Στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να ανατινάξουν τον βράχο με τα βραχογραφήματα στο Παγγαίο!

Ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής Θόδωρος Λυμπεράκης αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο τα βραχογραφήματα του Παγγαίου όρους γίνονται συχνά στόχος βανδάλων

Ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της χώρας και της Ευρώπης, τα βραχογραφήματα του Παγγαίου όρους, έγιναν στόχος βάνδαλων προσφάτως (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ). Κάποια από τα έργα τέχνης και ευλάβειας των αρχαίων Θρακών καταστράφηκαν με αιχμηρό αντικείμενο, με τον δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή Θόδωρο Λυμπεράκη να αναρτά το σχετικό φωτογραφικό υλικό, μαζί με μια οργισμένη ανάρτηση, ζητώντας τον εντοπισμό και την τιμωρία του υπαίτιου ή των υπαίτιων αυτής της καταστροφής.

Για την υπόθεση αυτή ο κ. Λυμπεράκης μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 ζητώντας την προστασία τους, υπογραμμίζοντας πως όσα γλιτώσουν, θα είναι αυτά που θα μείνουν για πάντα κρυμμένα!

«Στο παρελθόν έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να τα ανατινάξουν!»

Αρχικά, ο ίδιος αποκάλυψε πως «ενώ τα φυσικά φαινόμενα πολλές φορές έχουν σεβαστεί τα βραχογραφήματα, δυστυχώς δε συμβαίνει το ίδιο με τους ανθρώπους! Και ναι μεν κάποιοι προσπαθούν να γράψουν και το δικό τους το όνομα πάνω στα παλαιότερα βραχογραφήματα -αυτό είναι μικρό το κακό- υπάρχουν όμως και αυτοί που προσπαθούν να τα καταστρέψουν. Έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να τα ανατινάξουν! Με δυναμίτη, βρήκαμε σπασμένα κομμάτια, γιατί πιστεύουν ότι από κάτω κρύβονται θησαυροί! Για τέτοια άγνοια μιλάμε! Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτός που έξυσε το βράχο δεν ξέρω γιατί το έκανε, είναι εξωφρενικό. Αλλά όπως είπατε, είναι εντελώς απροστάτευτα μέσα στη φύση και ο μόνος τρόπος να τα προστατεύσουμε είναι η ενημέρωση και αυτών ακόμη οι οποίοι τα καταστρέφουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα! Έχουμε να κερδίσουμε μόνο εάν διατηρηθούν».

«Κάποιος τα κατέστρεψε με συρματόβουρτσα!»

«Τα βραχογραφήματα είναι πάρα πολλά, σε πολλούς βράχους του Παγγαίου όρους, του Συμβόλου και των βουνών της Λεκάνης, δηλαδή πάνω από τους Φιλίππους, το Κρυονέρι, πάνω από το Σύμβολο όρος, όπως υπάρχουν και σε όλο το Παγγαίο γύρω-γύρω. Οι περισσότεροι βράχοι είναι σε απρόσιτα σημεία, σε πουρνάρια ή σε έντονη βλάστηση και δεν κινδυνεύουν άμεσα από κανέναν. Αυτός ο συγκεκριμένος ήταν πολύ κοντά στο μοναστήρι της Υπαπαντής, στον δρόμο που ανεβαίνει από το Ακροβούνι προς την κορυφή του Παγγαίου. Ήταν πάρα πολύ κοντά στον δρόμο και έτσι είχαν την ευκαιρία πάρα πολύς κόσμος, αλλά και σχολεία δημοτικά και γυμνάσια ή σύλλογοι να τα βλέπουν. Ακόμα και αυτοί που πηγαίνουν στο Δασικό Χωριό επίσης για καφέ σταματούσαν εκεί γιατί είναι πολύ κοντά στον δρόμο. Αυτή ήταν και η αδυναμία του συγκεκριμένου βράχου. Αφού παλαιότερα πριν από 15 χρόνια επιχείρησαν να ανατινάξουν τον βράχο και έσπασαν κάποια κομμάτια του που δεν είχαν επάνω βραχογραφήματα, τελικά κάποιος πήγε και κατέστρεψε τον κυρίως βράχο με κάποιου είδους εργαλείο, μάλλον συρματόβουρτσα. Το τί μεγέθους και είδους ζημιά έκανε αυτό θα το πουν οι ειδικοί. Αλλά σίγουρα έκανε μεγάλη ζημιά», ανέφερε ο κ. Λυμπεράκης.

Ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής Θόδωρος Λυμπεράκης

«Η μόνη ελπίδα τους είναι να μείνουν κρυμμένα εκεί που βρίσκονται»

«Νομίζω ότι αν το υπουργείο Πολιτισμού δεν εντάξει τα βραχογραφήματα στην προστασία του νόμου περί αρχαιοτήτων δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Η μόνη ελπίδα τους είναι να μείνουν κρυμμένα εκεί που βρίσκονται. Εμένα δε μου ζήτησε κανείς ποτέ να του δείξω έστω και ένα βράχο, εννοώ αρχαιολόγος ή οποιοσδήποτε υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι δύσκολη η χρονολόγησή τους, δεν ενδιαφέρθηκαν οι αρχαιολογικές σχολές του πανεπιστημίου, ούτε το υπουργείο Πολιτισμού», ανέφερε ο δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής.