στην πόλη από το 1976 και αποτελεί τουριστικό τοπόσημο της περιοχής. Η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε το 2009 και έμεινε πιστή στη μοντερνιστική προσέγγιση του αρχικού σχεδιασμού του κτιρίου. Η δημιουργία του Lucy Art Residency είχε εξαρχής ως στόχο τη συγκρότηση μιας κοινότητας που θα βρίσκεται σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και την σταδιακή ανάπτυξη ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς.

Πρώτος φιλοξενούμενος του Lucy Art Residency ήταν ο Γάλλος Sylvain-Couzinet Jacques (2017) και ακολούθησε το δίδυμο των Ιταλών καλλιτεχνών Martin Errichiello και Filippo Menichetti (2018).

Το Lucy Art Residency Talks θα λάβει χώρα στο Τζαμί Χαλίλ Μπέη (Παλιά Μουσική) στις 15 Ιουνίου (18.00-21.00). Εκτός από τον Sjoerd Knibbeler θα παραθέσουν ομιλίες τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής, Raphaëlle Stopin, Γιώργης Μαγγίνης, Nadine Wietlisbach, Μυρτώ Στείρου, Σύλβια Σαχίνι και Joao Linneu, (δημιουργοί του μη κερδοσκοπικού οργανισμού VOID), η επιλαχούσα καλλιτέχνιδα Maria Sturm καθώς και η εικαστικός Almudena Romero η οποία θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο κυανοτυπίας στις 13-14 Ιουνίου.

Το Lucy Art Residency πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας).