Νέα εποχή για το Cosmopolis: Αποκτά Καλλιτεχνικό Διευθυντή

Ο Καβαλιώτης Άλκης Ζοπόγλου είναι η πρόταση του Θόδωρου Μουριάδη για να ανανεωθεί και να επεκταθεί το ethnic φεστιβάλ

Από την προεκλογική περίοδο ακόμα, ο νέος Δήμαρχος Καβάλας είχε δηλώσει πως επιθυμεί την αναβάθμιση αλλά και την ανανέωση του Ethnic Φεστιβάλ Cosmopolis και ότι στο μυαλό του είχε ήδη κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για τον θεσμό.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2019 στο ALPHA Radio 88.6, ο Θόδωρος Μουριάδης αποκάλυψε ότι το Cosmopolis αποκτά πλέον Καλλιτεχνικό Διευθυντή ο οποίος θα αναλάβει να αναμορφώσει τον χαρακτήρα του και ότι για τη θέση αυτή θα προτείνει τον Καβαλιώτη δεξιοτέχνη στο κανονάκι και συνθέτη Άλκη Ζοπόγλου.




Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Ζοπόγλου έχει προτείνει -και ο νέος Δήμαρχος συμφωνεί- να γίνει το Cosmopolis μια μεγάλη «ομπρέλα» που θα αγκαλιάσει και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες «εμπλέκεται» οργανωτικά ο Δήμος Καβάλας, με το πρόγραμμά του να «απλώνεται» σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια ο Άλκης Ζοπόγλου είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ μεσογειακής μουσικής Mediterranean Music Festival το οποίο έχει φιλοξενήσει κορυφαίους μουσικούς της παγκόσμιας σκηνής.

Βιογραφικό Άλκη Ζοπόγλου

Γεννήθηκε στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Είναι πτυχιούχος ΤΕΦΦΑ με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς και τη μουσική.

Ξεκίνησε ενεργά την ενασχόλησή του με τη μουσική από πολύ μικρός, παίζοντας αρχικά κρουστά και στη συνέχεια κλαρίνο. Πολύ σύντομα γνώρισε το κανονάκι και από τότε ασχολείται ενεργά με αυτό. Για οκτώ χρόνια πήρε συστηματικά μαθήματα του οργάνου στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί, μελέτησε και γνώρισε τα διαφορετικά στλ παιξίματος διαφόρων μεγάλων κανονιέρηδων της Πόλης, όπως του Ahmet Meter, του Khalil Karaduman, του Göksel Kartal και του Göksel Baktagir.

Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Mουσικής και από το 1996 ως το 2003 εργάστηκε σαν αναπληρωτής καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας διδάσκοντας κανονάκι.

Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και στη δισκογραφία με όλους σχεδόν τους καταξιωμένους μουσικούς δημιουργούς και συγκροτήματα της Ελλάδας (Χρόνης Αηδονίδης, Σωκράτης Σινόπουλος, Νίκος Σαραγούδας, Σταμάτης Κραουνάκης, Haig Yazdjian, Νίκος Φιλιππίδης, Εν Χορδαίς κ.ά.).

Συνεργάστηκε επίσης με πολλούς μουσικούς από το εξωτερικό (Theodosii Spassov, Omar Faruk Tekbilek, Sellahadin Maraqa, Ara Dinkjian, Imane Homsy, Charbel Rouhana, Samir Siblini, Fahrettin Yarkin, Necip Gulses, Hossein Omouni, Kiya and Ziya Tabassian, Ghada Shbeir, Rima Khcheich κ.ά.).

Έχει εκπροσωπήσει σαν μουσικός την Ελλάδα και δίδαξε το κανονάκι σε διεθνείς συναντήσεις για το όργανο στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Κύπρο.

Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Kontrabando και τα τελευταία 15 χρόνια είναι μόνιμο μέλος του σχήματος Εν Χορδαίς ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε πολλά ακόμη μουσικά projects με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς.

Από το 2014 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Mediterranean Music Festival με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας, ενώ ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει μια διαδραστική πλατφόρμα προώθησης καλλιτεχνών κυρίως από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδος, τη Medigrεcian Productions και την Ακαδημία Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών στην Ελβετία.